Haberler

Greenpeace'in ''Rainbow Warrior'' Gemisi İstanbul'da...

Uluslararası çevre örgütü Greenpeace'in Akdeniz'i korumak ve Akdeniz'e yönelik tehditlere dikkati çekmek amacıyla İspanya'dan yola çıkan ''Rainbow Warrior'' (Gökkuşağı Savaşçısı) isimli gemisi İstanbul'a geldi.

Uluslararası çevre örgütü Greenpeace'in Akdeniz'i korumak ve Akdeniz'e yönelik tehditlere dikkati çekmek amacıyla İspanya'dan yola çıkan ''Rainbow Warrior'' (Gökkuşağı Savaşçısı) isimli gemisi İstanbul'a geldi.

Greenpeace üyeleri gemiyi, İstanbul Boğazı girişinde botlarla karşıladı ve Kuruçeşme'deki Cemil Topuzlu Parkı'nın sahiline demirleyene kadar eşlik etti.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Greenpeace Akdeniz Ofisi Denizler Kampanyası Sorumlusu Canan Saraç, 15 Haziran 2006 tarihinde İspanya'dan yola çıkan geminin, Akdeniz'i korumak üzere İstanbul'da olduğunu söyledi.

Geminin, yarın 12.00-19.00 saatleri arasında halkın ziyaretine açılacağını ve rehberler eşliğinde geminin gezilebileceğini belirten Saraç, İstanbul'da ayrıca denizlerle ilgili gruplarla bir araya gelerek deniz rezervlerini nasıl hayata geçirebileceklerini ve bundan sonra nasıl çalışabileceklerini konuşacaklarını anlattı.

Saraç, geminin 18 Temmuz Salı günü İstanbul'dan ayrılacağını, Ege ve Akdeniz kıyılarını takip ederek Mersin'e gideceğini ifade ederek, ''Amacımız, denizlerdeki biyo çeşitlilik zenginliği, kirliliği ve Akdeniz'e olan tehditleri göstermek'' dedi.

İstanbul'dan Mersin'e kadar olan yolculukta deniz memelileriyle ilgili 9 Eylül Üniversitesi'nden Harun Güçlüsoy öncülüğünde araştırma yapacaklarını belirten Saraç, bütün çalışmalarını bilimsel temellere dayandırdıklarını vurguladı.

Canan Saraç, ''Ancak korunmuş deniz rezervleriyle denizlerin sağlıklı kalabilmesini sağlayabiliriz. Yoksa bu tehditler yüzünden denizler ölme noktasına gelecek. Denizlerimiz ölecek. Bunu durdurabilmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' diye konuştu.

Akdeniz ülkelerinin Barselona Konvansiyonu ile Akdeniz'i korumaya ve biyolojik çeşitliliğin devamını sağlamaya söz verdiklerini kaydeden Saraç, şöyle devam etti:

''Ama bir adım atılmıyor. Bizim hazırladığımız harita buna bir temel oluşturuyor. Yeni bir harita hazırlamaya gerek yok. Harita ortada. Sadece politik irade gösterip, bunun üzerinde çalışmalarını ve hayata geçirmelerini ümit ediyoruz.''

-''RUHU BATIRAMAZSINIZ''-

Saraç, bu turun 3 ay süreceğini ve Fransa'da sona ereceğini belirterek, tur boyunca 1 milyon deniz koruyucusuna ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Saraç, ''Deniz koruyucularıyla birlikte tur bitiminde AB dahil tüm kurumlara 'Biz yalnız değiliz' diyebileceğiz. Biz tek tek birer damlayız, amacımız hepimiz bir okyanus oluşturmak'' dedi.

Canan Saraç, tur boyunca çekilen fotoğraflar ve denizaltı görüntüleri ile sergi açılacağını, yapılan araştırmaların da yayınlanacağını bildirdi.

''Orijinal 'Rainbow Warrior' gemisinin, 1985 yılında Fransız ajanları tarafından batırıldığını'' ifade eden Saraç, ''Gemiyi batırabilirsiniz ama ruhu batıramazsınız, öldüremezsiniz inancıyla şu anki gemi 1989 yılından bu yana denizlerde'' şeklinde konuştu.

-''TÜRKİYE'DE 2 BİN 500 DENİZ KORUYUCUSU VAR''-

Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu Yeşim Aslan da bu turun amaçlarından birinin de 1 milyon deniz koruyucusuna ulaşmak olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

''İnsanlar her zaman bizim fiziksel olarak yanımızda olamayabilirler. Ama bu bize destek vermeyecekleri anlamına gelmiyor. İnsanlar www.greenpeace.org.tr internet adresinde 3 dakikalarını ayırıp deniz koruyucusu olurlarsa, bizim çalışmalarımıza siber eylemci olarak destek verebilirler. Balina avcılığına karşı eylem yapılırken deniz koruyucuları bizi yalnız bırakmadı ve bir çok şirket balina avcılığı ortaklığından vazgeçti. Bu büyük bir başarı. Şu anda Türkiye'de 2 bin 500 deniz koruyucusu var.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title