Haberler

Selahattin Alpay kimdir? Selahattin Alpay kaç yaşında ve nereli?

Güncelleme:

Ünlü sanatçı Selahattin Alpay kaç yaşında ve nereli sevenleri tarafından merak ediliyor. Usta sanatçı Selahattin Alpay'ın, 150'ye yakın derlemenin yer aldığı, 8 adet 45'lik plak, 1 adet uzunçalar plak, 28 kaset/CD çalışması bulunuyor. Peki, Selahattin Alpay kimdir? Selahattin Alpay kaç yaşında?

Küçük yaşlarda mesleğe atılan Selahattin Alpay kimdir ve kaç yaşındadır soruları gündeme geliyor. Usta sanatçı Selahattin Alpay, sayısız projelerde yer almıştır. Aynı zamanda sinema filmi yapan ünlü sanatçı, 2001 yılından 2015 yılına kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda 'Solist Sanatçı' unvanıyla görev yaptı ve bu kurumdan kendi isteğiyle emekli olmuştur. Selahattin Alpay kimdir? Selahattin Alpay kaç yaşında? Selahattin Alpay nereli? Detaylar haberimizdedir…

SELAHATTİN ALPAY KİMDİR?

Selahattin Alpay 1950 yılında Malatya'da doğdu. İlk ve ortaokulu Malatya'da, liseyi ise (Ankara Akşam Ticaret Lisesi) Ankara'da bitirdi.

İlk müzik çalışmalarına, 1967 yılında Malatya Halk Eğitim Merkezi'nde başlayan Selahattin Alpay'ın buradaki hocaları ise Mehmet Yumrutepe ve Süleyman Sökmen'di. Aynı yıl ilk 45'liği olan "Emo Suya Gider Eli Boş Gelir"i yaptı. Askere gittiği 1971 yılına kadar 8 adet 45'lik daha yaparak müzik çalışmalarına devam etti. Vatani görevini Manisa'da Askeri Bando'da yaparken şan, nota ve solfej dersleri aldı. Askerlik sonrası Ankara'da bir kamu bankasında çalışmaya başladı. Bu dönemde Özcan Tamer yönetimindeki Halk Evleri Genel Merkezi Halk Müziği Korosu çalışmalarına katıldı. Aynı dönemde Nida Tüfekçi ve Coşkun Güla gibi Halk Müziği'nin önemli hocalarıyla çalışmalarını sürdürerek onların bilgi ve tecrübelerinden faydalandı.

1975 yılında Ankara Radyosu Sanatçılık Sınavı'nı kazanarak yerel sanatçı statüsüyle birçok program yaptı. İlk uzunçalarını 1978 yılında kendi derlediği "Örenli Gelin" adlı türküyle yaptı.

1981'de artan tekliflerle beraber müzik çalışmalarını sürdürmek için İstanbul'a taşındı. Çocuk denecek yaşlardan itibaren Malatya yazlık çay bahçelerinde başlayan sahne çalışmaları, Ankara Gençlik Parkı Gazinoları, İstanbul Gazinoları, turneler, fuarlar, özel konserler, çeşitli radyo ve televizyon programları ile halen devam etmektedir.

Bugüne kadar kendisine ait 150'ye yakın derlemenin yer aldığı, 8 adet 45'lik plak, 1 adet uzunçalar plak, 28 kaset/CD çalışması ve 9 adet de sinema filmi yaptı. Yurtiçi ve yurtdışında birçok solo ve kadrolu konserler verdi. Tüm bu sanatsal hizmetleri karşılığında değişik dönemlerde 4 kez "Yılın Sanatçısı", Magazin Gazetecileri Derneği tarafından ise "Ömür Boyu Başarı Ödülü"'ne layık görüldü.

Selahattin Alpay kimdir? Selahattin Alpay kaç yaşında ve nereli?

2001 yılından 2015 yılına kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda "Solist Sanatçı" unvanıyla görev yaptı ve bu kurumdan kendi isteğiyle emekli oldu.

İlk 45'liği olan "Emo suya gider eli boş gelir" türküsü ile önce Malatya halkının ve sonrasında tüm Türkiye'nin dikkatini çeken, güçlü ve tenor ses özelliğine sahip Selahattin Alpay, başta Malatya olmak üzere Elazığ, Urfa, Diyarbakır, Adıyaman, Erzurum, Erzincan, Sivas ve Kerkük türkülerini başarıyla icra etmektedir. Sanatçının icrasıyla meşhur olan türkülerin bazıları şunlardır; "Emo Suya Gider", "Nazike", "Örenli Gelin", "Malatya Malatya Bulunmaz Eşin", "Arap Atı Gibi Sallar Başını", "Kuyudan Su Çekerler", "Altın Yüzüğüm Kırıldı", "Ahlatın Başındayım", " Tello", "Bir Ay Doğar İlk Akşamdan Geceden", "Yollar Seni Gide Gide Usandım", "Etek Sarı Sen Etekten Sarısın", "Çakmak Çakmağa Geldim", "Çift Candarma Geliyor"….

TRT disipliniyle yetişmiş bir sanatçı olan Selahattin Alpay, tüm sanat hayatı boyunca, kültürel çeşitlilik ve zenginliğimizin mirası olan türkülerimizin derlenmesinde, icrasında ve gelecek kuşaklara aktarılmasında gerekli özeni göstermeye çalışmıştır.

Sosyal sorumluluk projelerine önem veren sanatçı halen İstanbul'da sanat ve ticaret hayatını sürdürmektedir. Sanatçı, evli ve 3 çocuk babasıdır.

SELAHATTİN ALPAY KAÇ YAŞINDA?

Selahattin Alpay 1950 yılında Malatya'da dünyaya gelmiştir. Selahattin Alpay 72 yaşındadır.

Haberler.com / Sena Demiröz - Gündem

Selahattin Alpay Biyografi.İnfo Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title