Haberler

Kerkük: Kuzey Irak'ta Misyonerlik Faaliyetleri

Irak'ta Saddam Hüseyin'in devrilmesinin ardından otorite boşluğunu fırsat bilen onlarca misyoner kuruluş, özellikle ülkenin kuzeyinde cirit atıyor. Kuzeydeki bazı bölgelerde karargah kuran din istismarcıları, bu bölgedeki yoksul aileleri rahatça avlarına düşürüyor.

Irak'ta Saddam Hüseyin'in devrilmesinin ardından otorite boşluğunu fırsat bilen onlarca misyoner kuruluş, özellikle ülkenin kuzeyinde cirit atıyor. Kuzeydeki bazı bölgelerde karargah kuran din istismarcıları, bu bölgedeki yoksul aileleri rahatça avlarına düşürüyor.

Son dönemlerde Kuzey Irak'ın bazı bölgelerinde Hıristiyanlığı seçenlerin sayısı artarken, bu dine mensup misyoner kuruluşlar bölge halkının dinini değiştirmesi yönünde bir dizi girişimlerde bulunuyor. Son olarak Erbil'deki Presbiteryen Kilisesi'nin Başkanı Georges Sada, geçtiğimiz günlerde Sözde Kürdistan Bölge Başbakanı Neçirvan Barzani ile yaptığı bir görüşmede, bir taraftan Hıristiyanlar'ın korunması yönünde talepte bulunurken, diğer taraftan ise Kürtler'in bu dine göçmesinin daha uygun olacağını savunarak çeşitli fetvalarda bulundu. Sada, Barzani ile yaptığı bu görüşmede, "Müslümanlar radikal olup başınıza bela olacağına Hıristiyan olsun" mesajı vererek, asıl düşüncesini ortaya koydu. Kuzey Irak'ta, özellikle Kürt bölgelerde Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmasıyla birlikte Hıristiyanlığı seçen Müslümanlar'ın sayısında önemli ölçüde artış olduğu gözleniyor. Hıristiyanlığı en fazla ilginin olduğu bölgelerin başında ise Erbil ve Süleymaniye geliyor. Buna gerekçe olarak da ABD müdahalesi gösteriliyor. Askeri harekatla birlikte din özgürlüğünün artması Kuzey Irak'taki misyonerleri harekete geçirirken, kültürel altyapısı zayıf olanların bu tuzağa kolay düştüğü ifade ediliyor.

Sözde Kürdistan Bölge Başbakanı Neçirvan Barzani ile yaptığı bir görüşmede Hıristiyan cemaatinin korunmasını talep eden Katolik lider Georges Sada'nın, bu görüşmede Hıristiyanlar'ın rahatlıkla dini vecibelerini yerine getirmesini istediği, ayrıca Kürtler'in ağırlıkta yaşadığı bölgede 800 üyesi bulunan bu dine mensup cemaatin oranın yükseltilmesi gerektiğine değindiği öğrenildi.

"5 BİN KİŞİ HIRİSTİYAN OLDU"

Misyoner faaliyetlerle birlikte, son 3 yılda çoğunluğu Erbil ve Süleymaniye gibi vilayetler olmak üzere Irak'ta en az 5 bin kişinin Hıristiyanlığa geçtiği belirtiliyor. İstihbarat raporları, özellikle Kuzey Irak'ta Amerikan merkezli ABC adındaki bir yardım örgütünün, bu bölgede yoğun şekilde misyonerlik faaliyetleri yürüttüğünü ortaya koyarken, Erbil'de merkez büroları bulunan bu yardım kuruluşunun, sağlık hizmeti, kültürel alt yapı ve yabancı dil eğitimi gibi yardımlarda bulunarak beyin yıkadığı belirtiliyor. Ulaşılan alt tabakadan bazı fakir ailelere para ile birlikte Hıristiyanlık propagandası yaptığı da tespit edilen kuruluşun, İncil'e ait bazı bölümlerden alıntı yapılarak hazırlanan broşürlerin kentin her yerine rahatça dağıtıldığı kaydediliyor. Kürtler'e yapılan propagandada, "asıl köklerinin Hıristiyan olduğu, daha sonra Müslümanlaştırıldıkları" görüşü savunulurken, dağıtılan broşürlere meraklı olanlara, İncil ile birlikte bir çok yan propaganda kitapları verildiği, paranın dışında çeşitli sosyal imkanların sağlandığı da iddia ediliyor. Buna göre ilk olarak bu dine meyilli olan genç kesimlerin himaye altına alındığı, ardından da bir sınava tabi tutularak bütün masrafları karşılanıp, Amerika'daki kilise okullarında eğitim görmek üzere gönderildiği ifade ediliyor.

Son 3 yıl içerisinde din değiştirerek Hıristiyanlığa geçen ve bu yolla ABD'ye gönderilenlerin sayısının oldukça fazla olduğu ifade ediliyor. Aralarında ABC gibi yardım kuruluşlarının da bulunduğu 100'ün üzerindeki yardım örgütü, Dünya Kiliseler Birliği'ne bağlı olarak, başta Kuzey Iraklı Kürtler olmak üzere Ortadoğu halkları üzerinde misyonerlik faaliyetini genişletiyor. Söz konusu misyoner örgütler, Keldani, Asuri gibi cemaatler ile yakın temasa geçerek, Pazar günleri yapılan kilise ayinlerine katılımı artırmak için bu cemaatlere de yoğun destek sundukları ifade ediliyor. Irak nüfusunun yüzde 3'ünü oluşturan Hıristiyanlar'ın bu oranında önemli ölçüde artış olduğu gözlenirken, bu dine mensup cemaatlerse Irak'ta ABD işbirlikçisi olarak gösteriliyor.

Irak'taki Hıristiyanlar'ın çoğunun Keldani Katolik Kilisesi'ne bağlı olduğu belirtilirken, Asuri olarak da adlandırılan Katolik Keldaniler, etnik özelliklerini koruduğu, 700 bini aşkın Hıristiyan'ın yüzde 75'ini ise Keldaniler'in oluşturduğu ifade ediliyor. Çoğunluğu başkent Bağdat'ta ikamet eden, ancak bu kentteki saldırı ve şiddet olaylarının tırmanması ile birlikte kuzey kesime göç eden Hıristiyanlar'ın propagandalarını bu bölgede daha rahat uyguladığı gözleniyor. Irak'ta ayrıca Protestan, Babtist, Nasturiyen ve Ermeni kiliseleri de bulunuyor.

Öte yandan Irak'ın kuzeyinde bu gelişmeler yaşanırken, aynı bölgenin Erbil ve Süleymaniye gibi kentlerinde son 7 ayda 12'nin üzerindeki eski kilise ve tapınak restore edilerek faaliyete geçirildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title