Haberler

Sidney: Avustralya'da Göçmenlere Karşı İktidar-muhalefet İttifakı

Avustralya'da Federal Hükümet Tarafından Yürürlüğe Konulacak Yeni Uygulamaya Göre, Avustralya Vatandaşı Olmak İçin Daha Önce 3 Yıl Olarak Öngörülen Bekleme Süresi 4 Yıla Çıkarılacak. Ayrıca Vatandaşlık Başvurusunda Bulunanlar, Temel İngilizce Anlama ve Konuşma Testine de Tabi Tutulacak.

Avustralya'da federal hükümet tarafından yürürlüğe konulacak yeni uygulamaya göre, Avustralya vatandaşı olmak için daha önce 3 yıl olarak öngörülen bekleme süresi 4 yıla çıkarılacak. Ayrıca vatandaşlık başvurusunda bulunanlar, temel İngilizce anlama ve konuşma testine de tabi tutulacak.

Federal parlamentoda iktidar ve muhalefet partileri birbirlerinin politikalarını her fırsatta eleştirmelerine karşın, konu göçmen ve mülteciler olunca aynı çizgide birleşiyor. Ana muhalefet ve İşçi Partisi lideri Kim Beazley, Avustralya'ya gelmek için başvuran yabancılar için 'Avustralya değerlerine bağlılık testi' yapılmasını önererek, "Buraya gelecek kişilerin, Avustralya değerlerini anlamaları ve buradaki mekanizmanın nasıl işlediği konusunda bilgi edinmeleri için bunun çok iyi olacağını düşünüyorum" dedi.

İşçi Partisi lideri ayrıca, "daha önemlisinin göçmenlerden nasıl bir davranış biçimi umulduğunun da kendilerine belirtilmesi" gerektiğini söyledi. Avustralya'ya gelip devamlı kalacaklar için vize formlarında Avustralya değerlerini benimsediği, özgürlük, demokrasi, tolerans ve hukukun önde gelmesi gerektiği gibi konulara vurgu yapılmasını isteyen Beazley, "Peki buna sadık kalmayacaklar için ne yapılmalı?" şeklindeki soruya ise, "Engel olunmalı" yanıtını verdi.

Kim Beazley'in önerisine hükümet cephesinden ise tepki geldi. Başbakan John Howard, uyulması istenen protokolün turistlerden de istenmesinin gerçekçi olmadığını söyledi. Başbakandan daha sert bir tepki gösteren Federal Göç İşleri Bakanı Amanda Vanstone ise, "Beazley'i yabancı düşmanlığını körüklemek"le suçladı. Tepkiler sonrası bir radyoda açıklama yapan İşçi Partisi lideri, önerisinin arkasında durarak, "Eğer Roma'da iseniz, Romalılar'ın yaptıklarını yapmalısınız" dedi. Ancak İşçi Partisi çevreleri, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine Beazley'nin önerisinde yumuşatma yoluna gitti. Yapılan açıklamalarda, önerinin bazı bölümlerinin uygulanmayabileceği kaydedildi.

Öte yandan federal hükümet tarafından yürürlüğe konulacak yeni uygulamaya göre, Avustralya vatandaşı olmak için daha önce 3 yıl olarak öngörülen bekleme süresi, 4 yıla çıkarılacak. Ayrıca vatandaşlık başvurusunda bulunanlar, temel İngilizce anlama ve konuşma testine de tabi tutulacak.

Federal İnsan Kaynakları Servisi Bakanı Joe Hockey, hükümetin bu planla Avustralya değerlerini desteklediğini iddia etti. Bakan ayrıca, bunun yeni olmadığını, Nisan'da karar verildiğini de belirtti. İngilizce konusuna da değinen Bakan, "İnsanlar Avustralya'ya geldiği zaman mükemmel bir şekilde İngilizce konuşmak zorunda değil. Ancak konuşmak için denemek zorunda ve bunu yapana kadar da vatandaşlık alamayacaklar" şeklinde konuştu.

Federal Vatandaşlık Bakanı John Cobb da, göçmenlerin vatandaş olmadan daha uzun süre Avustralya toplumu ile birlikte yaşamasının, muhtemel terör gruplarına katılmaları olasılığını zayıflatacağını savunarak, "Ekstra zaman süresinde göçmenler iş bulup, hayata atılabilir, hatta arkadaş bulup bara gidebilir" diye konuştu.

Bu arada hükümetin, vatandaşlık için uzatacağı süreyi daha da artırma konusunu tartıştığı kaydedildi. Yeni yasayla birlikte vatandaşlık için başvuranlar temel anlamda İngilizce konuştuğunu ve anladığını kanıtlamak zorunda. Bu yıl Avustralya Günü'nde tam 14 bin kişi vatandaş oldu. Avustralya'nın 55 yıl önce çıkardığı vatandaşlık fırsatından şu ana kadar 3.5 milyon göçmen yararlandı.

"YENİ YILDA YENİ ŞARTLAR"

Vatandaşlığa geçmeyi zorlaştıran düzenlemeler yeni yıldan itibaren yürürlüğe girecek. Düzenlemeler tartışılmaya devam edilirken, yeni kuralların mimarı Federal Göç ve Çokkültürlülük Bakanlığı Parlamento Sekreteri Andrew Robb, yeni düzenlemelerin yeni yıldan itibaren yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Andrew Robb tarafından medyaya gönderilen basın bildirisinde, önceki hafta açıklanan vatandaşlığa geçiş süreciyle ilgili detaylı bilgiler verildi. Robb, bundan sonra Avustralya vatandaşlığı için başvuran göçmen veya mültecilerin en az 4 yıl beklemeleri gerektiğini söyledi. Basın bildirisinde Robb, "Vatandaşlık ve İngilizce yeterlilik testi ile birlikte bu değişiklik, vatandaşlık başvurusunda bulunan kişilerin Avustralya'nın yaşam değerlerini benimsemelerini ve bu değerlere bağlılık için onlara verimli bir zaman tanınmasını da sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Parlamento Sekreteri Robb ayrıca, yeni değişikliklerin son 4 yıl içinde değiştirilen göçmenlik programını da kapsayacağını söyledi. 4 yıllık bekleme süresi ile ilgili en çok merak edilen soruya da açıklık getiren Robb, bu süre zarfında toplam 12 ayın Avustralya dışında geçirilmesine izin verileceğini ifade etti. Ancak Robb, vatandaşlığa başvurmadan bir yıl önceki periyotta üç aydan fazla Avustralya dışında kalınmasına izin verilmeyeceğini belirtti. Halen sürekli oturma izni olduğu halde vatandaş olamayan, vatandaşlık için bekleyen ya da henüz başvurmamış olanların durumuna da değinen Robb, halihazırda sürekli oturma izni olanlara ayrıcalık tanındığını ve kanunun yürürlüğe girmesinden sonraki ilk 3 yıl içinde başvurmaları halinde, bu kişilerin eski kanunla vatandaşlığı 2 yıl içinde kazanmalarının mümkün olacağını söyledi. Buna göre sürekli oturma vizesi sahipleri eskisi gibi iki yıl içinde vatandaşlık hakkına sahip olabilecek. Andrew Robb, yeni değişikliklerin parlamentonun bu yıl içindeki oturumlarında kabul edilip önümüzdeki yıldan itibaren yürürlüğe gireceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title