Haberler

İstanbul: Dexıa'nın Denizbank'ın Yüzde 75 Hissesini Satın Alması

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Denizbank'ın yüzde 75 hissesinin Belçika-Fransa sermayeli Dexia'ya satılmasıyla ilgili olarak, "Bu parayı yalnızca Zorlu değil, Türkiye de kazandı" dedi.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Denizbank'ın yüzde 75 hissesinin Belçika-Fransa sermayeli Dexia'ya satılmasıyla ilgili olarak, "Bu parayı yalnızca Zorlu değil, Türkiye de kazandı" dedi.

Dexia ve Zorlu Holding, Denizbank'ın satışıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Movenpick Otel'de düzenlenen toplantıda Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ve Dexia Yönetim Kurulu üyesi Xavier De Walgue hazır bulundu.

Öncelikle söz alan Ahmet Nazif Zorlu, Türkiye'nin bu anlaşma ile iki kez kazandığını söyledi. Zorlu, "Dexia ile anlaşmayı akşam imzaladık, sabah da hemen İMKB'ye bildirdik. Türkiye, hem Zorlu'nun yapacağı yatırımları kazandı hem de Avrupa'nın en büyük bankalarından birini kazandı. Yabancı sermaye her zaman gelsin. Biz ülke olarak zamanında atılımımızı yapmamışız. Bundan sonra atılacak adımları çok dikkatli atarak, el birliğiyle bu ülkeyi kalkınmış ülkelerin düzeyine çıkarmalıyız. Hedefimiz; 'bu ülkeye nasıl yararlı oluruz, nasıl daha iyi şeyler yaparız' oldu. Bu parayı yalnızca Zorlu değil, Türkiye de kazandı" dedi.

Krizlerle birlikte yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek Ahmet Nazif Zorlu, "Kriz iyi bir şey değil. Hep beraber krizi yaşadık ama bugün herşeyin bir değeri var. Her gelen yabancı sermaye hem bizim insanımızın değerini, hem de malımızın mülkümüzün değerini artıracak, bu çok önemli. Bu satışla birlikte Türkiye hem Zorlu Grubu'nun yapacağı yatırımları, hem de Avurpa'nın önde gelen bankalarından birini kazanmış oldu. Zorlu Grubu Denizbank'ı kurarken hiçbir zaman için 'biz bankamızı alalım, kendi grubumuza kullandıralım' demedik ve kendi grubumuzun finans şirketi olarak görmedik. Görmediğimiz için de bugün bunun değerini herkes gördü. Zorlu Grubu devamlı bankamıza destek olmuştur. Bundan sonra da biz yatırımlarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.

Dexia Yönetim Kurulu üyesi Xavier De Walgue de, satıştan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Walgue, "Bu satın alma bizim için bulunmaz bir fırsattı. Biz öyle bir bankaya giriyoruz ki özellikle kobi ve perakende bankacılık konusunda çok güçlü olan bir banka. Denizbank'ın çok güçlü bir şube ağı olduğunu düşünüyoruz. Özellikle aktiflerin kalitesi ve portföydeki ürünlerin iyiliği bize bunu gösteriyor. 3 yıldan uzun bir süredir Türkiye'ye geldik, gittik. Türkiye'nin büyüme potansiyeli bizi cezbetti. Pek çok bankacıyla konuştuk, pek çok siyasiyle karşılaştık. Türkiye'ye ilişkin güvenimiz sonsuzdu, en iyi bankayı seçtiğimizi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Dünya lideri, özellikle kamu finansmanı konusunda lider olan bir grup olduklarının altını çizen Xavier De Walgue, "Perakende bankacılığı konusunda Lüksemburg ve Belçika'da önemli bir kurumuz. Belçika ve Lüksemburg Avrupa için küçük ülkeler. Yeni bir büyüme motoruna ihtiyacımız vardı, Denizbank'la bunu sağladık. Kamu finansmanı piyasasının önümüzdeki yıllarda daha da artacağını düşünüyoruz. Biz bazı konularda iyiysek, Denizbankt da başka bir konuda mükemmel olabilir. En iyi olduğumuz alanları birleştireceğiz ve bu durum her iki grup için de yararlı olacak. Gerçekten yabancı sermayenin Türkiye'ye geliyor olması önemli, bu, Türkiye'ye çok güvendiğimizin bir göstergesi. Türk Lirası'nda sıkıntılar olmasına rağmen biz buraya geldik" açıklamasında bulundu.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ise satış sırasında çok talipler olduğunun altını çizerek, en uygununu seçtiklerini söyledi. Ateş, "Zorlu Grubu'nun her dönemde büyük desteğini gördük. Denizbank her zaman kurumsal yönetimişn örneği oldu. Bugün ülkemize bu tutarda bir banka satılıyor. Zorlu Grubu şimdiye kadar yapmış olduğu yatırımları artırarak devam ettirecek. Yabancı sermayeden giren kuruluş Dexia, kendi özellikleri olan bir banka, en büyük Avrupa bankaları arasında olmasının ötesinde özellikle kamu yatırımlarında, proje finansmanında en büyükler arasında.

Fransa ve Belçika'da muazzam yatırımlara imza atmış bir kuruluş" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title