Haberler

İso Meclis Toplantısı... -İso Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük: "Eksikleri Tamamlamaktaki Yavaşlık Sürüyor ve Bu Nispeten Olumlu Hava İçinde Uyarılarımızı Dile Getiriyoruz, Ama Netice Almakta Zorlanıyoruz. Oysa, Ekonomideki Kırılganlık Devam Ediyor"

İstanbul Sanayi Odası (İso) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, Ekonomideki Kırılganlığın Devam Ettiğini İfade Ederek, Eksikleri Tamamlamadaki Yavaşlığın Sürdüğünü, Nispeten Olumlu Hava İçinde Uyarıları Dile Getirdiklerini, Ancak Sonuç Almakta Zorlandıklarını Kaydetti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, ekonomideki kırılganlığın devam ettiğini ifade ederek, eksikleri tamamlamadaki yavaşlığın sürdüğünü, nispeten olumlu hava içinde uyarıları dile getirdiklerini, ancak sonuç almakta zorlandıklarını kaydetti.

İSO Meclis Toplantısında konuşan Küçük, oda olarak, uygulanan ekonomik programa ve bu çerçevede enflasyonla mücadeleye başından itibaren tam destek verdiklerini, enflasyon bataklığı kurutulmadan sağlam zeminde iş yapmanın mümkün olamayacağını ısrarla ifade ettiklerini anımsattı.

Enflasyonla mücadeleyi ve kamu açıklarının azaltılmasını ekonomik istikrarın temel şartı olarak gördüklerini, enflasyonla mücadelenin her aşamasında, alınan mesafeden, elde edilen başarıdan duydukları memnuniyeti dile getirdiklerini aktaran Küçük, bu sürece özel sektörün de katkıda bulunması gerektiğine inandıklarını ve bu doğrultuda üyelerine, yüksek enflasyonlu dönemden kalan fiyatlandırma alışkanlıkları terk etmek, karı en son fiyat değişikliğinde aramak konusunda çağrılarda bulunduklarını aktardı.

Bugün gelinen noktada, enflasyonla mücadelede elde edilen tarihi başarıyı, 2001 sonrası dönemin en önemli makro ekonomik kazanımlarından biri olarak gördüklerini ve bu kazanımların korunmasına büyük önem verdiklerini ifade eden Küçük, enflasyonla mücadelede çok önemli mesafe alındığını, ancak fiyat istikrarının henüz sağlanmış olmadığını söyledi.

-ZORLU SÜREÇ-

Tanıl Küçük, şöyle devam etti:

''Önümüzde hala zorlu bir süreç vardır. Son dönemde yaşadığımız gelişmeler bunu teyit eder niteliktedir. Enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam edilmelidir. Kendi adımıza, bundan sonra da bu mücadeleye desteğimizi devam ettireceğimizi ifade etmeliyiz.

2001 sonrası dönemde, istikrar programının bir diğer boyutu olan mali disiplinde de başarılı olunmuş ve kamu açıklarının azaltılmasında önemli mesafe kaydedilmiştir. Son olarak, 1984 yılından bu yana, ilk defa, 2006 yılının ilk altı ayında bütçe fazlası verilmesi hepimizi sevindirmiştir. Geride bıraktığımız süre içinde, bizler, mali disiplin konusunda da hassas davranmaya dikkat ettik. Sıkıntıları biliyorduk. Mali disiplinin sınırlarını zorlayacak hiçbir talepte bulunmamaya büyük özen gösterdik.

Sonuçta, o günün koşulları içinde, bir zorunluluk olarak gördüğümüz istikrar programını ana hedefleri itibariyle destekledik. Programda, üretim ve ihracat boyutunun eksik kaldığını görmüştük, ancak yol boyu, bu eksiklerin giderileceği ümidini taşıyorduk. Özellikle, en büyük sorunumuz olan girdi maliyetlerini rekabet ettiğimiz ülkelerle eşit düzeylere çekecek reformlar bizim için büyük önem taşıyordu ve programın temel ayaklarından birini yapısal reformların oluşturması ümitlerimizi güçlendiriyordu.

Aradan beş yıla yakın bir süre geçti. Makro ekonomik göstergelerde iyileşme sağlandı, ama maalesef üretimin sorunlarına çözüm bulunamadı. Öngörülen yapısal reformların bazılarında hiç yol alınamadı. Gerçekleştirilebilen reformların olumlu sonuçları ise henüz üretime yansımadı. Örneğin, bankacılık sektörü yeniden yapılandı, ama bu yapılanma, sanayimizin uygun koşullarda ve uzun vadeli finansman sorununa çözüm olmadı.

Çok önemli bir adım olarak, sosyal güvenlik sistemi reformu hayata geçti, ancak reform paketi, prim yükünde bir indirim getirmedi. 2003 ve 2004'te olduğu gibi 2005'te de Türkiye, iş gücü üzerindeki en yüksek vergi ve prim yükünü taşıyan OECD ülkesi oldu.''

-''AŞIRI DEĞERLİ YTL''-

Yine bu yıllarda, Türk sanayicisinin başta elektrik olmak üzere kullandığı enerji için çok yüksek bedeller ödediğini, vergi yükünün hızla artığını, kayıt dışı faaliyetlerin ekonomideki ağırlığı ve kayıt altındaki işletmelerin maruz kaldığı haksız rekabetin devam ettiğini anlatan Küçük, kayıt dışını kayıt altına alacak köklü bir vergi reformunun gündeme gelmediğini söyledi.

İSO Başkanı Küçük, YTL'deki aşırı değerlenmenin bu sorunları daha da ağırlaştırdığını, hem iç hem dış pazarda Türk sanayinin rekabet gücüne büyük zarar verdiğini anlattı.

2006 yılı ilk üç ayında sanayi üretiminin yüzde 3,5, ikinci üç ayında ise yüzde 9,4 büyüdüğünü, yine ilk çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 artan ihracatın ikinci üç ayda yüzde 16,3 artığını aktaran Tanıl Küçük, bu gelişmelerin, Türkiye koşullarında kurun ihracat açısından hala çok önemli bir unsur olduğunun net göstergesi olduğunu bildirdi.

Merkez Bankasının 2001 yılındaki değişiklikle birlikte, bağımsız hale geldiğini ve o tarihten itibaren temel amacını fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olarak belirlediğini dile getiren Küçük, doğal olarak Merkez Bankasının ekonomideki gelişmelere esas olarak bu pencereden bakmakta olduğunu ve izlenen döviz kuru politikasında da enflasyonla mücadeleye ve finansal istikrara yönelik önceliklerin belirleyici olduğunu kaydetti.

Küçük, ''Bizler, döviz kuru politikası oluşturulurken bu politikanın, üretime, ihracata, istihdama etkilerinin de çok daha hassasiyetle dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu söylemimizden, enflasyonla mücadeleyi önemsemediğimiz gibi bir anlam çıkmamalıdır'' diye konuştu.

Fiyat istikrarının çok önemli olduğunu, ama sadece bu hedefe odaklanmanın, ekonominin diğer cephelerini ve özellikle reel sektörü kaderine terk etme gibi bir duruma yol açmaması gerektiğini bildiren Küçük, yine bu söylemden sanayiciler olarak, rekabet gücü meselesinin çözümünü kur ayarlamalarına havale ettikleri gibi bir sonucun da çıkmaması gerektiğini ifade etti.

Türk sanayicilerinin, küresel koşullarda rekabete devam edebilmek için kendi üzerine düşenlerin bilincinde olduğunu, bunları yerine getirmenin gayreti içinde olduğunu aktaran Küçük, sanayicilerin, verimliliği artırma, Ar-Ge, yenilikçilik, tasarım, marka yaratma kapasite geliştirme, katma değeri yükseltme arayışında olduğunu dile getirdi.

Tanıl Küçük, ekonomide son yıllarda yaşanılan ve hala devam eden yapıya bakıldığında, YTL'deki değerlenmenin, enflasyonla mücadeleye yardımcı olduğunu ancak başka sorunlara yol açtığının görüldüğünü kaydetti.

-CARİ AÇIK-

Finanse edildiği sürece cari açığın sorun olmadığı yönünde görüşler dile getirildiğini, ancak mayıs ayındaki dalgalanmanın, yüksek cari açığın taşıdığı riskleri, küresel rüzgarlar tersine döndüğü anda, ekonomiye, ne gibi yükler getirebileceğini açıkça gösterdiğini ifade eden Küçük, ''Kanaatimizce, Merkez Bankası, bu süreçte, yerinde politikalar takip etmiş ve elindeki araçları etkin bir şekilde kullanmıştır'' dedi.

Küçük, küresel hareketin kısa sürmesi ve alınan önlemlerin etkisiyle durumun kontrol altına alındığını, ancak parasal politikalar cephesinde atılan adımların kısa vadeli çözümler olduğunu, Merkez Bankasının yapabileceklerinin sınırlı olduğunu belirterek, kalıcı çözüm için, parasal tedbirlerin, orta ve uzun vadeli yapısal düzenlemelerle desteklenmesinin şart olduğunu vurguladı.

Mayıs ayındaki dalgalanmadan bu yana üç aya yakın bir zaman geçtiğini, ancak sözünü ettiği yönde çalışmaların görülemediğini dile getiren Küçük, faiz oranlarının arttığını, kurların gerilediğini, ancak son günlerde tekrar bir yükselişin olduğunu aktardı.

Sanayiciler olarak, kurun gerilemesini tercih etmediklerini, ancak ani çıkışları da tehlikeli bulduklarını anlatan Küçük, ihracatı destekleyen, ama ekonomideki diğer dengeleri alt üst etmeyen makul seviyeleri arzu ettiklerini bildirdi.

-ÇARKLAR DÖNÜYOR-

Dalgalanmanın ardından, dengelerin normale döndüğünü ve durumun sakin göründüğünü, ''kısa vadeli sermayenin'' yine Türkiye'yi tercih ettiğini ve sıcak para akışının devam ettiğini belirten Tanıl Küçük, çarkların döndüğünü söyledi.

Küçük, şunları kaydetti:

''Eksikleri tamamlamaktaki yavaşlık sürüyor ve bu nispeten olumlu hava içinde uyarılarımızı dile getiriyoruz, ama netice almakta zorlanıyoruz. Oysa, ekonomideki kırılganlık devam ediyor. Bu kırılganlığı azaltmak, dış dalgalanmalara karşı direncimizi artırmak zorundayız. Öte yandan, önümüzdeki dönemde içerdeki gelişmelere yönelik soru işaretleri var.

2007'deki seçimlerin getirdiği bir belirsizlik söz konusu. Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin izleyeceği seyir önemli. Bu değişkenler beklentileri olumsuz etkileyebiliyor.

Önümüzdeki dönemi bir sorun yaşanmadan da atlatabilmek için tüm dikkatlerin ekonomide olması gerekiyor. Hata yapma lüksümüz yok. Pek çok bedel ödeyerek elde ettiğimiz kazanımları mutlaka korumalıyız ve bu noktada toplumun tüm kesimlerine görev düştüğünü hatırlatmalıyız.''

Tanıl Küçük, küreselleşmenin, Türkiye gibi ülkeler için tehditlerin yanında fırsatlar da getirdiğini, devlet ve özel sektör işbirliği ve diyalog içinde, Türkiye'yi ve Türk sanayini, küresel bir oyuncu olarak geleceğe taşımayı başarmak gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title