Haberler

'Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi' Toplantısı

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, 'Türkiye Genelinde İlk Kez 'Kadına Yönelik Şiddetin Kaynağı ve Türleri Nelerdir' Sorusuna Cevap Verecek Büyük Ölçekli Bir Alan Araştırması Yapılacak' Dedi.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, ''Türkiye genelinde ilk kez 'kadına yönelik şiddetin kaynağı ve türleri nelerdir' sorusuna cevap verecek büyük ölçekli bir alan araştırması yapılacak'' dedi.

Nimet Çubukçu, Sheraton Otel'de gerçekleştirilen Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddet konusundaki en önemli gelişmelerden birinin 2006 yılında yayımlanan 'Başbakanlık Genelgesi' olduğunu söyledi. Genelge kapsamında ''Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı'' hazırlandığını belirten Çubukçu, eylem planıyla toplumsal farkındalık ve zihinsel dönüşüm oluşturmak, kadının sosyo-ekonomik durumunu güçlendirmek, koruyucu hizmetlerle tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri sunmak, sektörler arası iş birliği sağlamanın hedeflendiğini bildirdi. Eylem planı kapsamında emniyet ve sağlık personeline kadına yönelik şiddet konusunda hizmet içi eğitim verildiğini hatırlatan Çubukçu, pilot bölge olarak seçilen Ankara'da da din görevlilerine toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda hizmet içi eğitim vermeyi planladıklarını kaydetti. Güneydoğuda Anadolu'da yapılan çalışmaların bölgeye kazandırdığı değerlerin anlatılması ve yöre halkının bilgilendirilmesi amacıyla TRT'nin bir belgesel çektiğini ifade eden Çubukçu, ''Beni Acıtmayın'' isimli belgeselin bu yıl içinde gösterime gireceğini açıkladı.

'Cinsiyet Eşitliğinin Yaygınlaştırılması Projesi' kapsamında da kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticilerine, çalışanlarına, politika uzmanlarına, belediye başkanlarına, meslek ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerine yönelik eğitim seminerleri düzenlediklerini anlatan Çubukçu, ''Bugün attığımız yapısal adımların gelecekte mutlaka sonuç vereceğine samimiyetle inanıyorum'' dedi. Kadına yönelik şiddet konusunda bir veri tabanı bulunmayışının büyük bir eksiklik olduğunu vurgulayan Çubukçu, Türkiye genelinde ilk kez ''kadına yönelik şiddetin kaynağı ve türleri nelerdir'' sorusuna yanıt verecek büyük ölçekli bir alan araştırması yapılacağını bildirdi. Çubukçu, araştırma sonuçlarının, TÜİK Resmi İstatistik Programı kapsamında resmi veri olarak değerlendirileceğini kaydetti. TBMM'de Fırsat Eşitliği Komisyonu kurulmasını ''hepimizi çok mutlu eden önemli bir gelişme'' diye değerlendiren Bakan Çubukçu, kadına yönelik şiddeti sonlandırma konusunda Türkiye'de atılan adımların, Avrupa Konseyi'nde takdirle karşılandığına ve örnek gösterildiğine dikkati çekti.

Bir gazetecinin Hüseyin Üzmez hakkındaki iddialarla ilgili sorusu üzerine Çubukçu, bir hukukçu olarak yargıya intikal etmiş ve hazırlık tahkikatı henüz tamamlanmamış bir olay hakkında kişi ismi kullanarak değerlendirmede bulunamayacağını söyledi. Ancak gerçek olması durumunda ''böyle bir olayın hiçbir şekilde hiçbir yönüyle savunulamayacağını'' vurgulayan Çubukçu, şöyle konuştu:

''Çocukların söz konusu olduğu, çocukların mağdur olduğu durumlarda hassasiyetimiz had safhada. Çünkü çocuklar, sadece çocuk oldukları için korunmaya muhtaçtırlar ve masumdurlar. Burada karine, çocuğun masumiyeti karinesidir. Benim burada taraf olduğumda tercih edeceğim yan, tabii ki çocuklar ve çocukların yanında olmak. Dolayısıyla insani olarak, vicdani olarak ve hukuki olarak hiçbir şekilde kabul edilemez bir hadisedir. Uzun yıllar ceza avukatlığı yapmış birisi olarak şunu söyleyebilirim ki; avukat olarak her şeyi en iyi derecede savunabilirim. Acaba hangi dava geldiğinde savunmazdım diye düşündüğümde, çocuklara yönelik şiddet ve istismar davalarını savunamayacağımı düşünürdüm. Söz konusu hadisede savunulması gereken taraf mağdur çocuğun tarafıdır. Dolayısıyla benim tarafımda çocuktan yanadır.'' ''Mağdur çocuk SHÇEK yurduna yerleştirilmiş, siz çocukla görüştünüz mü'' sorusunu da Çubukçu, ''Ben temsil makamında bulunuyorum. Mağdur bir çocuktan söz ediyoruz. Dolayısıyla burada bir meraktan öte en kısa sürede nasıl toparlanabileceği konusuyla ilgiliyiz. Onunla görüşmesi gereken çocuk psikiyatristleri ve uzmanlar. Görüşmesi gerekenler de görüşüyorlar'' diye yanıtladı. Bakan Çubukçu, çocuğu ''uzaktan ama yakından'' izlediğini belirterek, ''Böyle konularda doğrudan görüşme ve ilgilenme bir ilgilenme değildir. Konunun uzmanlarının ilgilenmesi, sağlıklı yol almamız açısından daha makul'' dedi.

(İHA-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title