Haberler

Erzurum: Erzurum Ticaret Borsası Başkanı'ndan Açıklamalar

Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, hayvancılık sektörünün gelişmesi için sözleşmeli hayvan yetiştiriciliğine geçilmesi gerektiğini ifade ederek, sektörün etkin hale gelmesi için Doğuya özgü tarımsal politikalar uygulanması gerektiğini açıkladı.

Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, hayvancılık sektörünün gelişmesi için sözleşmeli hayvan yetiştiriciliğine geçilmesi gerektiğini ifade ederek, sektörün etkin hale gelmesi için Doğuya özgü tarımsal politikalar uygulanması gerektiğini açıkladı.

Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, hayvancılık sektörünün gelişmesi için sözleşmeli hayvan yetiştiriciliğine geçilmesi gerektiğini söyledi. Orta ve uzun vadeli olarak hayvancılık sorunlarının çözülmesi ve üretimin istenilen seviyeye getirilmesi gerektiğini belirten Hınıslıoğlu, "Türkiye'de hayvancılığının gelişmesi için 'Sözleşmeli Üretim' tek çözüm yolu olarak görülmektedir. Çünkü sözleşmeli üretim, bugün AB'nin bir çok ülkesinde yaygın uygulanmaktadır. Sözleşmeli üretimin en yaygın olduğu ülkeler Fransa, Belçika, Hollanda, İngiltere ve Almanya'dır. Sözleşmeli üretimin gerek üretici ve gerekse sanayici açısından yadsınmayacak faydası olduğu bilinmektedir" dedi.

SÖZLEŞMELİ ÜRETİM VERİMLİLİĞİ ARTIRIR

Sözleşmeli üretimin yararlarına değinen Hınıslıoğlu, daha sonra şunları kaydetti:

"Üretici, ürünün fiyatını önceden bilir ve pazarlamayı garanti altına alır. Sözleşmeyi yaptığı kuruluşların yapacağı ayni ve nakdi avanslarla ürününe daha iyi girdi imkanı bulur. Dolayısıyla verim yükselir, sanayici açısından sözleşmeli üretimin yararları ise, hammaddeyi belirli ve uygun fiyattan sağlama imkanına sahip olan sanayicinin rekabet şansı artar, kapasitesi ölçüsünde hammaddeyi istenilen zamanda temin etme garantisine sahip olur. Üretici ve sanayici açısından önemli fayda sağlayan sözleşmeli üretim, özellikle hayvancılık konusunda istenilen seviyeye ulaşmaktan çok uzaktır. Başka bir deyişle AB'de geniş bir uygulama alanı bulunan sözleşmeli üretim, maalesef Batı Anadolu'da şeker şirketinin pancardaki uygulaması ve bir kaç bitkisel ürün dışında Türkiye'de istenilen düzeye gelememiştir. Devletin destekleme alımlarının bir noktada sözleşmeli üretim olarak nitelendirmek de mümkündür. Ancak, devletin yaptığı bu uygulamanın Türkiye ekonomisine getirdiği yükün olumsuz boyutlarını yakın geçmiş göstermiştir"

PAKET HAYVANCILIK PROJESİ UYGULANMALIDIR

Doğu Anadolu Bölgesinde, Doğu Anadolu Projesi (DAP) çerçevesinde bir paket hayvancılık projesi uygulamaya konulmasını isteyen Hınıslıoğlu, "Pilot il Erzurum seçilmeli ve uygulamaya bu ilden başlanmalıdır. İlimizde kurulacak organize hayvancılık bölgesi yeriyle ilgili kamulaştırma çalışmaları başlatılarak alt yapı hizmetleri bir an önce tamamlanarak faaliyete alınmalı, buna ilaveten Erzurum merkez köylerinde ulaşım ve kontrolü kolay pilot köyler seçilmeli ve buralarda kültür ırkı hayvanlar yetiştirilmelidir. Bu pilot köylerde verimi düşük olan yerli hayvan kalmamalıdır. Devlet bunları alıp yerine kültür ırkı hayvanlar vermelidir. Bu köyler koruma altına alınarak diğer hayvanların girişine ve üretim alınan hayvanların dışarı çıkartılmasına izin verilmemelidir. Veteriner ve Ziraat hizmetleri bedelsiz olarak tarım il müdürlüğü tarafından yapılmalıdır. Köylüye Ziraat Fakültesi'nin bilimsel uygulamaları anlatılmalı ve tatbiki olarak gösterilmelidir. Devlet desteğinin sıfır faizli en az 2 yıl ödemesiz 6 yıl geri dönüşü olmalıdır. Ziraat Bankası veya herhangi bir devlet kuruluşu bu projenin finansmanını üstlenmelidir. Ancak burada önerilen finansman uygun faizlerle borçlandırarak kredilendirme şeklinde olacaktır. Devletimiz tarafından hibe hiç bir şekilde söz konusu değildir. Pilot İl'de bir "Anonim Şirket" kurulacak ve işletmelerin yönetimi tamamen profesyonel yöneticilerden oluşacaktır. Şirkete tüzel ve gerçek kişiler ortak olabilmelidir, Şirket proje tutarının yüzde 30'unu öz kaynak olarak sağlamalıdır" diye konuştu.

HAYVANCILIĞI İYİLEŞTİRME PROJESİ BAŞLATILMALIDIR

Türkiye'de hayvancılığın bir çok sorunlarının olduğu, bu sorunların Doğu Anadolu Bölgesi'nde daha da yaygınlaştığını belirten Hınıslıoğlu, "Bu sorunların çözümü için, kısa vadeli ve orta-uzun vadeli bir proje paketine ihtiyaç duyulmaktadır. Doğu Anadolu Projesi uygulamaya konulmalı ve bunun bir alt projesi olarak da bir an önce 'Hayvancılığı İyileştirme' projesi başlatılmalıdır. Bu doğrultuda bir pilot il seçilerek anonim şirket statüsüyle 'sözleşmeli üretim' başlatılmalıdır. Bu modele en uygun üretici kitlesi ve organizasyon potansiyeli Erzurum İli olarak görülmelidir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title