Haberler

Mehmet Bekaroğlu, CHP PM'ye Girdi!

Güncelleme:

CHP'de Parti Meclis'i Yüksek Seçim Kurulu'nun kararıyla kesinleşti. Sürpriz isim olarak değerlendirilen Mehmet Bekaroğlu "cinsiyet kotası" ile PM'ye girdi.

CHP'de Çankaya İlçe Seçim Kurulu beklenen kararı verdi. Karar uyarınca Mehmet Bekaroğlu ve Sencer Ayata 'cinsiyet kotası'ndan Parti Meclisi'ne girdi. Cinsiyet kotası uygulaması nedeniyle seçimlerde 60 kişilik PM'ye girmek için yeterli oyu alan Ali Özcan ise liste dışı kaldı. Yerine kendisinden daha az oy almış Sera Kadıgil girdi. Çankaya Yüksek Seçim Kurulu'nun verdiği bu kararla bundan sonraki itirazları ancak 'tam kanunsuzluk' gerekçesiyle YSK yapılabiliyor fakat YSK, CHP'nin cinsiyet ve gençlik kotası koymasından beri yapılan tüm itirazları esası görüşmeden red etmişti. Cinsiyet kotasındakı kesin karar ile Kılıçdaroğlu'nun yakın çalışma arkadaşlarından Genel Başkan Yardımcısı Emel Yıldırım liste dışı kalmış oldu.

Seçim Kurulu tarafından açıklanan CHP PM üyelerinin listesi şöyle:

"İhsan Özkes, Şafak Pavey, Veli Ağbaba, Tuncay Özkan, Durdu Özbolat, Tekin Bingöl, Haluk Koç, Volkan Canalioğlu, Kadir Gökmen Öğüt, İlhan Cihaner, Ercan Karakaş, Onursal Adıgüzel, İdris Yıldız, Levent Gök, Özgür Özel, Mehmet Ali Susam, Candan Yüceer, Faik Öztrak, Bülent Tezcan, Şenal Sarıhan, Aytun Çıray, Fikri Sağlar, Gülseren Onanç, Zeynep Altıok, Zekeriya Temizel, Elif Uzunşimşek, Gül Çiftçi, Sena Kaleli, Serpil Öztürk, Engin Özkoç, Enis Berberoğlu, Gürkut Acar, Halit Toraman, Nihat Matkap, Yakut Akkaya, Sezgin Tanrıkulu, Alaattin Yüksel, Ahmet Ertuğrul, Gürsel Tekin, Cemal Canpolat, Ümran Köksüz, Ekrem Kerem Oktay, Didem Gültekin, Ezgi Akar, Bülent Kuşoğlu, Rana Bozkurt, Aykut Erdoğdu, Hüseyin Yaşar, Fevzi Gümüş, Yasemin Öney Cankurtaran, İrfan Önal, Saliha Sera Kadıgil."

CHP'nin 15 kişilik PM yedek üyelerinin isimleri ise şöyle:

"Ali Özcan, Murat Özçelik, Mehmet Tüm, Hakkı Süha Okay, Tanju Özcan, Erdoğan Toprak, Yaşar Seyman, Mustafa Balbay, Hakkı Akalın, Zeki Eker, Seyfi Oktay, Berhan Şimşek, Atilla Kart, Aytuğ Atıcı, Bora Gezmiş."

MEHMET BEKAROĞLU KİMDİR?

Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu (d.1954, Fındıklı, Rize), Türk tıp profesörü, psikiyatrist, akademisyen, siyasetçi ve insan hakları savunucusu. Yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gördü. Ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde psikiyatri uzmanlığı yaptı. İngiltere’deki Aston Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak çalıştı. Mehmet Bekaroğlu, 12 Eylül sonrasında yedek subaylığını yaparken Gaziantep ve Metris cezaevlerinde psikiyatrist olarak görevlendirildi. 1987-1999 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyeliği görevinde bulundu. Akademik kariyerini psikiyatri anabilim dalı başkanıyken sonlandırdı.


Mehmet Bekaroğlu, Refah Partisi'nden XXI. Dönem Rize Milletvekili seçilerek siyasete atıldı. TBMM'de İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeliğinde bulundu. Mehmet Bekaroğlu, 2000'li yılların başlarında Hikmet Sami Türk'ün Adalet Bakanı olduğu dönemde, F Tipi Cezaevlerinde siyasi tutuklulara yönelik insanlık dışı uygulamalara ve Hayata Dönüş Operasyonu'na karşı verilen insan hakları mücadelesinde aktif olarak yer almış, cezaevlerinde yaşanan ölümlerin durdurulması için yoğun çaba sarfetmiştir. RP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının ardından bu partinin devamı olan Fazilet Partisi’ne geçti. FP’nin kapatılması sonrasında, politikaya FP'nin devamı olarak kurulan Saadet Partisi’nde devam etti. SP’den genel başkan yardımcılığı görevinde iken istifa etti. Mehmet Bekaroğlu, CHP'den ayrılan sosyal demokrat Ertuğrul Günay ile birlikte, "Yeni bir siyaset" adını verdikleri, Kamuoyunda "Müslüman sol" olarak adlandırılan hareketi kurdu. Mehmet Bekaroğlu'nun, bu hareketi Günay'ın AK Parti'ye katılması nedeniyle destek bulamadı. 2009 yerel seçimlerinde SP'den İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı adayı olarak aktif siyasete dönüş yaptı. Fakat belediye başkanı seçilemedi. Mehmet Bekaroğlu, Ekim 2010'da Saadet Partisi'nden istifa ettikten sonra Numan Kurtulmuş başkanlığında kurulan Halkın Sesi Partisi'nin kurucularından biri oldu. HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı olmuştur. 2 Temmuz 2012'de AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kurtulmuş'a AK Parti ile HAS Parti'nin bütünleşmesini teklif etmiştir. İki partinin yetkili organlarınca alınan karara göre bir bütünleşme süreci başlamıştır. Delegelerine genel kurul çağrısında bulunan HAS Parti, 19 Eylül 2012 günü gerçekleştirdiği olağanüstü kongrede, geçerli 177 oyun 165'i gereğince 'bütünleşme sebebiyle fesih' kararı alarak kapanmıştır. Bu dönemde Ak Parti'ye geçmeyen Mehmet Bekaroğlu bir süre siyasi faaliyetlerine ara verdikten sonra 2014 yılında yapılacak olan yerel seçimler için Saadet Partisi'nden Rize belediye başkanlığına aday olmuştur.

Şu an Doğu Konferansı adlı hareketin başkanlığında bulunup genel yayın yönetmenliği Cem Somel tarafından yürütülen Doğudan adlı derginin sahibi ve yazı işleri sorumlusu ve Fikir Zamanı adlı haber sitesinin yayın danışma kurulu üyesidir.. Her ay Yeniharman dergisinde yazmaktadır.

Mehmet Bekaroğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Parti Meclisi üyeliğine davet edilmesi üzerime CHP'ye üye olmuştur.

Eserleri
İslam Düşüncesi Sempozyumu (1995)
Gerçek Hayat Yazıları (2007)
Siyasetin Sonu (2007)[9]

Kaynak: Haberler.Com / Gündem

Yüksek Seçim Kurulu Mehmet Bekaroğlu Ali Özcan Ak Parti Gündem Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title