Haberler

Güllaç tarifi! Güllaç nasıl yapılır? En güzel, lezzetli, Ramazan ayına özel Güllaç tarifi nedir? Güllaç için gerekli malzemeler neler?

Güncelleme:

Ramazan'ı Şerif'te en çok tüketilen tatlıların başında güllaç gelmektedir. Peki, güllaç nasıl yapılır? Güllaç için gerekli malzemeler nelerdir? Güllaç kilo aldırıyor mu? İşte ayrıntılar...

GÜLLAÇ NEDİR?

Güllaç, mısır nişastası, gül suyu, süt ve şeker ile hazırlanan geleneksel Türk tatlısıdır. Kitâb-ı Me'kûlât'da Gülac olarak tarifi verilmiştir. Kitâbü't-Tabîh (Bağdâdî) (Muhammed bin Mahmûd Şirvânî çevirisinde) "terkib-i güllac" başlıklı tarifte sadece yufkasının yapımını anlatır.

GÜLLAÇ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 12 adet güllaç yaprağı
  • 2 su bardağı ceviz içi
  • 3 litre süt
  • 1 paket vanilya
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Üzeri için: 8 adet çilek
  • 4 yemek kaşığı toz Antep fıstığı
  • 8 adet nane yaprağı
  • 4 yemek kaşığı ceviz içi

GÜLLAÇ TATLI TARİFİ

Süt derin bir tencereye alıp içine toz şekeri ilave edin. Vanilini de tencereye ilave edip orta ateşte şeker eriyene kadar sütü karıştırın. Sütü eli yakmayacak kıvama gelene kadar ısıtıp ocaktan alın.

Güllacı hazırlayacağınız kabın içine hazırladığınız sütten 2 kepçe ekleyin. Güllaç yaprağını parlak kısmı üste gelecek şekilde sütün üzerine serin. Tekrar üzerine süt dökün. Bu şekilde güllaç yapraklarının yarısını dizdikten üzerine cevizi ilave edin ve üzerine tekrar süt ve güllaç yaprağı katmanlarını devam ettirin.

Güllacı buzdolabında 2 saat beklettikten sonra çilek, ceviz ve fıstık tozu ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

GÜLLAÇ KAÇ KALORİ?

Hem hafif hem faydalı ama ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden olan güllaç tüketiminde de aşırıya kaçmamak gerekiyor. Çünkü bir ince dilim güllaç 250 kalori içeriyor. 1 ince dilim güllaç; 1 dilim ekmek, 1 porsiyon meyve ve 1 su bardağı sütün toplam kalorisine eşdeğer.

GÜLLACIN YARARLARI NEDİR?

Güllaç; protein, B ve E vitaminleri içeriyor. Bu vitaminler nedeniyle güllaç bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Oruç nedeniyle düşen kan şekerinin normal seviyesine gelmesine yardımcı oluyor. Ayrıca hafif bir tatlı olduğu için oruç açıldıktan sonra mideyi rahatsız etmiyor, kolay sindiriliyor. İşte bu yüzden daha çok Ramazanda tercih ediliyor.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Gündem Yemek Tarifi Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title