Haberler

ENAG nedir, ne demek? ENAG açılımı nedir? Enflasyon Araştırma Grubu nedir? ENAG kimin?

Güncelleme:

Enflasyon Araştırma Grubu ENAG hakkında, ENAG nedir, ne demek? ENAG açılımı nedir? Enflasyon Araştırma Grubu nedir? ENAG kimin? araştırması yapılıyor. Peki, ENAG ne demektir? ENAG açılımı nedir?

Enflasyon rakamlarıyla ilgili bilgiler veren ve araştırmalar yapan gruplardan birisi ENAG merak ediliyor. Peki, ENAG nedir, ne demek? İşte detaylar yazımızda...

ENAG AÇILIMI NEDİR?

ENAG'ın açılımı "Enflasyon Araştırma Grubu" demektir.

ENAG NEDİR? ENAG NE DEMEK?

ENAG, Enflasyon Araştırma Grubu'nun kısaltılmış halidir. ENAG, çeşitli verileri göz önüne alarak bazı kalemlerde enflasyon araştırmaları yapan bir gruptur. Aylık ve yıllık ekonomik analizler yapan ve ürünlerdeki fiyat değişimlerini kayıt altına alan grup çeşitli projelere de sahip.

Ürünlerdeki fiyat değişimini sürekli takip edebilmek adına günlük enflasyon verilerini hesaplamayı da savunan grup, bu alanda da çalışmalar yürütüyor. Verilerini her ayın 3'ünde açıklayan ENAG'ın araştırma grup üyeleri arasında:

  • Prof. Dr. Veysel Ulusoy (Yönetici)
  • Serkan Gençer (Finansal Ekonomi, Doktor Adayı, Yürütücü)
  • Dr. Serhat Hasançebi (Uni. of Basque Country, Ekonomi)
  • Dr. Mustafa Demirok (Finansal Ekonomi)
  • Mehmet Çağdaş Işim (Finansal Analist)
  • Barış Kaan Basdil (ENAGrup Fransa Temsilcisi, Toulouse Üniversitesi)
  • Özenç Aslan (Güney Kaliforniya Üniversitesi - Ekonomi)

vb. gibi isimler yer almaktadır.

ENAG NEDİR, NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Prof. Veysel Ulusoy yaptığı bir açıklamasında: Temel olarak yaklaşık altı yıllık bir düşüncenin ürünü. Bir doktora tezi belirleme aşamasında ortaya çıktı. Çok da güzel oldu. Zira Türkiye için geçerli bir denge denetim rolü üstlendi. Bu proje için biz de Harvard Üniversitesi'ndeki meslektaşlarımızdan esinlendik.

Biz dedik ki günlük olarak borsadaki faaliyetleri, endeksleri ölçebiliyoruz. Her dakika faiz oranlarını görüyoruz. Televizyonun alt kısımlarında her dakika döviz kurunu görüyoruz. Fakat onların hepsine etki eden enflasyon oranını günlük olarak görmüyoruz. Ancak akademik hayatta artık günlük enflasyonu da modellerimize katmak zorundaydık. Bu açığı gidermek için yola çıktık ve başardık da.

Enflasyonu hesaplamak hem karmaşık hem de sorumluluk isteyen bir iş. Türkiye İstatistik Kurumu'nun sorumluluğuna baktığınızda, orada açıklanan bir istatistiğin cüzdanımıza etki ettiğini bilmek çok önemli bir şey. Enflasyonu örneğin aylık yüzde 13 değil de, çeşitli nedenlerden veya hatalardan dolayı yüzde 11 açıklanırsa o iki puan insanların cebinden çalınmış olur. Çünkü maaşlara verilen zamlar da bu enflasyon rakamları üzerinden hesaplanır.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Gündem Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title