Haberler

Mutlu Olmak İçin Yazıyorum

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, politik, sosyal ve ahlaki bir misyonunun olmadığını, mutlu olmak için yazdığını söyledi. New York Halk Kütüphanesinden Canlı Sohbetler" programının açılış konuğu olan Orhan Pamuk'la programın direktörü konuştu.

Manhattan'daki kütüphanenin Celeste Bartos Forum salonunda düzenlenen  ve 500 kişinin izlediği söyleşide, son kitabı Öteki Renkler esas  alınarak yazarın yalnızlık, kitaplar-kütüphane ve mutluluk konularındaki  görüşleri ele alındı.

Roman sanatının "yapı oluşturmak" olduğunu söyleyen Pamuk, bunu  yapabilmek için insanın kendisini fiziki olarak toplumdan soyutlaması  gerektiği, kendisinin çokça yaptığı gibi odasına kapanarak yazması  gerektiği görüşünü dile getirdi."Bu beni hep mutlu etti" diyen Pamuk,  aidiyetin önemli olduğu bir toplumdan geldiğini, ama romanın yalnız  yazıldığını sözlerine ekledi.

El yazısıyla yazdığını ve alıştığı için bunu değiştiremediğini anlatan  Pamuk'un, yazılarını bilgisayara geçiren kişinin hızlı daktilo yazma  dalında dünya şampiyonu olduğunu, ancak Pamuk'un el yazını okumakta  zorlandığı için ironik bir şekilde son derece yavaş yazdığını söylemesi  salonda kahkahalara sebep oldu.

Osmanlı İmparatorluğu'nda ve Türkiye'de şairlere değer verildiğini,  romancılarınsa "sıkıcı" bulunduğunu esprili bir dille anlatan Pamuk,  kendi doğasının romana yatkın olduğunu fark ettiğini ve kendisini, çok  prestijli bir meslek olarak görülmeyen "katip" kabul ettiğini söyledi.

"Dünyayı mutluyken yansıtmak istiyorum. Üzgün olduğum zamanlardaysa  mutlu olduğum anları düşünerek yazıyorum" diyen yazar, “Politik, sosyal,  ahlaki bir misyonum yok, mutlu olmak için yazıyorum" diye konuştu.

        

"NEW YORK İKİNCİ EVİM"

        

"New York İstanbul'un veremediği ne sunuyor?" şeklindeki soruya Pamuk,"Beni rahat hissettiren farklı bir kültür, farklı bir perspektif.  Kendimi burada her şeyden sorumlu hissetmiyorum" yanıtını verdi.

New York'u çok sevdiğini ve ikinci evi kabul ettiğini söyleyen Pamuk,  kentte en çok kütüphaneler, müzeler ve herkesin rahatsız olduğu  kalabalığı sevdiğini söyledi.

Politika ve roman ilişkisi konusundaysa Pamuk, şöyle dedi: "Politik roman diye bir tür var. Bence bu edebiyatın güzelliğini  öldürüyor. 20'lerimde politik olmamaya karar verdim, 25 yıl sonra  istemeden kendimi politik bir durumun içinde buldum. Politika,  edebiyatın ele alacağı konular arasında olması gereken bir konu değil."

Söyleşinin sonunda Orhan Pamuk'un imzalı kitapları satışa sunuldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title