Haberler

Nihat Erim'i kim öldürdü ve nasıl öldü? Nihat Erim kimdir? Nihat Erim suikastı nasıl oldu? Nihat Erim neden öldü?

Güncelleme:

Nihat Erim kimdir? sorusu gündem konusu oldu. Bir dönem ABD Türkiye büyükelçisinin Nihat Erim ile ilgili paylaştığı Twitter mesajı tartışmalara yol açmıştı. Ölümünden yıllar sonra halen Nihat Erim'i kim öldürdü ve nasıl öldü? Nihat Erim aslen nereli? Nihat Erim kimdir? Nihat Erim suikastı nasıl oldu? Nihat Erim neden öldü? soruları vatandaşlar tarafından araştırılıyor. İşte detaylar...

Nihat Erim neden öldü? Nihat Erim suikastı nasıl oldu? soruları gündem konusu oldu. Bir dönem ABD Türkiye büyükelçisinin Nihat Erim ile ilgili paylaştığı Twitter mesajı tartışmalara yol açmıştı. 19 Temmuz 1980'de suikasta uğrayarak hayatını kaybeden Türkiye'nin eski başbakanlarından Nihat Erim'i kim öldürdü ve nasıl öldü? Nihat Erim aslen nereli? Nihat Erim kimdir? Nihat Erim suikastı nasıl oldu? Nihat Erim neden öldü? soruları vatandaşlar tarafından araştırılıyor. İşte detaylar haberimizde!

NİHAT ERİM KİMDİR?

İsmail Nihat Erim 17 Mart 1912, Kandıra doğumlu Türk hukukçu, akademisyen ve siyasetçidir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde beş dönem Cumhuriyet Halk Partisinden milletvekili olarak siyaset yapan Erim, 1948-50 yılları arasında bayındırlık bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevlerinde bulundu. 12 Mart Muhtırası'nın ardından 1971-1972 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti başbakanı olarak görev aldı. 19 Temmuz 1980 tarihinde İstanbul Dragos'ta Devrimci Sol militanları tarafından düzenlenen suikast sonucunda 68 yaşında hayatını kaybetti.

İlk yılları, eğitimi ve akademisyenliği

Nihat Erim, 17 Mart 1912 tarihinde, Raif-Macide Erim çiftinin çocukları olarak bugün Kocaeli sınırları içinde kalan İstanbul vilayetine bağlı Kandıra kazasında doğdu. Galatasaray Lisesini, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Paris Hukuk Fakültesinde doktora yaptı. 1939 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine kamu hukuku doçentliğine atandı, 1941 yılında profesör oldu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki kamu hukuku derslerine ek olarak Siyasal Bilgiler Okulunda devletler hukuku dersleri verdi. 1959-1961 yılları arasında BM Uluslararası Hukuk Komisyonu üyesi olarak görev aldı.

NİHAT ERİM'İN SİYASİ KARİYERİ

1943-1950 yılları arasında CHP milletvekili olarak TBMM'de bulundu, 2. Saka Hükûmetinde bayındırlık bakanlığı, Günaltay Hükûmetinde başbakan yardımcılığı yaptı. CHP muhalefete geçtikten sonra partinin yayın organı Ulus'un başyazarlığını üstlendi. Bu gazetenin 1953 yılında kapanması üzerine 1955 yılına kadar Yeni Ulus ve Halkçı gazetelerini çıkardı. Başbakan Adnan Menderes'in isteği üzerine Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasının hazırlanmasında görev aldı. 1961 yılında CHP milletvekili olarak yeniden TBMM'ye döndü. CHP içinde İsmet İnönü'nün başlattığı "Ortanın Solu" hareketine katıldı, daha sonra CHP'den ayrılarak Cumhuriyetçi Güven Partisini kuran Prof. Dr. Turhan Feyzioğlu'yla birlikte muhalefet etti.

12 Mart 1971 Muhtırası'nın ardından CHP'den ayrılması koşuluyla hükûmeti kurmakla görevlendirildi. 26 Mart 1971 tarihinde kurduğu askerî cunta hükûmeti 3 Aralık 1971 tarihinde istifa etti. Yeniden hükûmeti kurmakla görevlendirildi, kurduğu 34. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti 22 Mayıs 1972 tarihine kadar işbaşında kaldı. 1961 Anayasası'nın Türkiye'ye ''lüks'' olduğunu ifade etti ve 12 Mart Muhtırası'nı verenlerin direktifi doğrultusunda Anayasa'nın 40 maddesinde değişiklikler yaptırdı.[2] Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idam edilmelerine kadar varacak olan ve "Balyoz Harekâtı" olarak bilinen uygulamaları başlatması nedeniyle "Balyoz" lakabıyla anıldı. "Gerekirse demokrasilerin üstüne şal örtmeli." sözü nedeniyle de Aziz Nesin tarafından kendisine "Şalcı Nihat" dendi.[3][4] 1977 yılına kadar Cumhuriyet Senatosunda kontenjan senatörü olarak görev yaptı.

NİHAT ERİM'İN KİTAPLARI

Kıbrıs'la ilgili anı ve gözlemlerini, "Bildiğim ve Gördüğüm Ölçüler İçinde Kıbrıs" adıyla 1975 yılında kitaplaştırdı. Ölümünden yıllar sonra Yapı Kredi Yayınları tarafından "12 Mart Anıları" ve "Günlükler"i yayımlandı.

NİHAT ERİM'İ KİM ÖLDÜRDÜ?

15 Temmuz 1979 günü evine patlayıcı madde atılan ve bir zarar görmeyen Nihat Erim, bir sene sonra ise 19 Temmuz 1980 tarihinde İstanbul Dragos'taki Deniz Kulübünün önünde Dev-Sol militanları tarafından düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetti. Ölümü Türkiye çapında büyük yankı yaptı, Bülent Ecevit ve Alparslan Türkeş millî birlik çağrısında bulundular, basın büyük tepki gösterdi.

22 Temmuz 1980'de düzenlenen cenaze töreni sonrası Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

NİHAT ERİM SUİKASTI NASIL OLDU?

19 Temmuz 1980 tarihinde İstanbul Dragos'taki Deniz Kulübünün önünde Dev-Sol militanları tarafından düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetti.

Haberler.com / Onur Bayram - Gündem

Nihat Erim Türkiye Twitter Gündem Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title