Haberler

İslam Kalkınma Bankası Semineri... - Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ülker Güzel: ''Afrika Ülkeleri İle 2003 Yılında 5,4 Milyar Dolar Olan Ticaret Hacmimiz 2005 Yılında Yüzde 80 Artışla 9,6 Milyar Dolar''

Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ülker Güzel, Türkiye'nin Afrika ülkeleri ile 2003 yılında 5,4 milyar dolar olan ticaret hacminin 2005 yılında yüzde 80 artışla 9,6 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ülker Güzel, Türkiye'nin Afrika ülkeleri ile 2003 yılında 5,4 milyar dolar olan ticaret hacminin 2005 yılında yüzde 80 artışla 9,6 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

İslam Kalkınma Bankası tarafından, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (İGEME) işbirliği ile düzenlenen ''İslam Kalkınma Bankasına Üye Ülkelerde Ticaretin Geliştirilmesi, İslam Kalkınma Bankasının Rolü, Mevcut Durum ve Beklentiler'' konulu Seminer İstanbul'da başladı.

14 İslam ülkesinin ticareti geliştirme kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katıldığı seminerin açılışında konuşan Güzel, Türkiye'nin en önemli ticaret partnerinin AB ülkeleri olduğunu, 2005 yılında Türkiye ihracatının yüzde 50'sini AB ülkelerinin oluşturduğunu söyledi.

Komşu ülkelerde de ticaretin büyük gelişme gösterdiğini ifade eden Güzel, Türkiye'nin İslam Kalkınma Bankası ile çok yakın ilişkiler içinde bulunduğunu ve banka ile Afrika'da sosyo ekonomik projeler yürütmek için anlaşma imzaladığını belirtti.

Ülker Güzel, ''Afrika ülkeleri de komşularımız gibi Türkiye için ticari ilişkiler bakımından önem taşıyor. Afrika ülkeleri ile 2003 yılında 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 2005 yılında yüzde 80 artışla 9,6 milyar dolara ulaştı'' dedi.

Güzel, Türkiye'nin Fas, Tunus, Filistin, Suriye ve Mısır'la serbest ticaret anlaşması bulunduğunu, Ürdün, Lübnan, Arnavutluk ile de görüşmelerin sürdüğünü anlattı.

İslam Kalkınma Bankası Ticaretin Finansmanı ve Geliştirilmesi Bölüm Başkanı Hani Sonbol da İslam Kalkınma Bankası'na üye ülkeler arasında ticaretin geliştirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Sonbol, İslam Kalkınma Bankası olarak Türkiye ile Afrika'daki piyasalara ulaşmak için ortak hedef belirlediklerini anlattı.

2 gün sürecek seminere katılan ülkeler arasında Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş, Endonezya, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Malezya, Pakistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan bulunuyor.

Seminer, açılışın ardından basına kapatıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title