Haberler

Parasal Aktarım Mekanizması nedir? Parasal aktarım mekanizması kanalları nelerdir?

Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son kararı ile gündeme gelen parasal aktarım mekanizması hakkında Parasal aktarım mekanizması nedir? Parasal aktarım mekanizması kanalları nelerdir? merak edildi.

Parasal aktarım mekanizması nedir? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son kararı ile gündeme gelen parasal aktarım mekanizması hakkında Parasal aktarım mekanizması nedir? Parasal aktarım mekanizması kanalları nelerdir? merak edildi. İşte detaylar...

PARASAL AKTARIM MEKANİZMASI NEDİR?

Parasal aktarım mekanizması, para politikası-reel ekonomi arasındaki etkileşimi, yani parasal değişimlerin toplam talep ve üretimi hangi yollarla ve ne ölçüde etkilediğini gösteren mekanizmadır. Gerek teoride gerekse uygulamada oldukça karışık olan bu mekanizmayı tam olarak anlamak veya çözmek mümkün değildir. Ancak, parasal aktarım mekanizması genel olarak iki adımda tanımlanabilir. Birinci adım, para politikası uygulamalarındaki değişimlerin piyasa faiz oranları, varlık fiyatları ve döviz kuru gibi finansal piyasa koşullarına aktarımını belirler. kinci adım ise finansal piyasa şartlarındaki değişmelerin üretim seviyesi ve enflasyonu nasıl değiştirdiğini gösterir (Çiçek, 2005).

Para politikasının reel ekonomiyi etkileyebilme kabiliyeti, iktisat kuramının en önemli sorunlarından birisidir. İktisatçılar arasında, para politikasının kısa dönemde reel ekonomiyi etkilediği konusunda genel bir inanı olmasına rağmen, bu etkinin hangi yollarla gerçekleştiği hakkında fikir birliği mevcut değildir. Bu fikir ayrılığı kesin sınırlarla belirlenemese de, literatürde genel olarak Keynesyen ve Parasalcı iktisatçıların para politikası ve reel ekonomi arasındaki etkileşime bakı açıları çerçevesinde incelenmektedir.

PARASAL AKTARIM MEKANİZMASI KANALLARI

  • Geleneksel Faiz Oranı Kanalı
  • Diğer Varlık Fiyatları Kanalı
  • Döviz Kuru Kanalı
  • Hisse Senedi Fiyatı Kanalı
  1. Tobin'in q Teorisi
  2. Hanehalkı Likidite Etkisi
  3. Firma Bilanço Etkisi
  4. Servet Etkisi
  • Kredi Kanalı
  • Banka Kredi Kanalı
  • Bilanço Kanalı
Haberler.com / Onur Bayram - Gündem

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title