Haberler

İzmir: Ahilik Haftası Kutlamaları

- İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İesob) Tarafından Bu Yıl 6.'sı Düzenlenen Ahilik Haftası, Cumhuriyet Bulvarı'ndaki Atatürk Anıtına Çelenk Konulmasıyla Başladı. Şenlik Gibi Etkinlikte Bir Hafta Boyunca Esnaf Ziyaretleri, Fuarlar ve Eğitici Faaliyetler Düzenlenecek.

- İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) tarafından bu yıl 6.'sı düzenlenen Ahilik Haftası, Cumhuriyet Bulvarı'ndaki Atatürk Anıtına çelenk konulmasıyla başladı. Şenlik gibi etkinlikte bir hafta boyunca esnaf ziyaretleri, fuarlar ve eğitici faaliyetler düzenlenecek.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende Atatürk Anıtı'na İESOB Başkanı Mehmet Ali Susam tarafından çelenk sunulurken, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. İESOB Başkanı Susam ve oda başkanları ile öğrencilerin katıldığı törende, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın en önemli işlevinin türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü Metin Atsal, bu anlamda Ahilik Haftası'na çok önem verdiklerini belirtti. Atsal "600-700 yıl hükmünü süren teşkilat topluma saygıyı, sevgiyi, cefakarlığı göstermiştir. Birliğe, dayanışmaya ve kardeşliğe ihtiyacımız olduğu şu günlerde Ahilik geleneği daha da anlam kazanmaktadır. 12. yüzyıldan beri süregelen geleneğimiz inşallah diğer devletlere de örnem olacaktır. Önümüz aydınlık, gelecekten ümitliyiz" dedi.

Ahiliğin, sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğunu, köklerinin çok eskilere uzanan bir gelenek olduğunu dile getiren İESOB Mehmet Ali Susam ise, "Yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan Ahilik, toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür. İSO normları, tüketici hakları ve bunun gibi tüm kurallar bundan yıllar önce Ahilerimiz tarafından uygulanmıştır. Bizde köklerimizi doğru tanıyarak geleceğimizi şekillendirmeye çalışmaktayız" diye konuştu.

Küçük işletmelerin bugün zorluklar içinde olduğunu belirten Susam, "Zorlukları aşmak için kendi mesleki özlerimize dönerek, meslek eğitimini ve meslek ahlakını en üst düzeye çıkarmaya çalışıyoruz. Tüketiciyle üretici arasındaki bağı güçlendirmeye çalışıyoruz. Toplumun her kesimine Ahiliği tanıtmaya devam edeceğiz. en önemli konumuz mesleki eğitime önem vermiş toplum olmak. mesleki eğitimin alt yapısı olan çıraklık ucuz işgücü olarak düşünülmemeli, ustalığa giden bir yol olarak görülmelidir" dedi.

VALİ KÖKSAL VE BAŞKAN KOCAOĞLU'NA ZİYARET

İESOB Başkanı Susam, Kültür ve Turizm İl Müdürü Atsal ile oda başkanları daha sonra İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ahilik Haftası'nı kutlamaya başladıklarını kaydeden Susam, esnafa verdiği destek nedeniyle Vali Köksal'a teşekkür etti. Ahilik Haftası'nın başarılı olmasını dileyen Köksal'da, Ahilik geleneğinin apayrı bir gelenek olduğunu ve kültürü teşkil eden geleneklerden birisi olduğunu ifade etti. Bugün ticarette ne kadar kural varsa bunların Ahilik geleneğinden geldiği ve etkilendiğinin altını çizen Köksal, bu geleneği esnaf teşkilatının hiç zedelemeden, hatta üstüne koyarak bugünlere taşıdığını belirterek, "Yani, esnaf teşkilatı bir anlamda ülkemizde Cumhuriyet'in kurulmasından bu yana bir okul vazifesi görmüştür. Ayrıca, sermaye birikimi ile ülkenin sanayileşmesinden öncü olmuş bir kurumdur" şeklinde konuştu.

Susam, Köksal'a ziyaretlerinin anısına işlemeli bir bakır ibrik hediye etti.

Susam ve beraberindekiler daha sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret etti. Kocaoğlu'nun esnafın içinden çıkmış bir başkan olduğunu ifade eden Susam, İESOB olarak mesleki eğitime çok büyük önem verdiklerini, mesleki eğitimin dünyadaki küresel rekabete büyük önem taşıdığını vurguladı.

Başkan Kocaoğlu ise, Ahilik geleneğinin esnafın Anadolu'da çağlar boyunca geliştirdiği ulvi bir felsefe olduğunu kaydetti. Mesleki eğitimin önemine dikkat çeken Kocaoğlu, askerliğini yapıp gelen lise mezunları ile bir çok üniversite mezunu işsizin 1-2 yıl gibi sürelerle uygulaması olan bir eğitimden geçirilerek, bir mesleğe sahip olması ve istihdamının sağlanması gerektiğini söyledi. Kocaoğlu, esnaf ve sanatkarın Ahilik Haftası'nı da kutladığını bildirdi.

Ziyaretlerin ardından, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, İESOB Başkanı Susam, Kültür ve Turizm İl Müdürü Atsal ile esnaf odalarının temsilcileri, Kemeraltı Çarşısı'nda dolaşarak çiçek ve broşür dağıttı.

Ahilik Haftası'nın İESOB ve bağlı meslek odaları tarafından hafta boyunca düzenlenecek etkinliklerle kutlanmaya devam edeceği bildirildi.

(ERG-YK)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title