Haberler

İzmir: Bergama Pamuk İpliği Ve Dokuma Fabrikası Ayağa Kalkıyor

Bakanlar Kurulu Kararı ile 2005 yılının Temmuz ayında Bergama Belediyesi'ne devredilen Sümerbank Bergama Pamuk İpliği ve Dokuma Fabrikası'nın, belediye tarafından istihdam koşullu ve cüzi bir kira bedeliyle işletim hakkının 30 yıllığına İstanbul merkezli bir şirkete verildiği bildirildi. Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper, yüzde 99.8 hissesi belediyede olan fabrikanın dokuma ve boya bölümünde makine bakımlarına başlandığını, şu an 30-35 ustanın bu işle uğraştığını ve deneme üretimi yaptığını belirterek, fabrikanın bir kaç ay içerisinde yeniden üretime geçebileceğini söyledi.

Bakanlar Kurulu Kararı ile 2005 yılının Temmuz ayında Bergama Belediyesi'ne devredilen Sümerbank Bergama Pamuk İpliği ve Dokuma Fabrikası'nın, belediye tarafından istihdam koşullu ve cüzi bir kira bedeliyle işletim hakkının 30 yıllığına İstanbul merkezli bir şirkete verildiği bildirildi. Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper, yüzde 99.8 hissesi belediyede olan fabrikanın dokuma ve boya bölümünde makine bakımlarına başlandığını, şu an 30-35 ustanın bu işle uğraştığını ve deneme üretimi yaptığını belirterek, fabrikanın bir kaç ay içerisinde yeniden üretime geçebileceğini söyledi.

Edinilen bilgiye göre, İşadamı Osman Konak'a 30 yıllığına ve istihdam amaçlı cüzi bir kira bedeliyle kiralanan fabrikanın, ilk aşamada dokuma ve boya ünitelerinin üretime sokulacağı, ardından da konfeksiyon bölümünün faaliyete geçmesi için çalışmaların sürdürüleceği öğrenildi. Bergama Belediyesi'nin kira sözleşmesinde istihdam konusuna ağırlık vererek, istihdamın yüzde 70'inin Bergama'dan olma koşulunu koydurduğu, fabrikanın ilk etapta 100-150 kişi ile üreteme geçeceği, konfeksiyon bölümünün de faaliyete geçmesi ile bu rakamın 450'yi bulacağı kaydedildi.

"FABRİKAYI VERDİK"

Fabrika konusunda yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi veren Bergama Belediye Başkanı Ürper, "Fabrikayı verdik, bir firmayla anlaştık. Şu an dokuma makinelerinin bakımlarını yapıyorlar. Öyle tahmin ediyorum, kısa bir süre, bir kaç aylık bir zaman içerisinde bitirecekler; sonra üretime başlayacaklar. Bizi düşündürüyordu orası. En az 100-150 işçi ile başlayacaklar. Şu an deneme üretimi yapıyorlar, fabrikanın emekli olmuş ustaları ile bakımlarını yapıyorlar. Şu an 30-35 kişi çalışıyor orada. İnşallah iyi olacak. Orayı ayağa kaldırmak çok zor olacak ama Bergama'nın gerçeği, Bergama'da istihdam yok. Bazı yerlerde bu imkanlar var" dedi.

Şu anda 600 öğrencinin orada İzmir depreminin ardından eğitim gördüğünü, fabrikanın ilçeye böyle bir yararının dokunduğunu da dile getiren Ürper, "Bu Bergama'da bir imkan. Mezuniyet törenine gittik, şimdi fabrikanın binası da çok güzel, burayı bize verin diyorlar. Gerçekten çok büyük bir arazi, 110 dönümlük bir arazisi var. Bergama için önemli bir yerde. Sağ olsunlar Başbakanımız, Maliye Bakanımız çok büyük fedakarlık yaptı. Başka taleplerimiz de oldu, Maliye Bakanımız "Sana çok büyük fedakarlık yaptım, bana hiç gelme" diyor. 'Sana 4.5 trilyon para verdim' diyor. 'Sayın Bakanım ne parası verdiniz?' diyorum, 'Borcunu ödedim' diyor. Fabrikanın 4.5 trilyon SSK'ya borcu vardı. Bir kuruş almadan bunu yaptığını söylüyor. Velhasıl Bergama için çok iyi oldu, biz de bir şekilde onu değerlendiriyoruz. Yoksa benim çok büyük maddi sıkıntım vardı. Şirketin yüzde 99.8'i belediyenin oldu yani, Sümerbank Basma Sanayi Ticaret Anonim Şirketi, Mülkü de şirketin ve 5 bin metrekare kapalı alan var. Düşünebiliyor musunuz, 1950'li, 1960'lı yıllarda Türkiye'de böyle büyük tesisler yapılmış. Binaların teknolojisi bile şu an çok sağlam. Mesela bir yemekhanesi var, çok yüksek ve beton bir bina. Nefis bir yapısı var. Şu anda bakım onarım yapıyorlar, 30-35 kişi çalışıyor. Makineler 4-5 yıl çalışmamış. Tekrar söküyorlar, ayar yapıyorlar, elden geçiyor. Eksik parçaları var, yurt dışından onlar geliyor. Yoğun bir çalışma yapıyorlar, 150 kişiyle yakında üretime başlayacak. Bu çalışmalar bir kaç ay sürer" diye konuştu.

Fabrikanın geçmişe dönük bütün işçi alacaklarının ödendiğini, şu anda bakım onarım yapan 30-35 usta ile sadece güvenlik görevlilerinin çalıştığını kaydeden Başkan Ürper, "Dokuma ve boya bölümünden sonra konfeksiyon bölümü var. Orası daha hiç faaliyete girmedi. Dokuma ve boya bölümü bittikten sonra konfeksiyon bölümüne girecekler" dedi.

Ürper ayrıca, Bergama Meslek Yüksek Okulu'na Tekstil ve Konfeksiyon Bölümü açılmasını istediklerini, bu bölüme gelecek öğrencilerin de fabrikada eğitim görebileceklerini sözlerine ekledi. 1954 yılında işletmeye açılan Bergama Pamuk İpliği ve Dokuma Sanayi T.A.Ş., 4-5 yıldan bu tarafa kapalı bulunuyordu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title