Haberler

Londra: Osmanlı'dan Kalma Madalyalara Alman İlgisi

İngiltere'nin Başkenti Londra'da Osmanlı Döneminden Kalma Madalya ve Nişanlar, Sotheby's Müzayede Evi'ne Bağlı Morden & Eden Şirketi Tarafından Açık Artırmada Satıldı.

İngiltere'nin başkenti Londra'da Osmanlı döneminden kalma madalya ve nişanlar, Sotheby's Müzayede Evi'ne bağlı Morden & Eden Şirketi tarafından açık artırmada satıldı.

Satışa çıkarılan binin üzerindeki madalyaya büyük ilgi gösterildi. Amerikan Nümizmatik Derneği tarafından satışa çıkarılan koleksiyonun hemen hemen hepsinin alıcı bulduğu görüldü. Akşam saatlerinde satışa sunulan Osmanlı Devleti dönemine ait 1850'li yıllardan kalma 80 farklı madalya ve nişan, beklenenin üzerinde bir ilgi görerek, açılış rakamlarının üzerinde satış rakamlarına ulaştı. Osmanlı dönemi eserleri içinde Türk yapımı, imzalı ve mühürlü, gümüş ve mine işlemeli, üzerinde ay ve kılıç sembolleri olan bir mecidiye, 12 bin pound'a (yaklaşık 33 bin YTL) alıcı buldu.

Müzayedeye Almanya'dan gelen, Emel Doğru Prümm ve Alman eşi Hans Prümm, kendilerine ait Osmanlı koleksiyonunda birkaç madalyanın eksik olduğunu, özellikle üzeri kılıç simgeli olan nişanların çok zor bulunduğunu belirterek, Londra'da satışa çıktığını duyunca açık arttırmaya katılmak için geldiklerini söyledi. Emel Prümm, eşinin daha önce Alman madalyaları koleksiyonu yaptığını söyleyerek, önemli bir tarihi geçmişe sahip olan Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait madalyaların koleksiyonu yapma kararını eşiyle birlikte aldıklarını ifade etti.

Kalite Kontrol işinde çalışan Hans Prümm, "Eşim Türk. Ben zaten koleksiyonculuk yapıyordum. Onun için bu özel madalya ve nişanları müzayedeye katılarak alıyorum" dedi. Kalite kontrolör olmasının, madalyaların değerlerini anlamasında da faydalı olduğunu belirten Prümm, arttırmaya katılacakları nişanlar için 2 bin, 5 bin ya da 10 bin pound gibi rakamlara çıkabileceğini ifade etti. Frankfurt Darmstadt Bölgesi'nden gelerek arttırmaya katılan, Osmanlı madalyaları hayranı Prümm ailesi, tahmini olarak 3.5 milyon YTL değerinde madalyaya sahip olabileceğini belirtti. Arttırma sonunda Prümm ailesi, üzeri kılıçlı olan nişanların hepsini koleksiyonlarına kattı.

Arttırmada Rusya'ya ait 1865 yılından kalma mine süslemeli altın Saint Andrew rozeti, 90 bin pounda (250 bin YTL) alıcı bularak, arttırmadaki en pahalı eser oldu. Yine Rusya'dan Saint Alexander Nevsky madalyası ise 60 bin pound'a satılarak arttırmadaki en pahalı ikinci eser oldu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title