Haberler

İtalya'da İlkler Hükümeti

İtalya'da Demokratik Parti (PD) Genel Sekreter Yardımcısı Enrico Letta başkanlığında kurulan yeni hükümetin, birçok 'ilk' özelliği bulunuyor.

İtalya'da Demokratik Parti (PD) Genel Sekreter Yardımcısı Enrico Letta başkanlığında kurulan yeni hükümetin, birçok 'ilk' özelliği bulunuyor. Demokratik Parti'den (PD) 9, Özgürlükçü Halk Partisi'nden (PDL) 5, Sivil Tercih merkez koalisyonundan 3, Radikal Parti'den (PR) 1 ve 4 teknokrat isim olmak üzere toplam 21 bakandan oluşan Letta hükümeti, 53 yaş ortalamasıyla ülkenin en genç hükümetlerinden biri oldu. Bünyesindeki 7 kadın bakanla, İtalya tarihindeki en çok kadın bakana yer veren hükümet olmanın yanısıra, ilk kez bir siyahinin bakanlık koltuğuna oturmasıyla da tarihe geçti.

TÜRK DOSTU BONİNO'YA KRİTİK GÖREV

Monti Hükümeti döneminin en başarısız bakanlarından biri görülen Giulio Terzi di Sant'Agata'nın seçimlerden kısa süre önce istifasıyla boşalan ve Mario Monti'nin vekalet ettiği dışişleri bakanlığına, parlamento dışından Radikal Parti (PR) yöneticisi 65 yaşındaki Emma Bonino getirildi. Bonino, 1993 yılında İnsan Hakları, Balıkçılık ve Tüketici Haklarından sorumlu olarak Avrupa Komisyonu'nda görev aldı. Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin yakından tanıdığı, 'Türk dostu politikacı' olarak da bilinen Bonino, 2 ay önce yapılan seçimlere kadar beş yıl süreyle İtalya Cumhuriyet Senatosu Başkan Vekilliği görevini üstlendi. Seçimlerde Radikal Parti parlamentoya giremese de Bonino, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yapılan tüm anketlerde açıkara birinci geldi. Ancak secici mecliste cumhurbaşkanlığına aday gösterilmeyen Bonino, yeni hükümette en kritik görevlerden biri olan Dışişleri Bakanlığı görevine, parlamento dışından getirildi. Çok iyi derecede İngilizce, Fransızca ve Arapça bilen Bonino, ülkede kürtajın yasallaştırılmasından, nükleer enerjinin durdurulmasına kadar bir çok yasanın kabulünde önemli rol oynadı. Bonino'nun Suriye konusunda etkin bir rol üstlenmesi bekleniyor.

İLK SİYAHİ BAKAN

Hükümette İntegrasyondan Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev alan Cecile Kyenge Kashetu, ülkenin ilk siyahi bakanı olma özlelliğine sahip. Congo'da doğan ve göz doktoru olarak görev yapan 49 yaşındaki Kashetu, son 3 yılda ülkede insan hakları ve özellikle de göçmen hakları konusunda faaliyet gösteren 1 Mart Derneği'nin sözcülüğünü yapıyor.

MİLLİ SPORCU BAKAN OLDU

Bütçesiz bakanlıklar arasında yeralan Eşit Haklar, Spor ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Devlet Bakanlığı görevi ise milli kanocu Josefa Idem'e verildi. Alman kökenli İtalyan kanocu Idem, geçtiğimiz yıl Londra'da sekizinci kez olimpiyatlara katılarak, en çok olimpiyat oyunlarına katılan kadın sporcu unvanı aldı. Olimpiyatlarda 1 altın, 2 gümüş ve 2 bronz madalyanın sahibi oldu. Bunun yanında 5 dünya şampiyonluğu da bulunan 49 yaşındaki atlet, Sağlık Bakanlığı bünyesinde Dopingle Mücadele Komisyonu'nda görev yapıyordu.

ÖNCE YEMİN, SONRA GÜVENOYU

Letta hükümeti üyeleri, yerel saatle bugün 11.30'da (TSİ 12.30) Cumhurbaşkanlık Sarayı Quirinale'de yapılacak yemin törenine katılacak. Daha sonra hükümet listesi parlamentonun onayına sunulacak. Letta Hükümeti'nin 30 Nisan Salı gününe kadar, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi ve üst kanat Cumhuriyet Senatosu'ndab güvenoyu alması bekleniyor.

LETTA HÜKÜMETİ

Başbakan Enrico Letta : Demokratik Parti (PD) Genel Sekreter Yardımcısı. 46 yaşında. Avrupa Topluluğu Politikaları Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Prodi Hükümeti'nde Başbakanlık Genel Sekreterliği yaptı. 1987 yılında henüz 43 yaşındayken Başbakan olan Hristiyan Demokrat Partili Giovanni Goria'nın ardından, en genç ikinci başbakan oldu.

Başbakanlık Genel Sekreteri Filippo Patroni Griffi: Danıştay Başkanlığı da yapan 58 yaşındaki hukukçu, Monti Hükümetinde Kamu yönetiminden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevindeydi.

Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Angelino Alfano: Sivio Berlusconi'nin liderliğini yaptığı Özgürlükçü Halk Partisi (PDL) Genel Sekreteri olan 42 yaşındaki avukat-gazeteci, 2008-2011 arası Berlusconi Hükümeti'nde Adalet Bakanlığı yaptı.

Dışişleri Bakanı Emma Bonino: 65 yaşında. Dil ve Modern Edebiyat mezunu. Radikal Parti (PR) yöneticisi. İtalya Cumhuriyet Senatosu eski Başkan Vekili. AB komisyonu eski üyesi.

Ekonomi ve Finans Bakanı Fabrizio Saccomanni: 70 yaşındaki ekonomist, 2006 yılından beri İtalya Merkez Bankası Genel Direktörlüğü görevinde.

Savunma Bakanı Mario Mauro: Felsefe mezunu olan 51 yaşındaki Mauro, PDL'de Eğitim sorumluluğu yaptı. Seçim öncesi PDL'den ayrılarak Mario Monti'nin yanında yer aldı.

Adalet Bakanı Anna Maria Cancellieri: Siyasal Bilimler mezunu 69 yaşındaki Cancellieri, çeşitli kentlerde valilik yaptı. Monti Hükümeti'nde İçişleri bakanlığı görevini üstlenen 69 yaşındaki Cancellieri, Monti'nin lider olduğu Sivil Tercih merkez koalisyonu tarafından Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday gösterildi.

Ekonomi Geliştirme Bakanı Flavio Zanonato: Demokratik Partili 62 yaşındaki Zanonato, dördüncü kez seçildiği Padova Belediye Başkanlığı görevinde bulunuyordu. Meslek Lisesi mezunu olan Flavio Zanonato, muhalefet tarafından aldığı görevin sorumluluklarını yerine getirebilecek eğitim ve teknik donanım altyapısına sahip olmamamkla eleştiriliyor.

Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Enrico Giovannini: Ekonomist. 2009 yılından beri İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü (ISTAT) Başkanı olarak görev yapıyordu. 55 yaşında.

Ulaşım ve Altyapı Bakanı Maurizio Lupi: 54 yaşında. Siyasal Bilimler mezunu.PDL'den hükümet üyesi.

Eğitim Bakanı Maria Chiara Carrozza: 47 yaşında. Pisa Üniversitesi Rektörü. Robot mühendisi.

Tarım Politikaları Bakanı Nunzia Di Girolamo: 37 yaşında. PDL'den hükümet üyesi. Avukat.

Çevre Bakanı Andrea Orlando: 44 yaşında. Demokratik Parti Sözcülüğü yaptı.

Sağlık Bakanı Beatrice Lorenzin: 41 yaşında. PDL öncesinde Forza İtalia Gençlik Sorumluluğu görevinde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Massimo Bray : Hükümet'in PD'den üyesi. Edebiyat ve Felsefe bölümü mezunu. 54 yaşında. İtalyan Ansiklopedi Enstitüsü Direktörü.

BÜTÇESİZ BAKANLIKLAR

Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enzo Moavero Milanesi: Hukuk Fakültesi mezunu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde hakimlik yaptı. Monti Hükümeti'nde de aynı bakanlık görevini yürüttü.

Bölgesel İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı Graziano Delrio: 52 yaşında. Endokrinoloji uzmanı.İngiltere ve İsrail'de de görev yaptı. İtalyan Ulusal Belediyeler Birliği Başkanı. PD'den hükümet üyesi.

Bölgesel Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Carlo Trigilia: 62 yaşında. Ekonomik Sosyoloji profesörü.

Parlamento'yla İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Dario Franceschini: 54 yaşında. Avukat, yazar ve politikacı. PD eski Genel Dekreterei.

Anayasal Reformdan Sorumlu Devlet Bakanı Gaetano Quagliariello: 53 yaşında. Siyasal Bilimler profesörü. PDL bünyesinde anayasa uzmanı olarak kilit rol sahibi.

Eşit Haklar, Spor ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Devlet Bakanı Josefa Idem: 49 yaşında .Milli kanocu. Alman kökenli İtalyan. Sağlık Bakanlığı bünyesinde Dopingle Mücadele Komisyonu'nda görev yapıyordu. PD'den hükümet üyesi.

İntegrasyondan Sorumlu Devlet Bakanı Cecile Kyenge Kashetu: 49 yaşında. Göz Hastalıkları Uzmanı. 1 Mart Derneği sözcüsü. PD'den hükümet üyesi.

Kamu Yönetimi'nden Sorumlu Devlet Bakanı Giampiero D'Alia: 46 yaşında. Avukat. Berlusconi Hükümeti'nde İçişleri Bakanlığı genel sekreterliği yaptı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Mario Monti İtalya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title