Haberler

Sakarya'da "Mostar Fotoğraf Sergisi" Açıldı

Bosna Hersek Cumhuriyeti Devlet Arşivleri Genel Direktörü Jerkovic: "Savaşın bitmesinin üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen şehirdeki yıkılmış binaların yeniden yapılması süreci çok yavaş sürüyor"

Sakarya'da Osmanlı Devleti'nin Bosna Hersek'te yaptırdığı eserlerin fotoğraflarının yer aldığı "Mostar Fotoğraf Sergisi" açıldı.

Ofis Sanat Merkezi'ndeki açılış töreninde konuşan Bosna Hersek Cumhuriyeti Devlet Arşivleri Genel Direktörü Adamir Jerkovic, 18 yıl geçmesine rağmen savaşın izlerinin halen durduğunu anlattı.

Jerkovic, Mostar'da acımasız bir savaş yaşandığına işaret ederek, "Yaralarımız hala sarılmadı, bu savaş unutulamaz. Savaşın bitmesinin üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen şehirdeki yıkılmış binaların yeniden yapılması süreci çok yavaş sürüyor" diye konuştu.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan Mostar Köprüsü'nün de savaş sırasında yıkıldığını belirten Jerkovic, savaşın ardından Türkiye'nin desteğiyle köprünün yeniden yapıldığını hatırlattı.

"Boşnaklar, Türkiye'nin verdiği desteğin  bilincindedir"

"Mostar'da Osmanlı'dan kalma sayısız cami hasar gördü" diyen Jerkovic, sözlerini şöyle tamamladı:

"Büyük çabalarımız sonucu bu yapıların eski haline gelmesini sağlamaya çalışıyoruz. Yeniden yapılanmayı bekleyen çok sayıda eser var ancak en önemli husus, bu eserlerle tek başımıza olmadığımızı görüyoruz. Türk halkı her zaman yanımızdadır. Savaşın ardından 18 yıl geçmesine rağmen Mostar hala bölünmüş durumda. Şehrin doğu yakasında Müslüman Boşnaklar yaşıyor ve bu bölge gelişme konusunda yerinde sayıyor.

Şehrin diğer tarafı yani Hristiyanların yaşadığı bölge ise büyük ölçüde gelişmiştir. Boşnaklar, burada yaşanan olayları asla kabul etmeyecek. Hırvat çoğunluğun yaşadığı bir şehir istemiyoruz. Boşnaklar, Mostar'ın herkesin olmasını istiyor. Bu zor mücadelede Boşnaklar, Türkiye'nin verdiği desteğin  bilincindedir. Bu desteğin devamını diliyoruz çünkü bu kentteki durum tüm ülkeyi etkilemektedir."

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fevzi Kılıç  Bosna'nın Türkiye için çok önemli bir ülke olduğunu söyledi.

Sakarya'nın Anadolu'nun kültür başkenti olmaya çalıştığına işaret eden Kılıç, "Sakarya'da böyle bir sergiye ev sahipliği yapmaktan dolayı son derece gururluyuz. Çok önemli bir sergiyi gerçekleştiriyoruz. Ara Güler'in Mostar'da çektiği fotoğrafları burada sergiliyoruz" şeklinde konuştu.

Ara Güler'in fotoğraflarının yer aldığı sergi, iki gün boyunca gezilebilecek. - Sakarya

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Fevzi Kılıç Ara Güler Sakarya Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 19 Nisan Cuma TV8 Survivor HD izleme linki! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Gaddar CANLI izle! Fox TV Gaddar 13. Bölüm tek parça HD izle 19 Nisan Cuma! Kızılcık Şerbeti 59. Bölüm Canlı İzle! Show TV'de Neler Oldu? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Yalı Çapkını CANLI İZLE! 19 Nisan Yalı Çapkını 66. bölüm CANLI YAYIN! Yalı Çapkını FULL İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title