Haberler

Global Liderlik Forumu... - İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Amıhaı: - ''Sizlerin Pkk'ya Hisleri Ne İse İsrail'in De Hamas'a Hisleri Aynı Şekilde''

İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai, ''Sizlerin PKK'ya hisleri ne ise İsrail'in de Hamas'a hisleri aynı şekilde'' dedi.

İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai, ''Sizlerin PKK'ya hisleri ne ise İsrail'in de Hamas'a hisleri aynı şekilde'' dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulunca üniversitenin Beşiktaş yerleşkesinde düzenlenen ''Global Liderlik Forumu''nda konuşan Amihai, İsrail gelişmiş bir ekonomiye sahipken Filistin'in ekonomik gelişmenin başlangıcında olduğunu ifade ederek, ''Biz ekonomik anlamda onlara bağlı değiliz ama onların bize bir derece bağımlılığı var'' dedi.

İsrail'in kendi ülkesine sahip olmak istediğini ifade eden Amihai, ''Araplar ne istiyor? 100 sene öncesinden bahsediyorum. Araplar, Yahudilerin hedeflerine erişmesini engellemek istiyor. Son yıllarda fikirlerinde olumlu değişiklikler oldu'' diye konuştu.

Filistin'in Birleşmiş Milletlerin iki devletli çözümünü kabul etmesi halinde kendi devletlerine sahip olacaklarını anlatan Amihai, Filistinlilerin her türlü uzlaşmayı reddettiğini söyledi.

Amihai, ''Filistin ne istiyor?'' diye kendilerine sorduklarını belirterek, şöyle konuştu:

''Filistin halkı da barış içinde kendi devletlerinde yaşamak istiyor. Ama hepimiz siyasi sistemlerin esiriyiz. Mesele liderlerin ne istediği? Artık bir devlet istediklerinden çok emin değiliz. Aslında istedikleri bu anlaşmazlığı sürdürmek. Belki Hamas başka bir şey istiyor. Onlar için çözüm İsrail devletinin tamamen yok edilmesi. Onlar, uzun süreçte, 40-50 yıl sonra İsrail devletinin çökeceğine inanıyorlar. '100 sene bekledik, İsrail kendi kendine de çökene kadar bekleriz' diyorlar. Arafat'ın politikası asla anlaşmaya varmama şeklindeydi. Bunu da yeni yeni anlıyoruz.''

Filistin'in terörist stratejisinden vazgeçmek istemediğini öne süren Amihai, Filistin'in uluslararası alanda kendisini ''kurbanlık, mağdur'' göstererek insanların acımalarını sağlamaya çalıştığını savundu.

Başkonsolos Amihai, Filistinlilerin, yakın zamanda nüfus olarak İsraillileri geçeceklerine ve İsrail devletinin varlığını sürdüremeyeceğine inandığını ileri sürdü.

Hamas'ın amacının bir devlet kurulması olmadığını yineleyen Amihai, ''Hamas için devlet bir tehdit. Filistin devletinin kurulmaması uzun vadedeki amaçlarının gerçekleşmesi için daha iyi'' dedi.

İsrail'in son seçimlerinde son 30 yılın en uzlaşmacı hükümetinin işbaşına geldiğini anlatan Amihai, bu hükümetin İsrail topraklarından taviz vermeye ve Filistin ile uzlaşmaya daha yakın olduğunu söyledi.

-''YÜKSEK ÇİTLER İYİ KOMŞU YAPAR''-

Arap dünyasının İsrail ile Filistin arasındaki anlaşmazlıklardan yararlandığını savunan Amihai, şöyle konuştu:

''Anlaşmazlığın çözümü için 3 temel strateji izlenebilir. Bunlardan biri, hiçbir şey yapmamak. Bu bir strateji değil. Uzun vadede zamanın İsrail'in de Filistin'in de lehine işlemeyeceğini düşünüyoruz. İkincisi, görüşmeleri sürdürmek. Hamas hükümeti, İsrail'in varolma hakkını tanımıyor, İsrail'i ortadan kaldırmak istiyor. Bu durumda ne görüşebilirsiniz ki? Ya politikanın değiştirilmesini bekleyeceksiniz ya da alternatif düşüneceksiniz. Üçüncüsü ise ilerleyici bir gelişim gösterilmeli. İsrail ve Filistin'in durumunun iyileştirilmesi için bir şeyler yapılmalı.

İki devletli bir çözüm gerekiyor. Bir söz vardır. Yüksek çitler iyi komşu yapar. İsrail ile Filistin arasında da böyle olduğunu düşünüyorum.''

Amihai, İsrail'in, Filistin'in yaşayabilir ve bağımsız, İsrail'le kol kola yaşayabilecek bir devlet olmasını istediğini vurguladı.

-''TERÖR TERÖRDÜR''-

Başkonsolos Amihai, bir katılımcının ''İsrail'de bazı gazeteler, Hamas'ın Türkiye ziyaretinin ardından 'PKK, Tel Aviv'i ziyaret etse nasıl karşılardınız' şeklinde yorumlar yaptı. Bunu siz nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Tepki basının değil, Şaron'un sözcüsü tarafından dile getirildi. Ben aptalca buluyorum. Böyle bir kıyas yapamazsınız. Durum farklı. Ama şunu söyleyebilirim. Sizlerin PKK'ya hisleri ne ise İsrail'in de Hamas'a hisleri aynı şekilde. Terör terördür. Masum insanların öldürülmesi hepimizde aynı tepkiyi uyandırır.''

-''BÜYÜK BİR KRİZDEN KAÇINILMALI''-

Ortadoğu Enstitüsü Başkanı ve ABD'nin eski Arap Emirlikleri Büyükelçisi David Mack de, İsrail ile Filistin halkları arasında barış olmasının önemine işaret etti.

Hamas'ın uzlaşmada bulunmak yerine kendisini kurban ve mağdur olarak gösterdiğini, Filistin'in acılarını İsrail ve ABD'ye bağladığını anlatan Mack, bu bölgede büyük bir kriz olmasından kaçınılması gerektiğini söyledi.

Mack, ''Bu bölgenin ortak bir dini mirasa sahip olduğunun farkına varılması barış sürecinde etkili olacaktır'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title