Haberler

Seyyid Yahya Şirvani, Bakü'de Anıldı

Güncelleme:

Azerbaycanlı ünlü mutasavvıf ve eğitimci Seyyid Yahya Şirvani, Bakü'de düzenlenen etkinlikle anıldı.

Seyyid Yahya Şirvani, Bakü'de anıldı Azerbaycanlı ünlü mutasavvıf ve eğitimci Seyyid Yahya Şirvani (Bakuvi), Bakü'de düzenlenen etkinlikle anıldı.Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) ile Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği'nin (UKİD) ortaklaşa düzenlediği etkinliğe, TİKA İnsan Kaynakları Daire Başkanı Zülküf Oruç, TİKA Bakü Koordinatörü Mustafa Haşim Polat, UKID Başkanı Musa Serdar Çelebi, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği müşavirleri, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı." Azerbaycan'dan dünyaya doğan güneş" isimli etkinliğin açılışında konuşan Doç. Dr. Mustafa Tatçı, Şirvani'nin "Vird-i Settar" isimli eseriyle ilgili bilgi verdi ve daha sonra bu eserdeki zikirlerden uyarlanan ilahiler dinlenildi. TİKA Bakü Koordinatörü Polat, yaptığı konuşmada, Şirvani'nin tüm Türk dünyasının değeri olduğunu ve bu değerin gelecek nesillere anlatılması gerektiğini belirtti.Polat, Şirvani, Yunus Emre, Mevlana gibi şahsiyetlerle ruhlarını ayakta tutmayı başarabildikleri takdirde, ekonomik ve siyasi sıkıntıların aşılmasında yeni kapıların açılacağını ifade etti.UKID Başkanı Çelebi ise, Şirvani'nin Azerbaycan ve Türkiye düşünce dünyasına yaptığı hizmetlerden bahsederek, 2013'ün UNESCO tarafından Seyyid Yahya Bakuvi Yılı ilan edildiğini hatırlattı.Çelebi, Şirvani ekolünün bugün bile Ortadoğu, Anadolu ve Orta Asya'da devam ettirildiğini ve yaşatıldığını belirterek, bu ekolün şefkatli, cesaretli, cömert, ilim ve haya sahibi olmayı, en önemlisi de sevgiyi öğrettiğini vurguladı.Etkinlik, Türkiye'den gelen akademisyenler Prof. Dr. Ahmet Taşğın, Prof. Dr. Ahmet Öğke, Doç.Dr. Semih Ceyhan'ın katıldığı sempozyum ve ardından tasavvuf musikisi dinletisiyle son buldu. "Azerbaycan'ın ve Kafkasların Mevlanası" olarak nitelendirilen ve İslam'da mezhepler arası kardeşliğin ve hoşgörünün sembolü Seyyid Yahya Şirvani Bakuvi, Halveti tarikatında "Pir-i Sani" (tarikatın ikinci kurucusu) olarak biliniyor. 1464 tarihinde Bakü'de vefat eden Şirvani'nin tasavvufla ilgili çok sayıda eseri bulunuyor. -Seyyid Yahya Şirvani

Kaynak: AA / Güncel

Serdar Çelebi Azerbaycan Türkiye Bakü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title