Haberler

Erdoğan Cnn'e Konuştu: Önce Ateşkes, Sonra Barış Gücüne Katkı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Cnn International'da Yayınlanan "Larry King Live" Programına Katıldı. Programın Sunucusu Larry King'in Geçirdiği Rahatsızlık Nedeniyle Program 2 Saat Geç Başladı. Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisinden Programa Katılan Başbakan Erdoğan Gündemdeki Konularla İlgili Değerlen...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan CNN International`da yayınlanan ¨Larry King Live¨ programına katıldı. Programın sunucusu Larry King`in geçirdiği rahatsızlık nedeniyle program 2 saat geç başladı. Dolmabahçe`deki çalışma ofisinden programa katılan Başbakan Erdoğan gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ortadoğu’daki gelişmelere yardımcı olmanın gayreti içinde olduklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, ¨Gerek şahsım, gerek Dışişleri Bakanı arkadaşım ve diğer ilgili arkadaşlarım, birlikte tüm ilgili ülkelerle görüşmeler yapıyor ve bu görüşmelerle Ortadoğu`daki gerçekten bizler için huzursuz edici, can sıkıcı bu gelişmeleri engellemenin gayreti içerisindeyiz. Buna nasıl yardımcı olabiliriz? Bununla ilgili olarak gece gündüz demeden bizler de koşuşturuyoruz ¨ diye konuştu.

Şu ana kadar bir netice alınamadığını ifade eden Erdoğan, bunun da hüznünü yaşadıklarını söyledi. Bütün bunlara rağmen insani yardımların devam ettiğini söyleyen Erdoğan, Lübnan`daki tahliyelerede değindi. Erdoğan, şu ana kadar da on bine yakın kişinin Türkiye`den tahliye olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Filistin Başbakanı İsmail Haniye`ye ateşkes çağrısı yaptığını ifade eden şöyle konuştu: ¨Daha Filistin süreci başladığında onlar bu ateşkes talebimizi kabullendiler. Daha sonra bu talebimizi Sayın Bush`a, Sayın Annan`a, Sayın Putin`e, Sayın Blair`e, Sayın Esad`a, Sayın Ahmedinecad`a ilettim ve hepsinden öte medeniyetler ittifakında eş başkan olarak değerli meslektaşım Sayın Zapatero`ya ilettim ve bu istikamette bir deklarasyon yayımladık. Bu konuda da beklediğimiz ve arzuladığımız yaklaşımı ne yazık ki göremedik. En son Roma toplantısından böyle bir beklentimiz oldu. Dışişleri Bakanım bu toplantıya katıldı. Ne yazık ki Roma toplantısından da bu istikamette beklediğimiz cevap çıkmadı. Şu anda da tarafları özellikle ateşkese davet ediyoruz ki bundan sonraki süreç bir barış süreci olsun. Bir çözüm süreci olsun ve bundan sonra neler yapabileceğimizi konuşabileceğimiz bir masada buluşma süreci olsun diye düşünüyorum¨.

SUÇLUYU TARİH TESPİT EDECEKTİR

Şu anda suçlu arama durumunda olmadıklarını söyleyen Erdoğan,¨ Suçlu arama durumunda kalırsak süreci daha da zora sokarız. Orada zorluklar devreye girer. Bence şu anda ateşkesi sağlayıp barış sürecini nasıl başlatabiliriz, yani bardağın dolu tarafını nasıl görebiliriz, bunu konuşmak zorundayız. Eğer ‘Suçlu şudur, suçlu budur’ diyecek olursak, o zaman bu işi çözümsüzlüğe iteriz. Çünkü suçluyu zaten tarih tespit edecektir. Onu biz tarihe bırakalım ama biz şu anda barış sürecini başlatabilecek adımları atalım diye düşünüyorum¨ dedi.

(PKK KONUSU ) ¨SAYIN BUSH`TAN BU KONUDA MÜŞTEREK HAREKET EDECEĞİMİZE DAİR SÖZ ALDIM¨

Terörün uluslararası bir bela olduğunu,dini, dili, ırkı, vatanı, milletinin olmadığını söyleyen Erdoğan,Türkiye`nin uluslararası teröre karşı mücadele edilen her platformda yerini aldığını belirterek, ¨ Şu anda ülkemizin içinde yaklaşık 30 yıldır devam eden bir terör sürecinde ne yazık ki uluslararası yaklaşımda sadece ‘PKK bir terör örgütüdür’ demeyle bu işi sona erdiren ülkeler bulduk. PKK’nın terör örgütü ilan edilmesi işi bitirmiyor. Nasıl ki Afganistan’da teröre karşı ortak mücadele ettiysek, burada da teröre karşı ortak mücadele edilmesi gerekir. Şu anda biz 30 bini aşkın insanımızı maalesef teröre kurban verdik. Hala bu terör Türkiye’de ciddi bir sorun olarak devam ediyor. 3 gün içerisinde benim 15 erim şehit olursa, bizim buna daha fazla katlanacak takatimiz kalmadı. Bir Başbakan olarak, halkımızın güvenliğinden sorumlu bir Başbakan olarak atılması gereken adım neyse bunlar atmak durumundayız. Onun için de şu anda Türkiye`deki terörün en önemli beslenme zemini olarak Kuzey Irak görünmekte. Kuzey Irak`ta bunların kampları var, orada konuşlanmış durumdalar. Bunu yıllardır Amerikalı dostlarımızla görüşüyoruz. Şu anda Irak`ta kurulmuş bir meşru hükümet var, onlarla konuyu görüşüyoruz. Bundan önce de geçici olan yönetimlerle bu konuyu görüştük ve ‘Birlikte görüşmek suretiyle bu işi çözelim, çözmeye mecburuz’ diyoruz. Bize de sürekli olarak bunun sözü verildi ama şu ana kadar bu adım ne yazık ki atılmadı. Son görüşmemizde Sayın Bush`tan bu konuda müşterek hareket edeceğimize dair söz aldım. Şimdi de bu sözün gereğini bekliyorum. Temennimiz odur ki bu adımları atar ve Türkiye`de teröre karşı sürdürmekte olan mücadelesini bir an önce sonuçlandırma durumuna gelebilir¨ diye konuştu.

¨BM ÇATISI ALTINDA VE ÖNCELİKLE ATEŞKESİ SAĞLAYARAK BURADAKİ GÜCE KATILABİLİRİZ¨

İsrail`in düzenlediği saldırılara da değinen Başbakan Erdoğan, ¨ BM çatısı altında öncelikle ateşkesi sağlayarak buradaki güce katılabaliriz¨ dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye`nin daha önce Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika girişimi içerisinde zaten yer aldığını hatırlatarak¨ Burada gerek barış, gerek huzur, gerek insan hakları, hukukun üstünlüğü, ileri demokrasi için bir eş başkanlık görevini üstlenmişti. Türkiye’nin bu konuda zaten bölgede bir sorumluluğu var. Bu, Amerika`nın daveti üzerine bizim kabul ettiğimiz bir süreçti. Tabii şimdi bu sıkıntılı tablo bizi ister istemez böyle bir görevin gereğini yerine getirmeye sevk etmiştir. Burada bir orantısız güç kullanımına şahit oluyoruz. Bunun karşısında bizim de özelikle bir barış gücü ya da diğer tanımıyla bir istikrar gücünün görev tanımını gayet iyi yapmak suretiyle ateşkesi sağlamak, ardından da BM çatısı altında ve öncelikle ateşkesi sağlayarak buradaki güce katılabiliriz. Bunu Dışişleri Bakanım da Roma toplantısında zaten ilgililere ifade etmiştir. Gelinen bu noktada bizler süratle bu kararı alarak, ilgili ülkelere bu noktada gerekli desteği vermek suretiyle bölgeyi bir huzur bölgesi haline getirelim. Ateşkes sağlansın ve ondan sonra da barış süreciyle ilgili olarak çalışmaları başlatalım ve masa etrafında çözüm için elimizden gelen herşeyi hep birlikte yapalım. Esirlerin takası gerekiyorsa, bunu yapalım. Sürekli olarak huzursuzluk üreten değil, huzur üreten ülkeler haline gelelim diye inanıyoruz¨ diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
title