Haberler

Dünyada kaç ülke var? 2021'de Dünyada kaç ülke var? İsimleri nedir?

Sizler için dünyada kaç tane ülke olduğunu detaylı bir şekilde derledik. Dünya'da kaç ülke var? Dünyada toplamda 208 ülke var. Bu ülkeler içerisinde Vatikan ve Filistin de yer almaktadır. Avrupa kıtası içerisinde toplamda 64 ülke bulunmaktadır. Asya kıtası içerisinde 53 ülke yer almaktadır. Dünya içerisinde ülke yer almayan tek kıta bölgesi ise Antarktika kıtasıdır.

Dünyada en büyük yüzölçümüne sahip olan ülke Rusya'dır.

DÜNYA'DA KAÇ ÜLKE VAR?

Dünya üzerinde kaç ülke var sorusuna net bir cevap verebilmek için Birleşmiş Milletlere kayıtlı olan ülkelere bakmak gerekmektedir. Dünyada toplamda 206 ülke vardır.

Listelenen 206 ülke Birleşmiş Milletler'e üyelik durumlarına göre üç kategoriye ayrılabilir; 193 üye ülke (devlet), iki gözlemci ülke ve 11 diğer devlettir.

Uluslararası ortamda tanınan, Birleşmiş Milletler'e üye olmayan ülkeler:

1971'den itibaren Birleşmiş Milletler'e üye olmayan; ancak uluslararası hukuk ve Montevideo Konvansiyonuna göre devlet olarak tanımlanan ülke: Çin Cumhuriyeti (Tayvan)

Birleşmiş Milletlerin 46 üyesi tarafından tanınan; fakat Birleşmiş Milletler tarafından tanınmayan ülke: Sahra Arap Demokratik Cumhuriyeti (Batı Sahra)

Birleşmiş Milletlerin 91 üyesi ve Çin Cumhuriyeti tarafından tanınan ülke: Kosova

Türkiye dışında herhangi bir Birleşmiş Milletler üyesi tarafından tanınmayan ülke: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (Kıbrıs)

Rusya, Venezuela ve Nikaragua dışındaki Birleşmiş Milletler üyeleri tarafından tanınmayan ülke: Abhazya (Gürcistan) ve Güney Osetya (Gürcistan)

Birleşmiş Milletler'in hiçbir üyesi tarafından tanınmayan fiilen bağımsız ülkeler: Dağlık Karabağ Cumhuriyeti (Azerbaycan), Transdinyester (Moldova), Somaliland (Somali)

2021 Ülkelerin İsimleri ve Başkentleri

1- Avrupa Ülkelerinin İsimleri ve Başkentleri

Fransa - Paris

Almanya - Berlin

İspanya - Madrid

İtalya - Roma

Lüksemburg - Lüksemburg

Hollanda - Amsterdam

İsviçre - Bern

Belçika - Brüksel

Avusturya - Viyana

Rusya - Moskova

Slovakya - Bratislava

Romanya - Bükreş

Ukrayna - Kiev

Danimarka, Kopenhag

Estonya, Tallinn

Litvanya - Vilnius

Hırvatistan - Zagreb

Norveç - Olso

Finlandiya, Helsinki

İsveç, Stokholm

İzlanda, Reykjavik

Aravutluk - Tiran

Bosna Hersek - Saraybosna

Letonya - Riga

Andorra - Andorra La Vella

Karadağ, Podgorica

Makedonya, Üsküp

Yunanistan - Atina

Kuzey Kıbrıs - Lefkoşa

Abhazya - Sohum

Slovenya - Ljubljana

Sırbistan - Belgrad

San Marino - San Marino

Malta - Valetta

Kosova - Pristine

Abhazya - Sohum

Vatikan - Vatikan

Portekiz - Lizbon

Güney Osetya -Tshinvali

Bulgaristan - Sofya

Beyaz Rusya - Minsk

Çek Cumhuriyeti - Prag

Makedonya Üslüp

Man Adası - Douglas

2- Asya Kıtası Ülkeleri İsimleri ve Başkentleri

Türkiye - Ankara

Suriye - Şam

İran - Tahran

Afganistan - Kabil

Ermenistan - Erivan

Azerbaycan - Bakü

Japonya - Tokyo

Çin - Tibet

Hindistan - Yeni Delhi

Irak - Bağdat

Maldivler - Male

Pakistan - İslamabad

Moğolistan - Ulan Batur

Nepal - Katmandu

Suudi Arabistan - Riyad

Tayland - Bangkok

Ürdün - Amman

Gürcistan - Tiflis

İsrail - Kudüs

Lübnan - Beyrut

Vietnam - Hanoi

Kuzey Kore - Pyongang

Filipinler - Manila

Güney Kore - Seul

Birleşik Arap Emirlikleri - Abu Dabi

Malezya - Kuala Lumpur

Tayvan - Taipei

Katar - Doha

Kamboçya - Punom Pen

3- Amerika Kıtası Ülkeleri ve Başkentleri

Kanada - Ottawa

Brazilya - Brazil

ABD - Washington

Jamaika - Kingston

Meksika - Mexico

Granada - Saint Georges

Arjantin - Buenos Aires

Şili - Santiago

Uruguay - Caracas

Peru Lima

4- Afrika Kıtası Ülkeleri ve Başkentleri

Mısır - Kahire

Kenya - Nairobi

Fas - Rabat

Gana - Akra

Cezayir - Cezayir

Burkino Faso - Ouagadougou

Benin - Porto Novo

Gina - Conakry

Tunus - Tunus

Gana - Accra

Yeşilburun - Praia

Fildişi Sahilleri - Yamoussoukro

5- Avustralya Kıtası Ülkeleri ve Başkentleri

Avustralya - Kanberra

Marshall Adaları - Majuro

Fiji - Suva

Endonezya - Cakarta

Palau - Melekeok

Kiribati - Güney Tarava

Bağımlı Ülkeler

Hükümran ülkeler dışında özerk yapıya ve özel statüye sahip pek çok ülke bulunmaktadır. Aşağıda bağımlı ülkelerin listesi verilmiştir.

Abhazya - Acaristan - Adigey - Aga Buryatya - Aland - Alderney - Altay - Amerikan Samoa - ABD Virgin Adaları - Anguilla - Aruba - Azor Adaları - Başkurdistan - Belucistan - Bermuda - Bonaire - Buryatya - Cayman Adaları - Cebelitarık - Ceuta - Christmas Adası - Cocos (Keeling) Adaları - Cook Adaları - Curaçao - Çeçenistan - Çukotka - Çuvaşistan - Dağıstan - Evenkya - Falkland - Faroe Adaları - Fransız Guyanası - Fransız Güney ve Antarktika Toprakları - Tahiti Fransız Polinezyası - Gagavuzya - Galler - Grönland - Guadelup - Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi - Guam - Guernsey - Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları - Güney Osetya - Hakasya - Herm - Hollanda Antilleri - Hong Kong - Jersey - İç Moğolistan Özerk Bölgesi - Britanya Antarktika Toprakları - Britanya Hint Okyanusu Toprakları - İngiliz Virgin Adaları - İnguşya - İskoçya - Johnston Atoll - Kabardin-Balkar - Kalmuk - Kanarya Adaları - Hantı-Mansi Özerk Okrugu - Karaçay-Çerkez - Karakalpakistan - Karelya - Kırım Özerk Cumhuriyeti - Komi - Koryak Özerk Bölgesi - Kuzey İrlanda - Kuzey Mariana Adaları - Kuzey Osetya - Madeira Adaları - Makao - Man Adası - Mari El - Martinik - Mayotte - Melilla - Midway Adaları - Montserrat - Mordovya - Nahçivan - Navassa Adası - Nenets Özerk Okrugu - Ningxia Huizu Özerk Bölgesi - Niue - Norfolk Adası - Palmyra Atolü - Pitcairn - Porto Riko - Saint Helena - Saba - Saint Pierre ve Miquelon - Sark - Sincan Uygur Özerk Bölgesi - Sint Eustatius - Sint Maarten - Tataristan - Taymir - Tokelau - Tristan da Cunha - Turks ve Caicos Adaları - Tuva - Udmurtya - Ust-Orda Buryatya - Yamalia - Yeni Kaledonya - Voyvodina - Wake Adaları - Wallis ve Futuna - Xizang Özerk Bölgesi (Tibet) - Yakutistan

DÜNYADA KAÇ ÜLKE VAR

1. AFRİKA (54)

Angola: Orta Afrika'da bulunan Angola'nın resmi adı Angola Cumhuriyeti. Başkenti Luanda olan ülke, güneyde Namibya, kuzeydoğuda Kongo DC, doğuda Zambiya ile komşu. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Angola'ya girişi için vize alması gerekiyor.

Batı Sahra: Afrika kıtasının kuzeybatısında yer alıyor. Ülkenin anayasal başkenti Layun, Fas'ın idare ettiği bölgede kaldığı için geçici başkent Tifariti kabul ediliyor. Bölgenin kuzeyinde Fas, kuzeydoğusunda Cezayir, doğu ve güneyinde Moritanya, batısında ise Atlas Okyanusu yer alıyor. Batı Sahra bölgesinde egemenlik iddia eden Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı Fas tarafından tanınmıyor.

Benin: Resmi adı ile Benin Cumhuriyeti olan Benin Afrika kıtasının batı bölümünde yer alıyor. Ülkenin başkenti Porto-Novo. Benin, Nijer, Nijerya, Togo ve Burkina Faso ile komşu ve güneyinde Benin körfezi yer alıyor. Bordo, Yeşil ve Gri pasaport sahipleri vizeye tabi. Siyah pasaport sahipleri 90 güne kadar vizeden muaf.

Botsvana: Resmi adıyla Botsvana Cumhuriyeti, Afrika'nın güneyinde yer alıyor. Ülke güney ve güneydoğu bölümünde Güney Afrika Cumhuriyeti, kuzey ve batısında Namibya, kuzeydoğu bölümünde ise Zambiya ve Zimbabve ile komşu. Başkenti Gabarone. Botsvana'ya seyahat planlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vizeden muaf tutuluyor.

Burkina Faso: Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan ülkenin başkenti Ouagadougou. Ülkenin sınır komşularını Mali, Nijer, Benin, Togo, Gana ve Fildişi Sahili. Burkina Faso'ya seyahat etmek isteyen Diplomatik pasaporta sahip Türk Vatandaşları 90 gün süre ile vizeden muaf ancak, Hizmet, Hususi, Umumi pasaporta sahip Türk Vatandaşlarının vize alması gerekiyor.

Burundi: Resmi adı ile Burundi Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünün doğu kısmında yer alıyor. Burundi'nin başkenti Gitega. Ülkenin sınır komşuları Ruanda, Tanzanya ve büyük bir kısmı Tanganika Gölü ile olmak üzere Kongo DC oluşturuyor. Ülkeye seyahat etmek isteyen Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umumi pasaporta sahip tüm Türk Vatandaşlarının vize alması gerekiyor.

Cezayir: Resmi adıyla Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin başkentinin adı da Cezayir. Afrika'nın kuzeybatısında yer alan Cezayir'in komşuları kuzeydoğuda Tunus, doğuda Libya, güneydoğuda Nijer, güneybatıda Moritanya ve Mali, batıda Fas ve Batı Sahra. Umuma Mahsus pasaport sahibi olanların Cezayir için ziyaret sebebine göre vize almaları gerekmektedir. Hususi, Hizmet, Diplomatik Pasaport sahiplerinden ise 90 günlük süre için vize talep edilmiyor.

Cibuti: Resmi adı Cibuti Cumhuriyeti olan ülke Doğu Afrika'da yer alıyor. Başkenti Cibuti olan ülke kuzeyde Eritre, batıda ve güneyde Etiyopya, güneydoğusunda ise Somali ile komşu. Cibuti'ye gitmek isteyen Bordo Pasaport sahipleri vizeye tabi iken Gri, Yeşil, Siyah pasaport sahiplerinden 90 güne kadar olan ziyaretlerinde vize talep edilmiyor.

Çad: Orta Afrika'da yer alan Çad'ın başkenti N'Djamena. Ülkenin Kuzeyinde Libya, batısında Nijer, Nijerya ve Kamerun, güneyinde Orta Afrika Cumhuriyeti, doğusunda ise, Sudan yer alıyor. Çad'a seyahat edecek olan Türk vatandaşlarından Umumi, Hususi ve Hizmet Pasaport sahipleri vizeye tabi iken, Diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süre ile vizeden muaf tutuluyor.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti: Kongo Demokratik Cumhuriyeti başkenti Kinşasa ve Afrika kıtasının orta bölümünde yer alıyor. Ülke Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Uganda, Ruanda, Burundi, Tanzanya, Zambiya, Angola, Kongo Cumhuriyeti ile komşu. Kongo DC' ye gitmek isteyen Türk vatandaşlarının Umuma Mahsus, Hususi, Hizmet ve Diplomatik pasaport sahibi olmaları fark etmeksizin vize almaları gerekmektedir.

Ekvator Ginesi: Resmi adıyla Ekvator Ginesi Cumhuriyeti, Afrika kıtasında Atlantik Okyanusu kıyısında yer alıyor. Başkenti Malabo olan ülke kuzeyde Kamerun, güneyde ve doğuda Gabon ile komşu. Ekvator Ginesi Cumhuriyeti'ne seyahat etmek isteyen tüm pasaport sahiplerinin vize alması gerekiyor.

Eritre: Resmi adıyla Eritre Devleti Doğu Afrika'nın kuzeyinde yer alıyor. Batıda Sudan, güneyde Etiyopya ve güneydoğusunda Cibuti ile komşu. Başkenti Asmara. Eritre'ye seyahat etmek isteyen tüm pasaport sahiplerinin vize alması gerekiyor.

Etiyopya: Resmi adıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti, Afrika'nın doğusunda yer alıyor. Başkenti Addis Ababa olan ülke Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali ve Kenya ile komşu. Türk vatandaşları Etiyopya'ya yapacakları seyahatlerde vize alması zorunlu sadece Diplomatik pasaport sahipleri 90 güne kadar vizeden muaftır.

Fas: Resmi adıyla Fas Krallığı, Afrika'nın kuzey batısında yer alıyor. Başkenti Rabat. Doğudan Cezayir, Kuzeyden İspanya, güneyden de Moritanya ve Batı Sahra ile komşu. Diplomatik, Hususi, Hizmet ve Umuma Mahsus Pasaport sahipleri 90 gün süreyle vizesiz ülkeyi ziyaret edebiliyorlar.

Fildişi Sahili: Resmi adı ile Fildişi Sahili Cumhuriyeti Afrika'nın batısında yer alıyor. Başkenti Yamoussoukro. Ülke Mali, Burkina Faso, Gana, Liberya ve Gine ile komşu. Umuma Mahsus Pasaport sahipleri vizeye tabi iken Diplomatik Pasaport, Hizmet Pasaport ve Hususi Pasaport sahipleri 180 gün içerisinde yapacakları 90 günlük ziyaretlerde vizeden muaflar.

Gabon: Resmi adıyla Gabon Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünde yer alıyor. Başkenti Libreville. Komşuları kuzeyde Kamerun, kuzeybatıda Ekvator Ginesi ile güney ve doğuda ise Kongo Cumhuriyeti. Bordo, Gri, Yeşil pasaporta sahip Türk vatandaşları vizeye tabi, Siyah pasaporta sahip Türk vatandaşları ise 90 gün süre ile vizeden muaf tutuluyor.

Gambiya: Resmi adı ile Gambiya Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısında yer alıyor. Başkenti Banjul. Ülke tamamen Senegal topraklarıyla çevrili bir konumda. Gambiya'ya seyahat etmek isteyen Umumi, Hizmet ve Hususi pasaportlardan birine sahip Türk vatandaşları vizeye tabi. Ancak Gambiya'ya seyahat etmek isteyen Diplomatik pasaporta sahip Türk vatandaşları 90 güne kadar vizeden muaf.

Gana: Resmi adı ile Gana Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısında yer alıyor. Başkenti Accra. Ülkenin komşuları Fildişi Sahili, Burkina Faso ve Togo. Gana Cumhuriyetine seyahat etmek isteyen Umumi, Hizmet ve Hususi pasaportlarından birine sahip Türk vatandaşları vizeye tabi. Ancak Diplomatik pasaporta sahip Türk vatandaşları en fazla 90 günü geçmemek şartıyla vize muafiyetine sahip.

Gine: Resmi adı ile Gine Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batı bölümünde yer alıyor. Başkenti Conakry. Ülkenin sınır komşuları Senegal, Mali, Fildişi Sahili, Liberya, Sierra Leone ve Gine-Bissau. Gine Cumhuriyetine seyahat etmeyi planlayan Bordo, Yeşil, Gri pasaporta sahip Türk vatandaşlarının vize alması zorunlu, Siyah pasaporta sahip Türk vatandaşlarının 90 gün vizesiz olarak ülkeye giriş hakları var.

Gine Bissau: Resmi adı ile Gine Bissau Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batı bölümünde yer alıyor. Ülkenin komşuları Senegal ve Gine. Başkenti Bissau. Gine Bissau Cumhuriyetini seyahat etmek isteyen Umumi (Bordo), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) ve Diplomatik (Siyah) pasaportlarından birine sahip Türk vatandaşlarının vize alması zorunlu.

Güney Afrika Cumhuriyeti: Güney Afrika, Afrika kıtasının güneyinde yer alıyor. Üç başkenti var: Pretoria (yürütme), Bloemfontein (yargı), Cape Town (yasama). Ülke Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Esvatini ve Namibya ile komşu. Güney Afrika'ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarından Bordo ve Yeşil pasaport sahiplerinin 30 güne kadar olan ziyaretleri için sınır kapısında harçsız kapı vizesi almaları gerekiyor. Gri ve Siyah pasaport sahipleri ise 30 güne kadar olan ziyaretlerinde vizeden muaf.

Kamerun: Resmi adı ile Kamerun Cumhuriyeti, Afrika kıtasının ortabatı bölümünde yer alıyor. Başkenti Yaoundé. Nijerya, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Ekvator Ginesi ile komşu. Umumi, Hizmet, Hususi ve Diplomatik pasaportlardan birine sahip Türk vatandaşlarının vize alma zorunluluğu var.

Cape Verde: Afrika'nın batısında Atlas Okyanusu'nda, Senegal ve Moritanya açıklarında buluyor. Başkenti Praia. Cape Verde'ye seyahat etmek isteyen Umumi (Bordo), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) ve Diplomatik (Siyah) pasaportlardan birine sahip Türk vatandaşları vize alma zorunluluğu var.

Kenya: Resmi adı ile Kenya Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğu kısmında yer alıyor. Başkenti Nairobi. Etiyopya, Somali, Tanzanya, bir kısmı ile olmak üzere Uganda ve Güney Sudan ile komşu. Bordo pasaporta sahip Türk vatandaşları Kenya Cumhuriyetine varışlarında kapı vizesi ya da evisa.go.ke internet adresi üzerinde e-vize alması gerekiyor. Siyah, Gri ve Yeşil Pasaporta sahip Türk vatandaşları ise 180 gün içerisinde 90 gün süre ile ticari ve turistik ziyaretlerinde vizeden muaf tutuluyor.

Komorlar: Resmi adıyla Komorlar Birliği Afrika kıtasına bağlı bir ada ülkesi. Kıtanın doğu kesiminde, Mozambik Kanalı'nın kuzey bitim noktasında, Mozambik'in açıklarında, Hint Okyanusu'nun batı, Madagaskar'ın ise kuzeybatısında yer alıyor. Başkenti Moroni. Komorlar'a seyahat edebilmek için, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus, Diplomatik pasaporta sahip tüm Türk vatandaşlarının vize alması gerekiyor.

Kongo Cumhuriyeti: Afrika kıtasının orta batı bölümünde yer alıyor. Başkenti Brazzaville. Komşuları, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo DC, Angola'ya bağlı olan ancak anakara ile fiziki bağlantısı bulunmayan Cabinda bölgesi ve Gabon. Kongo DC' ye gitmek isteyen Türk vatandaşlarının Bordo, Yeşil, Gri ve Siyah pasaport sahibi olmaları fark etmeksizin vize almaları gerekiyor.

Lesoto: Resmi adı ile Lesotho Krallığı, Afrika kıtasının güneyinde yer alıyor. Başkenti Maseru. Ülke topraklarının tamamı Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları ile çevrili. Lesotho'ya gidecek olan Türk vatandaşlarının Umuma Mahsus (Bordo), Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) pasaport sahibi olmaları fark etmeden vize almaları gerekiyor.

Liberya: Resmi olarak Liberya Cumhuriyeti, Batı Afrika kıyısında yer alıyor. Kuzeybatıda Sierra Leone, kuzeyde Gine, doğuda Fildişi Sahili ile komşu. Başkenti Monrovia. Liberya'ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo), Hususi (Yeşil) ve Hizmet (Gri) pasaport sahipleri vize almak zorunda, Diplomatik (Siyah) pasaport sahipleri 90 gün süreyle vizeden muaf.

Libya: Afrika'nın kuzeyinde yer alıyor. Doğusunda Mısır, batısında Cezayir ve Tunus, güneyinde Nijer ve Çad, güneydoğusunda Sudan ile komşu. Başkenti Trablus. Umuma Mahsus pasaporta sahip Türk Vatandaşları vizeye tabi. Hususi, Hizmet ve Diplomatik pasaporta sahip tüm Türk vatandaşları yapacakları ziyaretlerde 6 ay içerisinde 90 gün süre ile vizeden muaf.

Madagaskar: Resmi adıyla Madagaskar Cumhuriyeti, Afrika kıtasına bağlı bir ada ülkesi. Kıtanın güney doğusunda yer alıyor. Başkenti Antananarivo. Madagaskar Cumhuriyeti'ne gitmek isteyen Türk vatandaşları Umuma Mahsus (Bordo), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) ve Diplomatik (Siyah) pasaport sahibi olmaları fark etmeksizin vizeye tabiler.

Malavi: Resmi adı ile Malavi Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneydoğu bölümünde yer alıyor. Ülkenin başkenti Lilongwe. Ülke kuzeyde Tanzanya, batıda Zambiya, güney, güneydoğu ve güneybatıda ise Mozambik ile komşu. Umuma Mahsus (Bordo), Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) pasaporta sahip tüm Türk vatandaşları Malavi'ye gerçekleştirecekleri ziyaretlerde vize almaları zorunlu.

Mali: Resmi adıyla Mali Cumhuriyeti, Batı Afrika'da yer alıyor. Ülke Cezayir, Nijer, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gine, Senegal ve Moritanya ile komşu. Başkenti Bamako. Mali'ye seyahat edecek kişiler Bordo (Umumi), Hususi (Yeşil), Hizmet(Gri) Pasaporta sahiplerse vize almaları gerekiyor. Diplomatik (Siyah) Pasaporta sahip Türk vatandaşlarının ise Mali'ye 90 gün vizesiz seyahat etme hakları var.

Mauritius: Resmi adıyla Mauritius Cumhuriyeti, Afrika kıtasına bağlı bir ada ülkesi. Ülke Madagaskar'ın doğusunda Hint Okyanusu'nun güneybatı kısmında yer alıyor. Ülkenin başkenti Port Louis. Mauritius Cumhuriyetine seyahat etmek isteyen Umumi (Bordo), Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri), Diplomatik (Siyah) pasaporta sahip tüm Türk vatandaşları, 30 gün süreli seyahatlerini vizesiz olarak gerçekleştirebiliyor.

Moritanya: Resmi adıyla Moritanya İslam Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısında yer alıyor. Başkenti Nuakşot. Komşuları Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti, Cezayir, Mali ve Senegal ile komşu. Bordo sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Moritanya seyahatleri için vize alma zorunluluğu var Hususi, Hizmet ve Diplomatik pasaporta sahip kişilerin 90 gün süreyle vizeden muaf.

Mozambik: Resmi adıyla Mozambik Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneydoğu bölümünde yer alıyor. Başkenti Maputo. Ülke Tanzanya, Malavi, kuzeybatıda Zambiya, batıda Zimbabve, güneybatıda ise Güney Afrika Cumhuriyeti ve Esvatini ile komşu. Mozambik'e seyahat etmeyi planlayan Bordo pasaporta sahip Türk vatandaşları vizeye tabi. Yeşil, Gri, Siyah Pasaporta sahip Türk vatandaşlarının ise Mozambik Cumhuriyetine 6 ay içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizesiz seyahat edebiliyor.

Mısır: Resmi adıyla Mısır Arap Cumhuriyeti, Afrika'nın kuzey doğusunda yer alıyor. Başkenti Kahire. Mısır'ın batısında Libya, güneyinde ise Sudan yer alıyor. Mısır'a seyahat edecek olan Türk vatandaşlarından Umuma Bordo pasaport sahiplerinin vize almaları gerekirken Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahipleri vizeden muaf.

Namibya: Resmi adıyla Namibya Cumhuriyeti, güney Afrika'da yer alıyor. Başkenti Windhoek. Kuzeyinde Zambiya ve Angola, doğusunda Botsvana, güney ve doğusunda Güney Afrika Cumhuriyeti ile komşu. Namibya'ya seyahat edecek Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus ve Hususi pasaport sahipleri vize almak zorunda. Diplomatik ve Hizmet pasaport sahipleri ise 180 gün içerisinde 90 gün sınırını aşmamak kaydıyla vizeden muaf tutuluyor.

Nijerya: Resmi adı ile Nijerya Federal Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısında yer alıyor. Ülkenin başkenti Abuja. Nijer, Çad, Kamerun ve Benin ile komşu. Nijerya Cumhuriyeti'ne seyahat etmeyi planlayan Bordo, Yeşil, Gri pasaporta sahip Türk vatandaşları vizeye tabi. Siyah Pasaporta sahip Türk vatandaşları ise Nijerya Cumhuriyetine 90 günü aşmamak kaydıyla vizesiz seyahat edebilir.

Nijer: Resmi adıyla Nijer Cumhuriyeti, Afrika kıtasında yer alıyor. Ülkenin başkenti Niamey. Nijer kuzeyde Cezayir ve Libya, doğuda Çad, güneyde Nijerya ve Benin, batıda ise Burkina Faso ve Mali ile komşu. Nijer'e seyahat edecek Türk vatandaşlarından Bordo, Gri ve Yeşil pasaport sahiplerinin vize alması gerekiyor. Siyah pasaport hamilleri ise 90 günü aşmayan seyahatleri için Nijer vizesinden muaf tutuluyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti: Orta Afrika, Afrika kıtasının orta bölümünde yer alıyor. Komşuları Çad, Sudan, Güney Sudan, Kongo DC, Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun olan ülkenin başkenti Bangui. Orta Afrika Cumhuriyeti'ne seyahat eden Bordo, Gri, Yeşil ve Siyah pasaporta sahip vatandaşlarımızın tümü Orta Afrika Cumhuriyeti vizesine tabi.

Ruanda: Resmi adı ile Ruanda Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünün doğu kısmında yer alıyor. Başkenti Kigali. Ülkenin sınır komşularınıUganda, Tanzanya, Burundi ve bir kısmı Kivu Gölü ile olmak üzere Kongo DC. Ruanda'ya seyahat eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tamamının vize alması gerekiyor.

Sao Tome ve Principe: Resmi adıyla São Tomé ve Príncipe Demokratik Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batı kıyısında Gine Körfezi açıklarında yer alan bir ada ülkesi. Ülkenin başkenti São Tomé. São Tomé ve Príncipe'ye seyahat edecek Türk vatandaşlarından Bordo, Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahibi olmaları fark etmeksizin 15 gün süreyi aşmayan ziyaretleri için vize talep edilmiyor.

Senegal: Resmi adıyla Senegal Cumhuriyeti batı Afrika'da yer alıyor. Kuzeyde Moritanya , doğuda Mali, güneyde ise Gine ve Gine Bissau ile komşu. Ülkenin başkenti Dakar. Senegal'e seyahat edecek olan Türk vatandaşlarından Bordo, Yeşil ve Gri pasaport sahipleri vizeye tabi Siyah pasaport hamilleri 90 günü aşmayan süreli ziyaretleri için vizeden muaf tutuluyor.

Seyşel Adaları: Resmi adıyla Seyşeller Cumhuriyeti, Afrika kıtasına bağlı ada ülkesi. Kıtanın doğusunda yer alan ülkenin başkenti Victoria. Seyşeller'e seyahat edecek Türk vatandaşlarının Bordo, Yeşil, Gri ve Siyah pasaport sahibi olmaları fark etmeksizin 90 güne kadar olan ziyaretlerinde vize almalarına gerek yoktur.

Sierra Leone: Resmi adıyla Sierra Leone Cumhuriyeti, Batı Afrika'da yer alıyor. Ülkenin başkenti Freetown. Sierra Leone' ye seyahat etmeyi planlayan bordo, gri, yeşil pasaport sahiplerinin vize alması gerekiyor. Siyah pasaport sahipleri vizeden muaf tutuluyor.

Somali: Resmi olarak Somali Federal Cumhuriyeti, Afrika'nın doğusunda yer alıyor. Başkenti Mogadişu. Kuzeybatıda Cibuti, güneybatıda Kenya, kuzeyde Aden Körfezi ve Yemen, doğuda Hint Okyanusu, batıda Etiyopya ile komşu. Somali'ye seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti tüm vatandaşların vize alması gerekiyor.

Sudan: Resmi adıyla Sudan Cumhuriyeti Afrika'nın doğusunda yer alıyor. Kuzeyde Mısır, kuzeydoğuda Kızıldeniz, doğuda Etiyopya ve Eritre, güneyde Güney Sudan, batıda Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad, kuzeybatıda da Libya ile komşu. Başkenti Hartum. Diplomatik pasaport dışında tüm pasaport sahiplerinin Sudan için vize alması gerekiyor.

Esvatini: Resmi adıyla Esvatini Krallığı ya da eski adıyla Svaziland, Afrika kıtasının güneyinde yer alıyor. Başkenti Mbabane (idari başkent) Lobamba (kraliyet ve yasama başkenti). Kuzeydoğuda Mozambik, kuzey, batı ve güneyde Güney Afrika ile komşu. Esvatini' ye seyahat edecek Türk vatandaşlarından Bordo, Yeşil, Gri ve Siyah pasaport sahiplerinin vize başvurusu yapmaları gerekiyor.

Tanzanya: Resmi adıyla Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti, Afrika'nın orta-doğu bölgesinde yer alıyor. Ülke kuzeyinde Kenya ve Uganda, batısında Ruanda, Burundi ve Kongo DC, güneyinde Zambiya, Malavi ve Mozambik ile komşu. Başkenti Darüsselam ve Dodoma. Tanzanya'ya seyahat etmek isteyen siyah, gri, bordo ve yeşil pasaport sahipleri 90 güne kadar ülkeye vizesiz seyahat edebiliyorlar.

Togo: Resmi adıyla Togo Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batı bölümünde yer alıyor. ÜlkeBurkina Faso, Benin ve Gana ile komşu. Ülkenin başkenti Lomé. Togo Cumhuriyetine seyahat etmeyi planlayan Siyah, Yeşil, Gri ve Bordo pasaporta sahip tüm Türk vatandaşlarının vize almaları mecburi.

Tunus: Resmi adıyla Tunus Cumhuriyeti, Afrika'nın kuzeyinde yer alıyor. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, Kuzeyinde de Akdeniz yer alır. Başkenti Tunus. Tunus'a seyahat edecek Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo), Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) pasaport sahipleri 90 günü aşmayan ziyaretlerinde vizeden muaf.

Uganda: Resmi adıyla Uganda Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğu kesiminde yer alıyor. Ülkenin başkenti Kampala. Kuzeyde Güney Sudan, doğuda Kenya, güneyde çoğu sınırı Victoria Gölü ile oluşan Tanzanya, güneybatıda Ruanda ve batıda ise Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile komşu. Uganda Cumhuriyeti ülkelerine seyahat etmek isteyen tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vizeye tabi.

Zambiya: Resmi adıyla Zambiya Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güney bölümünde yer alıyor. Ülkenin Angola, Kongo DC, Tanzanya, Malavi, Mozambik, Zimbabve, Namibya ve Botsvana ile komşu.Ülkenin başkenti Lusaka. Zambiya'ya seyahat etmeyi planlayan Bordo, Yeşil, Gri pasaporta sahip Türk vatandaşları vizeye tabi. Siyah pasaporta sahip Türk vatandaşlarının ise Zambiya'ya 6 ay içerisinde 90 gün vizesiz seyahat etme hakları var.

Zimbabwe: Resmi adıyla Zimbabve Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde yer alıyor. Ülkenin başkenti Harare. Ülke Zambiya, Mozambik, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Botsvana ile komşu. Zimbabve'ye yolculuk edecek tüm pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vizeye tabi.

2. ASYA (44)

Afganistan: Resmi adıyla Afganistan İslam Cumhuriyeti Orta Asya'da yer alıyor. Doğu ve güneyde Pakistan, batıda İran, kuzeyde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan, doğuda ise ufak bir sınırla Çin ile komşu. Başkenti Kabil. Diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşları ise vizeden muaf, diğer tüm pasaport türleri için vize almanız zorunlu.

Bahreyn: Resmi adıyla Bahreyn Krallığı, Asya'da, Basra Körfezi'nde yer alan bir ada ülkesi. Bahreyn'in güneydoğusunda Katar, batısında Suudi Arabistan yer alır. Başkenti Manama. Bahreyn'e seyahat edecek Türk vatandaşlarından Bordo Pasaport sahipleri vizeye tabi iken Gri, Yeşil ve Siyah Pasaport sahipleri 90 gün süreyle vizesiz giriş yapabiliyor.

Bangladeş: Resmi adıyla Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya'da yer alıyor. Başkenti Dakka. Myanmar ile Hindistan ile komşu. Bangladeş, Umuma Mahsus Pasaport hamilleri için vize talep etmektedir. Hizmet, Hususi ve Diplomatik Pasaport hamilleri ise 90 güne kadar yapacakları girişlerde vizeden muaf tutuluyor.

Bhutan: Resmi adıyla Bhutan Krallığı Güney Asya'da yer alıyor. Doğu Himalayalar'da bulunan ülkenin batısında ve güneyinde Hindistan, kuzeyinde ise Çin'in Tibet bölgesi yer alır. Başkenti Thimphu. Umumi, Hizmet, Hususi, Diplomatik Pasaporta sahip tüm Türk vatandaşlarının vize alması mecburi.

Birleşik Arap Emirlikleri: Kısa kullanımıyla BAE, Orta Doğu'da Arap Yarımadası'nda yer alıyor. Umman ve Suudi Arabistan'la komşu. BAE, Abu Dabi, Dubai, Acman, Füceyre, Resü'l-Hayme, Şarika ve Ummül-Kayveyn adlı yedi emirlikten oluşuyor. Başkenti Abu Dhabi. Birleşik Arap Emirlikleri'ne gitmek isteyen Siyah, Gri, Yeşil pasaporta sahip Türk vatandaşlarının 90 gün vizesiz seyahat etmeye hakları var, Bordo pasaporta sahip Türk Vatandaşlarının vize alması gerekiyor.

Brunei: Resmi adıyla Brunei Barış Ülkesi Devleti, Brunei Darü's-Selam Devleti Güneydoğu Asya'da Borneo adasında yer alan sultanlık. Ülkenin tek komşusu Malezya. Başkenti Bandar Seri Begawan. Brunei'ye seyahat etmek isteyen; Umumi, Hususi, Hizmet, Diplomatik pasaporta sahip Türk vatandaşları 30 gün süre ile vizeden muaf bir şekilde seyahatlerini gerçekleştirebilir.

Çin: Resmi adı ile Çin Halk Cumhuriyeti Doğu Asya'da yer alıyor. Çin, Kore, Rusya Federasyonu, Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan, Pakistan, Hindistan, Nepal, Bhutan, Burma, Laos ve Vietnam ile komşu. Başkenti Pekin. Çin'e seyahat etmek isteyen Umumi(Bordo) Pasaport sahibi Türk vatandaşlarının vize almaları gerekmektedir ancak Hong ve Makau için vize almaya gerek yok. Gri, Yeşil ve Siyah Pasaport hamillerinin ise Çin seyahatlerinde 30 güne kadar vize talep edilmiyor.

Doğu Timor: Resmi adıyla Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da Timor adasının doğusu, Atauro ve Jaco adaları ile Oecussi-Ambeno bölgesini kaplıyor. Tek komşusu Endonezya'ya bağlı Batı Timor. Başkenti Dili. Doğu Timor'a gidecek olan Türk vatandaşları Bordo, Yeşil, Gri veya Siyah Pasaport sahibi olmaları fark etmeksizin vizeye tabi.

Endonezya: Resmi adıyla Endonezya Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da yer alan bir ülke. Ülkenin başkenti Cava adasındaki Cakarta şehri. Sınır komşuları, Papua Yeni Gine, Doğu Timor ve Malezya. Endonezya'yı ziyaret edecek olan Türk vatandaşlarından Bordo, Gri, Yeşil ve Siyah Pasaport hamilleri 30 güne kadar olan ziyaretleri için vize istenmiyor.

Filipinler: Resmi adıyla Filipinler Cumhuriyeti, Pasifik Okyanusu'nun batısındaki coğrafyada konumlanan bir Güneydoğu Asya devleti. Başkenti Manila. Filipinler'in deniz aşırı komşuları kuzeyde Tayvan ve Çin, batıda ise Vietnam. Filipinlere seyahat etmek isteyen Bordo, Yeşil, Siyah ve Gri pasaportlarından birine sahip Türk vatandaşları 30 güne kadar olan seyahatlerinde vizeden muaf tutuluyor.

Hindistan: Resmi adıyla Hindistan Cumhuriyeti, Güney Asya'da yer alıyor. Başkenti Delhi. Batısında Pakistan, kuzeydoğusunda Çin, Nepal ve Bhutan ve doğusunda Bangladeş ve Myanmar ülkeleri ile komşu. Hindistan'a gidecek olan Türk vatandaşlarından Bordo, Yeşil, Gri pasaport sahipleri vizeye tabi, Siyah pasaport sahipleri ise Hindistan seyahatleri için vizeden muaf.

İran: Resmi adı İran İslam Cumhuriyeti, Güneybatı Asya'da yer alıyor. Başkenti Tahran. Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Pakistan, Afganistan ve Türkmenistan ile kara sınırına sahiptir. Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamili Türk vatandaşları İran'a 90 günü aşmayan seyahatlerinde vizeden muaflar.

Irak: Resmi adıyla Irak Cumhuriyeti Batı Asya'da yer alıyor. Başkenti Bağdat. Kuzeyde Türkiye, doğuda İran, güneydoğuda Kuveyt, güneyde Suudi Arabistan, güneybatıda Ürdün, batıda ise Suriye ile komşu. Bordo Pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Irak'a giriş yapabilmeleri için vize almaları gerekiyor, diğer pasaport sahipleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaf tutuluyor.

İsrail: Resmi ismiyle İsrail Devleti, Batı Asya'da Akdeniz'in güneydoğu kıyısında ve Kızıldeniz'in kuzey kıyısında yer alıyor. Başkenti Kudüs. Kuzeyinde Lübnan, kuzeydoğusunda Suriye, doğusunda Ürdün, güneybatısında Mısır ve hem batı hem de doğusunda sırasıyla Filistin toprakları olan Gazze Şeridi ve Batı Şeria ile komşu. Bordo pasaport sahipleri vizeye tabi iken, Yeşil, Gri ve Siyah pasaport sahipleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan ziyaretleri için vizeden muaftır.

Japonya: Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesi. Büyük Okyanus'ta bulunan Japonya Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna, kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi'ne ve Tayvan'a kadar uzanır. Başkenti Tokyo. Japonya'ya seyahat etmek isteyen tüm pasaport sahiplerinin vize alması gerekiyor.

Güney Kore: Resmi adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkesi. Başkenti Seul. Güney Kore'ye gidecek olan Türk vatandaşlarından Bordo, Yeşil, Gri ve Siyah pasaport sahiplerinin 180 gün içerisinde 90 gün süre için vize almalarına gerek yok.

Katar: Resmi adıyla Katar Devleti, Arap Yarımadası'nın doğusunda bulunan bir Basra Körfezi ülkesi. Başkenti Doha. Tek kara sınır komşusu Suudi Arabistan olup diğer tarafları Basra Körfezi ile çevrili. Bordo pasaport sahipleri 2 haftalık süre ile yapacakları turistik ziyaretler için vizelerini ücret karşılığında havaalanında alabiliyor. Gri, Yeşil ve Siyah pasaportlardan herhangi birine sahip olmaları halinde ise Katar'da 180 gün içerisinde 90 gün kalış için vizeden muaf tutuluyor.

Kazakistan: Resmi adıyla Kazakistan Cumhuriyeti, Orta Asya'da yer alıyor. Komşuları olarak kuzeyde Rusya, güneyde Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan, doğuda Çin. Başkenti Nur-Sultan. Kazakistan'a seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarından Bordo, Yeşil, Gri ve Siyah pasaport sahipleri 30 güne kadar olan ziyaretlerinde vizeden muaf.

Kamboçya: Resmi adıyla Kamboçya Krallığı, Güneydoğu Asya'da yer alıyor. Başkenti Phnom Penh. Kuzeybatıda Tayland, kuzeydoğuda Laos, doğuda Vietnam ile komşu. Kamboçya'ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarından Bordo pasaport hamilleri vize almak zorundadır ancak Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahipleri ise 180 gün içerisinde 30 günü aşmayan süreli ziyaretlerinde vizeden muaf.

Kuzey Kore: Resmi adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda yer alıyor. Başkenti Pyongyang. Kuzeyinde Rusya ve Çin, güneyinde Kore Cumhuriyeti, doğusunda Japon Denizi ve batısında Sarı Deniz ile çevrili. Kuzey Kore'ye gitmek isteyen tüm pasaport sahiplerinin vize alması gerekiyor.

Kuveyt: Resmi adıyla Kuveyt Devleti Basra Körfezi kıyısında yer alıyor. Kuzeyde Irak ve güneyde Suudi Arabistan ile komşu. Başkenti Kuveyt. Kuveyt'e gitmek isteyen Türk vatandaşlarından Bordo pasaport sahiplerinin vize almaları gerekiyor. Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahipleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan süreli ziyaretleri için vizeden muaftır.

Kırgızistan: Resmi adıyla Kırgız Cumhuriyeti Orta Asya'da yer alıyor. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan, batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin. Başkenti Bişkek. Kırgızistan'a gitmek isteyen Bordo, Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahibi Türk vatandaşları 90 güne kadar yapacakları ziyaretlerde vizeden muaf.

Laos: Resmi adı ile Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da yer alıyor. Batıda Tayland ve Myanmar, doğuda Vietnam, kuzeyde Çin, güneyde Kamboçya tarafından çevrelenmiş. Başkenti Vientiane. Laos'a seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları Bordo, Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahibi olmaları fark etmeksizin vizeye tabidir.

Lübnan: Resmi adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz kıyısında yer alıyor. Başkenti Beyrut. Kuzeyinde ve doğusunda Suriye, güneyinde İsrail yer alıyor. Lübnan'a seyahat edecek Türk vatandaşlarından Bordo, Yeşil, Gri ve Siyah pasaport sahipleri 180 gün içerisinde 90 gün için vize almadan ülkeye giriş yapabilirler.

Malezya: Güneydoğu Asya'da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 878 adadan oluşan bir devlet. Kuzeyde Tayland, Güney Çin Denizi ve Brunei, doğudan Celebes Denizi, güneyden Endonezya, Singapur ve Malakka Boğazı, batıdan ise Hint Okyanusu'na kavuşan Andaman Denizi ile çevrili. Bordo pasaport sahipleri, 90 güne kadar olan turistik ziyaretleri için vizelerini Malezya girişlerinde ücretsiz olarak alabiliyor. Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahipleri ise 90 güne kadar olan ziyaretleri için vizeden muaftır.

Maldivler: Resmi adıyla Maldiv Cumhuriyeti, Hint Okyanusu'nda 1.200 adadan oluşan bir devlet. Hindistan'ın güneyinde ve Sri Lanka'nın güneybatısında yer alır. Başkenti Male. Maldivler'e seyahat etmek isteyen, Bordo, Yeşil, Gri, Siyah pasaporta sahip tüm Türk vatandaşları, sınır kapısından harçsız sahip olabilecekleri 30 gün süreli vize ile seyahatlerini gerçekleştirebiliyor.

Moğolistan: Doğu ve Orta Asya'da yer alıyor. Ülkenin kuzeyde Rusya, güneyinde, doğusunda ve batısında Çin ile komşu. Moğolistan'ın Kazakistan'a sınırı olmamasına rağmen ülkenin en batısı Kazakistan'ın doğu ucuna birkaç kilometre uzakta. Başkenti Ulanbatur. Moğolistan'a seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarından Bordo, Yeşil, Gri ve Siyah pasaport sahipleri 30 günü aşmayan sürelerle vizeden muaftırlar.

Myanmar: Resmi adıyla Myanmar Birliği Cumhuriyeti ve ayrıca bilinen adlarıyla Burma ya da Birmanya, Güneydoğu Asya'da yer alıyor. Andaman Denizi ve Bengal Körfezi kıyısında, Bangladeş, Çin, Hindistan, Laos ve Tayland arasında kalıyor. Başkenti Naypyidaw. Myanmar'a seyahat edecek olan Türk vatandaşlarından Bordo, Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahibi olmaları fark etmeksizin vize alması zorunlu.

Nepal: Resmi adıyla Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti, Güney Asya'da Çin ile Hindistan arasında yer alıyor. Başkenti Katmandu. Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti'ne seyahat etmeyi planlayan Bordo, Yeşil, Gri, Siyah Pasaporta sahip tüm Türk vatandaşlarının seyahat öncesi vize almaları mecburi.

Özbekistan: Resmi adıyla Özbekistan Cumhuriyeti Orta Asya'da yer alıyor. Kuzeyde ve batıda Kazakistan, doğuda Kırgızistan ve Tacikistan ile güneyde Afganistan ve Türkmenistan ile komşu. Başkenti Bişkek. Özbekistan'a seyahat edecek olan vatandaşlardan Umuma Bordo, Yeşil ve Gri pasaport sahipleri 30 gün süreyle vizeden muaftır ancak daha uzun süreli ziyaretler için vize alınması gerekiyor. Diplomatik pasaport sahiplerinin Özbekistan ziyaretleri için vize almalarına gerek yok.

Pakistan: Resmi adıyla Pakistan İslam Cumhuriyeti, Güney Asya'da yer alıyor. Batısında Afganistan ve İran, kuzeyinde Çin, doğusunda Hindistan ile komşu. Başkenti İslamabad. Yeşil, Gri ve Siyah pasaport hamili Türkiye vatandaşlarının bir yıl içerisinde 90 günü geçmeyen seyahat planlarında ayrıca vize almalarına gerek yok. Bordo, Pasaporta sahiplerse vize başvurusu yapmak zorunlu.

Rusya: Resmi adıyla Rusya Federasyonu, Kuzey Avrasya'da yer alıyor. Başkenti Moskova. Kuzeybatıdan güneydoğuya Rusya, Norveç, Finlandiya, Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya, Beyaz Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Çin, Moğolistan ve Kuzey Kore ile komşudur. Rusya'ya seyahat edecek olan Türk vatandaşlarından Bordo pasaport sahipleri vize almak zorunda. Gri ve Yeşil pasaport sahipleri 30 gün süreyle, Siyah pasaport sahipleri ise 90 gün süreyle vizeden muaf.

Suudi Arabistan: Resmi adıyla Suudi Arabistan Krallığı, Arap Yarımadası'nda yer alıyor. Kuzeybatı'da Ürdün, kuzey ve kuzeydoğu'da Irak, doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeydoğusunda Basra Körfezi ve batısında Kızıldeniz ile çevrili. Başkenti Riyad. Suudi Arabistan Krallığına seyahat etmeyi planlayan Umumi, Yeşil, Gri, Siyah pasaporta sahip tüm Türk vatandaşlarının krallığa giriş yapabilmeleri için vize almaları gerekiyor.

Singapur: Resmi adıyla Singapur Cumhuriyeti, Malay Yarımadası'nın güney ucunda, ekvatorun kuzeyinde yer alan bir ada ülkesi. Başkenti Singapur. Kuzeyde Malezya'nın Johor eyaleti, güneyde ise Endonezya'nın Riau Adaları ile çevrili, dünyanın az sayıdaki şehir devletlerinden biri. Singapur Cumhuriyeti'ne seyahat etmek isteyen, Bordo, Yeşil, Gri, Siyah pasaporta sahip tüm Türk vatandaşları 30 günü aşmayacakları turistik seyahatlerini vizesiz olarak gerçekleştirebiliyor.

Sri Lanka: Resmi adıyla Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti, Güney Asya'da, Hindistan'ın güneyinde ve Hint Okyanusu'nda bulunan bir ada ülkesi. Başkenti Kolombo. Sri Lanka'ya seyahat edecek Türk vatandaşlar Bordo, Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahibi olmaları fark etmeksizin vize alması gerekiyor.

Suriye: Resmi adıyla Suriye Arap Cumhuriyeti, Orta Doğu'da Lübnan, İsrail, Ürdün, Irak, Türkiye ile Akdeniz'de ise KKTC ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile komşu. Başkenti Şam. Bordo Pasaport sahipleri, Suriye'ye ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde 180 gün içinde 90 günü geçmeyen seyahatlerindevizeden muaf. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri her altı ay içinde ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde doksan günü geçmeyen seyahatlerinde vizeden muaftırlar.

Tacikistan: Resmi adıyla Tacikistan Cumhuriyeti, Orta Asya'da yer alıyor. Komşuları güneyde Afganistan, batıda Özbekistan, kuzeyde Kırgızistan ve doğuda Çin. Başkenti Duşanbe. Bordo pasaporta sahip Türk vatandaşları Tacikistan'a seyahat etmek istedikleri zaman vize almak zorunda. Gri ve Yeşil pasaportlara sahip Türk vatandaşları 180 gün içerisindeki 2 ayı geçmemek kaydıyla vize alma işleminden muaftırlar.

Tayland: Resmi adıyla Tayland Krallığı, eski adıyla Siyam, Hindiçin yarımadasının orta kısmında bulunan Güneydoğu Asya ülkesi. Sınırları batıda Myanmar, doğuda Kamboçya, kuzeyde Laos ve güneyde Malezya ülkeleri bulunmakta. Başkenti Bangkok. Tayland'a gitmek isteyen Türk vatandaşlarından Bordo pasaport sahipleri 30 gün süreyle vizeden muaf iken Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahipleri 90 gün süreyle vizeden muaf.

Türkiye: Resmi adıyla Türkiye Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Anadolu'da, küçük bir bölümü ise Balkan Yarımadası'nın güneydoğu uzantısı olan Trakya'da yer alan ülke. Başkenti Ankara. Kuzeybatıda Bulgaristan, batıda Yunanistan, kuzeydoğuda Gürcistan, doğuda Ermenistan, İran ve Azerbaycan'ın ekslav toprağı Nahçıvan, güneydoğuda ise Irak ve Suriye komşusu.

Türkmenistan: Resmi adıyla Türkmenistan Cumhuriyeti Orta Asya'da yer alıyor. Ülkenin başkenti Aşkabat. Güneyden İran, batıdan Hazar Denizi, kuzeyden Kazakistan, kuzeydoğudan Özbekistan, güneydoğudan Afganistan'la çevrili. Bordo pasaporta sahip Türk vatandaşları vizeye tabiyken, Yeşil, Gri, Siyah Pasaporta sahip Türk vatandaşları ise Türkmenistan Cumhuriyetine 30 günü aşmamak kaydıyla vizesiz seyahat etme hakları bulunuyor.

Umman: Resmi adıyla Umman Sultanlığı, güneybatı Asya'da, Arap Yarımadası'nın güneydoğusu kalıyor. Başkenti Maskat. Kuzeybatıda Birleşik Arap Emirlikleri, batıda Suudi Arabistan, güneybatıda ise Yemen ile sınır komşu. Umman'a seyahat edecek olan Türk vatandaşlarından Bordo pasaport sahiplerinin vize almaları gerekmektedir. Diplomatik Siyah, Gri ve Yeşil pasaport sahibi Türk vatandaşları ise Umman seyahatlerinde vizeden muaf.

Ürdün: Resmi adıyla Ürdün Haşimi Krallığı, Orta Doğu'da yer alıyor. Kuzeyinde Suriye, kuzeydoğusunda Irak, güneyinde ve doğusunda Suudi Arabistan, batısında İsrail ve Batı Şeria yer alıyor. Başkenti Amman. Ürdün'e seyahat edecek olan Türk vatandaşlarının Bordo, Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahibi olmaları fark etmeksizin 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf.

Vietnam: Resmi adı ile Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da, Çinhindi Yarımadası'nın doğusunda yer alıyor. Vietnam'ın kuzeyinde Çin, batısında Kamboçya ile Laos, güneyinde ve doğusunda Güney Çin Denizi ile komşu. Başkenti Hanoi. Bordo pasaporta sahip Türk vatandaşları vizeye tabi, Yeşil, Gri, Siyah pasaporta sahipleri ise 90 günü aşmamak kaydıyla vizesiz seyahat edebiliyor.

Yemen: Resmi adı ile Yemen Cumhuriyeti, Orta Doğu'da, Umman Denizi, Aden Körfezi ve Kızıldeniz kıyısında, Umman'ın batısında Suudi Arabistan'ın güneyinde yer alan bir ülke. Başkenti San'a'dır. Bordo pasaporta sahip Türk vatandaşları vizeye tabi, Yeşil, Gri, Siyah pasaporta sahip Türk vatandaşlarının ise Yemen Cumhuriyetine vizesiz seyahat etme hakları var.

3. AVRUPA (48)

Almanya: Resmi ismiyle Almanya Federal Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da yer alıyor. Başkenti Berlin. Kuzeyinde Kuzey Denizi, Danimarka ve Baltık Denizi; doğusunda Polonya ve Çek Cumhuriyeti, güneyinde Avusturya ve İsviçre, batısında Fransa, Lüksemburg, Belçika ve Hollanda ile komşu. Bordo Pasaport sahiplerinin Schengen vizesi alması gerekiyor. Yeşil Pasaport, Gri Pasaport ve Siyah Pasaport sahiplerinin 180 gün içerisinde 90 gün kadarlık bir sürede vizesiz giriş yapabiliyor.

Arnavutluk: Resmi adı Arnavutluk Cumhuriyeti Balkanlar'da yer alıyor. Komşuları kuzeyde Karadağ, kuzeydoğusunda Kosova, doğusunda Kuzey Makedonya ve güneyinde Yunanistan. Başkenti Tiran. Türk vatandaşları, Bordo, Gri, Yeşil, Siyah Pasaport türlerinden herhangi birine sahip olması fark etmeden 180 gün içerisinde 90 gün süre ile vizeden muaftırlar.

Andorra: Diğer adıyla Andorra Prensliği, güneybatı Avrupa'da, Pirene Dağları'nda, denize kıyısı olmayan, Fransa ve İspanya arasında küçük bir ülke. Başkenti Andorra La Vella. Andorra'ya gitmek isteyen Bordo pasaport sahipleri vizeye tabi iken, Gri pasaport, Yeşil pasaport ve Siyah pasaport sahipleri 180 gün içerisinde 90 gün vizesiz olarak giriş yapabiliyor.

Avusturya: Resmi adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan bir ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çek Cumhuriyeti ile komşu. Başkenti Viyana. Avusturya'ya seyahat edecek kişilerin Schengen vizesi alması gerekiyor. Ancak Yeşil, Gri, Siyah Pasaporta sahip Türk vatandaşlarının 180 gün içerisinde 90 gün vizesiz seyahat etme hakları bulunuyor.

Azerbeycan: Resmi adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alıyor. Başkenti Bakü. Doğuda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşu. Yeşil, Gri, Siyah pasaport sahipleri Azerbaycan'a 180 gün içerisinde 90 gün vizesiz girebiliyor. Bordo pasaporta sahip Türk vatandaşları da Azerbaycan'a 30 gün süre ile vizesiz giriş yapabiliyor.

Belarus: Resmi adıyla Belarus Cumhuriyeti ya da Beyaz Rusya, Doğu Avrupa'da yer alıyor. Başkenti Minsk. Komşuları batıda Polonya, kuzeybatıda Litvanya, kuzeyde Letonya, doğuda Rusya ve güneyde Ukrayna. Umuma Mahsus, Diplomatik, Hususi ve Hizmet pasaportuna sahip tüm Türk vatandaşları, 1 yılda 90 gün içerisinde 30 gün süre ile vizeden muaftırlar.

Belçika: Resmi adıyla Belçika Krallığı, Batı Avrupa'da yer alıyor. Başkenti Brüksel. Atlas Okyanusu'na kıyısı bulunan Belçika'nın, Fransa, Almanya, Lüksemburg ve Hollanda ile komşu. Bordo sahiplerinin Schengen vizesi alması gerekirken Gri, Yeşil ve Siyah Pasaport sahiplerinin 180 gün içerisinde 90 güne kadar yapacakları ziyaretlerde vize almasına gerek yok.

Birleşik Krallık: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı, Birleşik Krallık veya gayrıresmi ismiyle Britanya, Avrupa'nın batısında, coğrafi olarak Büyük Britanya'nın tamamını, İrlanda Adası'nın kuzey kısmını ve bazı diğer Britanya Adalarını kapsayan ülke Birleşik Krallık dört devletten meydana gelir: Galler, İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda.

Bu devletlerin, İrlanda Adası'ndaki Kuzey İrlanda hariç, hepsi Büyük Britanya adasındadır. Başkenti Londra. Bordo, Yeşil ve Gri Pasaport sahipleri vizeye tabi, Siyah Pasaport hamillerinin 180 gün içerisinde 90 günü geçmeyecek şekilde yapacakları İngiltere ziyaretleri için vize almalarına gerek yoktur.

Bosna Hersek: Balkanlar'da yer alıyor. Başkenti Saraybosna. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan, doğudan Sırbistan, yine güneyde Karadağ ile komşu. Bosna-Hersek ve Türkiye Cumhuriyeti arasında vize muafiyeti var.

Bulgaristan: Resmi adıyla Bulgaristan Cumhuriyeti Balkanlar'da yer alıyor. Batıda Sırbistan ve Kuzey Makedonya, doğuda Karadeniz, kuzeyde Romanya, güneyde Yunanistan güneydoğuda Türkiye ile çevrili. Başkenti Sofya. Yeşil pasaporta sahip Türk Vatandaşları 180 gün içerisinde 90 gün süreyle yapacakları seyahatlerde vizeden muaf. Gri ve Siyah pasaport sahibi vatandaşlarımız 30 gün süreyle seyahatlerinde vizeden muafken, Bordo Pasaporta sahip Türk Vatandaşlarımızın ise yapacakları seyahatlerde vize almaları gerekiyor.

Ermenistan: Resmi ismiyle Ermenistan Cumhuriyeti, Avrasya'nın Güney Kafkasya bölgesinde yer alıyor. Başkenti Erivan. Batıda Türkiye, kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan ve Rus barış gücünün yer aldığı Laçın Koridoru, güneyinde ise İran ve Azerbaycan'ın bir parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile komşu. Ermenistan'ı ziyaret etmek isteyen Yeşil, Gri, Siyah ve Bordo pasaporta sahip tüm Türk vatandaşlarının vize alması gerekiyor.

Çek Cumhuriyeti: Resmi kısa adıyla Çekya, Orta Avrupa'da yer alıyor. Başkenti Prag. Kuzeyinde Polonya, batı ve kuzeybatısında Almanya, güneyinde Avusturya ve doğusunda Slovakya ile komşu. Çekya'ya gitmek isteyen Bordo Pasaport sahibi Türk vatandaşlar Schengen vizesi alması gerekiyor. Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport sahibi Türk vatandaşlarının ülkeye girişlerinde ise 90 günü aşmayan seyahatlerinde vizeden muaflar.

Danimarka: Resmi adıyla Danimarka Krallığı, Kuzey Avrupa'da İskandinavya bölgesinde yer alıyor. Başkenti Kopenhag. Ülkenin güney komşusu Almanya, İsveç doğu komşusu. Danimarka'ya gitmek için Bordo Pasaport sahipleri Schengen vizesi alması gerekiyor. Diplomatik, Hususi ve Hizmet Pasaport sahipleri ise Danimarka'ya 90 günlük süre için vizesiz giriş yapabiliyor.

Estonya: Resmi adıyla Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık devleti. Batısında ve kuzeyinde Finlandiya Körfezi, doğusunda Rusya ve güneyinde ise Letonya Cumhuriyeti ile sınırları vardır. Başkenti Tallinn. Estonya'ya seyahat etmek isteyen Umumi pasaporta sahip Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor. Hizmet, Diplomatik ve Hususi pasaporta sahip Türk vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla vizeden muaf tutuluyor.

Finlandiya: Resmi adıyla Finlandiya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da Baltık Denizi kıyısında İskandinavya yarımadasında yer alıyor. Başkenti Helsinki. Doğusunda Rusya, kuzeyinde Norveç ve batısında İsveç ile komşu. Finlandiya'ya seyahat etmek isteyen Bordo pasaporta sahiplerinin Schengen vizesi alması gerekiyor. Diplomatik, Hususi ve Hizmet pasaportuna sahip Türk vatandaşları ise 180 gün içinde 90 günü geçmemek şartıyla vizeden muaf tutuluyor.

Fransa: Resmi adıyla Fransız Cumhuriyeti, ana kara toprakları Batı Avrupa'da ve dünyanın pek çok bölgesinde denizaşırı toprakları olan bir ülke. Başkenti Paris. Komşuları Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, İspanya, Monako ve Andorra. Umumi pasaporta sahip Türk vatandaşları Schengen vizesi almaları gerekiyor. Hususi, Hizmet ve Diplomatik pasaporta sahip olan Türk vatandaşları 180 gün içerisinde 90 günü geçmemek şartıyla Fransa'ya vize almadan seyahat edebilirler.

Gürcistan: Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alıyor. Başkenti Tiflis. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye ile komşu. Gürcistan, 1 yıla kadar vize muafiyeti var. Pasaport türü fark etmeksizin T.C. vatandaşları tüm seyahatlerinde sadece nüfus cüzdanı ile Gürcistan'a giriş yapabiliyor.

Hırvatistan: Resmi adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti, Avrupa'da Orta Avrupa, Balkanlar ve Akdeniz'in kesişme noktasında yer alıyor. Başkenti Zagreb. Slovenya, Sırbistan ve Bosna-Hersek ile komşu. Umuma Mahsus pasaport sahiplerinin Schengen vizesi alması gerekiyor. Yeşil, Gri ve Siyah pasaport hamilleri ise 180 gün içerisinde 90 gün kadar süreyle vizeden muaf tutuluyor.

Hollanda: Hollanda Krallığı'nı meydana getiren dört ülkeden en büyüğü. Hollanda, kuzey ve batıda Kuzey Denizi, güneyde Belçika, doğuda ise Almanya ile komşu. Başkenti Amsterdam. Bordo pasaport sahiplerinin Schengen vizesi almaları gerekirken Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahiplerinin 180 gün içerisinde 90 gün kalış için vize almalarına gerek yok.

İspanya: Resmi adıyla İspanya Krallığı Avrupa'nın güneybatısında, İber Yarımadası'nda yer alan ülkedir. Batıda Portekiz, kuzeyde Fransa, Andorra ve güneyde Birleşik Krallık ile komşu. Başkenti Madrid. Bordo pasaporta sahip Türk Vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor. Yeşil, Gri ve Siyah pasaporta sahip tüm Türk vatandaşları yapacakları ziyaretlerde 180 gün içerisinde 90 gün süre ile vizeden muaflar.

İsveç: Resmi olarak İsveç Krallığı, Kuzey Avrupa'daki İskandinavya yarımadasında yer alıyor. Ülkenin sınır komşuları batı ve kuzeyden Norveç, doğudan ise Finlandiya. Başkenti Stockholm. Bordo pasaporta sahip Türk Vatandaşları vizeye tabi iken, Yeşil, Gri ve Siyah pasaporta sahip tüm Türk vatandaşları yapacakları seyahatlerde 180 gün içerisinde 90 gün süre ile vizeden muaftırlar.

İsviçre: Resmi adıyla İsviçre Konfederasyonu; Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında yer alıyor. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn ile komşu. Başkenti Bern. Bordo pasaport sahiplerinin Schengen vizesi alması gerekiyor. Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahipleri180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf.

İzlanda: Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde Grönland'ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya'nın kuzeybatısında yer alıyor. Başkent ve en büyük şehir Reykjavík. Bordo pasaport sahipleri vize almaları gerekiyor. Hususi, Hizmet ve Diplomatik pasaport sahipleri ise İzlanda ziyaretlerinde 180 gün içerisinde 90 günü geçmemesi kaydıyla vizeden muaftır.

İrlanda: Resmi adıyla İrlanda Cumhuriyeti, kuzeybatı Avrupa'da yer alıyor. Kuzeydoğusunda Birleşik Krallık'a bağlı olan Kuzey İrlanda ile komşu olan İrlanda'nın batısı Atlas Okyanusu, doğusu İrlanda Denizi, güneydoğusu St George Kanalı, güneyi ise Kelt Denizi ile çevrili. Başkenti Dublin. Türk vatandaşlar vizeye tabidir.

İtalya: Resmi olarak İtalyan Cumhuriyeti, Güney Avrupa'da, büyük ölçüde İtalya Yarımadası üzerinde yer alıyor. Başkenti Roma. Kuzeyde Alpler bölgesinde Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya'yla kara sınırı var. Bordo pasaporta sahiplerinin Schengen vizesi alması gerekiyor. Yeşil, Gri ve Siyah pasaporta sahip tüm Türk vatandaşları 180 gün içerisinde 90 gün süre ile vizeden muaftırlar.

Karadağ: Balkanlarda yer alıyor. Doğusunda Arnavutluk ve Kosova, kuzeyinde Sırbistan, batısında Hırvatistan, Bosna-Hersek, güneyinde Adriyatik Denizi ile komşu. Başkenti, Podgorica. Bordo, Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahipleri 180 gün içerisinde 90 günlük süreyi geçmemek kaydıyla vizeden muaftırlar.

Kosova: Resmi adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da yer alıyor. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşu. Başkenti Priştine. Tüm pasaport sahipleri 6 ay içerisinde 90 gün süre ile yapacakları ziyaretlerde vizeden muaftırlar.

Kıbrıs: Doğu Akdeniz'de yer alan bir ada ülkesi. Başkenti Lefkoşa. Ada Türklerin yaşadığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Rumların yaşadığı Güney Kıbrıs olmak üzere ikiye ayrılmış. 90 günü aşmayan ziyaretler vizeden muaf tutuluyor. Sadece kimlik kartıyla KKTC'ye seyahat etmek mümkün.

Letonya: Diğer adıyla Letonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da yer alıyor. Kuzeyde kuzeyde Estonya, güneyde Litvanya; doğuda ise Rusya ve Beyaz Rusya ile komşu. Başkenti Riga. Siyah, Gri ve yeşil pasaporta sahip Türk vatandaşları 6 ay içerisinde 90 güne kadar vizeden muaflar, Bordo pasaporta sahip Türk vatandaşlarının ise vize almaları mecburi.

Lihtenştayn:

Litvanya:

Lüksemburg:

Macaristan:

Makedonya:

Malta:

Moldova:

Monako:

Norveç:

Polonya:

Portekiz:

Romanya:

San Marino:

Sırbistan:

Slovakya:

Slovenya:

Yunanistan:

Ukrayna:

Vatikan:

4. KUZEY AMERİKA (23)

Amerika Birleşik Devletleri : Yaygın ismiyle Birleşik Devletler, çoğunlukla orta Kuzey Amerika'da, Kanada ve Meksika arasında yer alıyor. Kanada ve Meksika ile komşu olan Amerika'nın başkenti Washington. Amerika birleşik Devletlerine seyahat edecek tüm Türk Vatandaşlarına, pasaport ayrımı yapılmaksızın vize almaları gerekiyor.

Antigua ve Barbuda: Karayip Denizi'nin doğusunda, Küçük Antiller ada grubundaki bağımsız bir ada ülkesi. Başkenti Saint John's. Antigua ve Barbuda'ya Türkiye'den gidecek olanların Bordo sahibi olması halinde ülkeye 90 gün vizesiz giriş yapabilme hakkı bulunmaktadır. Gri, Yeşil ve Siyah Pasaport sahipleri ise Antigua ve Barbuda için vizeden muaf.

Bahamalar: Resmi adı ile Bahama Milletler Topluluğu, Karayipler'de yer alıyor. Coğrafi olarak Orta Amerika'ya dahil edilen Batı Hint Adaları'nın kuzey-kuzeydoğu sınırını oluşturan takımadalar ve ülke. Başkenti Nassau. Bahamalar'a gitmek isteyen Türk vatandaşlarından, Bordo, Yeşil, Gri ve Siyah Pasaport çeşitlerinden herhangi birine sahip olanlar vizesiz olarak seyahat edebilirler.

Barbados: Güney Karayipler bölgesinde uzanan ülke Karayip Antil Adaları zincirinin bir parçası. Başkenti Bridgetown. Barbados, 90 güne kadar yapılacak turistik ziyaretler için Bordo, Gri, Yeşil ve Siyah Pasaport sahiplerinden vize talep etmiyor.

Belize: Orta Amerika'da, kuzeyinde Meksika, batı ve güneyinde Guatemala, doğusunda ise Karayip Denizi yer alıyor. Başkenti Belmopan. Belize turistik ziyaretler için 90 gün süreyle Bordo Pasaport, Yeşil, Gri Pasaport ve Siyah Pasaport sahiplerinden vize talep ediliyor.

Dominika: Resmi adıyla Dominika Milletler Topluluğu, Küçük Antiller'de yer alan bir ada devleti. Kuzeyinde Guadeloupe, güneyinde Martinik Adası bulunuyor. Dominika'ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları Bordo, Yeşil, Gri ve Siyah Pasaport sahipleri 21 gün süre için vizeden muaf.

Dominik Cumhuriyeti: Karayiplerdeki Hispanyola adasında yer alan bir ülke. Hispanyola, Porto Riko'nun batısında, Küba ve Jamaika'nın doğusunda yer alıyor. Başkenti Santo Domingo. Dominik Cumhuriyeti'ne gitmek isteyen Türk vatandaşlarından Bordo Pasaport sahiplerinin vize almaları gerekiyor. Gri, Yeşil ve Siyah Pasaport sahiplerinden ise Dominik Cumhuriyeti ziyaretlerinde 180 gün içerisinde 90 güne kadar vize talep edilmiyor.

El Salvador: Orta Amerika'da yer alıyor. Ülke, batıda Guatemala'ya, kuzey ve doğuda Honduras'a komşu, güneyinde Büyük Okyanus var. Başkenti San Salvador. El Salvador'a gitmek isteyen Türk vatandaşlarından Bordo, Yeşil, Gri ve Siyah Pasaport sahipleri 90 güne kadar olan ziyaretlerinde vize almak zorunda değil.

Grenada: Karayip Denizi'nde, doğusunda Atlas Okyanusu yer alan bir ada ülkesi. Grenada adası ile Grenadinler ada grubundan oluşur. Trinidad ve Tobago'nun kuzeyinde kalıyor. Grenada'ya seyahat etmek isteyen Bordo pasaporta sahip Türk vatandaşları vize almak zorunda. Ancak Yeşil, Gri ve Siyah pasaportlardan birine sahip Türk vatandaşları 90 güne kadar vizeden muaf tutuluyor.

Guatemala: Resmi adıyla Guatemala Cumhuriyeti, Orta Amerika'da Kıstas bölgesinde bir ülke. Kuzeyde Meksika, doğuda Belize ve Honduras, güneyde ise El Salvador'la komşu. Doğuda Karayip Denizi'ne, batıda Büyük Okyanus'a kıyısı vardır. Başkenti Guatemala. Guatemala ve Türkiye arasında vize muafiyeti anlaşması bulunduğundan, Guatemala'ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarından 90 güne kadar olan ziyaretleri için vizeden muaf tutuluyor.

Haiti: Resmi adıyla Haiti Cumhuriyeti, Amerika'da Karayip Denizi'nde bir ada ülkesi. Küba'nın doğusunda yer alan Hispaniola adasını Dominik Cumhuriyeti ile paylaşır ve adanın batı kısımda. Başkenti Port-au-Prince. Haiti'ye seyahat edecek resmi ve umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları vizeye tabidir.

Honduras: Britanya Hondurası'ndan (yani Belize) farklı olarak İspanyol Hondruras'ı olarak da bilinir. Batısında Guatemala, güneybatısında El Salvador, güneydoğusunda Nikaragua bulunur. Başkenti Tegucigalpa. Honduras'a gitmek isteyen Türk vatandaşları Bordo, Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahibi olmaları fark etmeksizin 90 gün süreyle vizeden muaf.

Jamaika: Amerika kıtasında, Küba'nın güneyinde, Büyük Antiller'de yer alan bir Karayip ada ülkesi. Başkenti Kingston. Jamaika'ya seyahat etmeyi planlayan; Umuma Bordo, Yeşil, Gri ve Siyah pasaporta sahip Türk Vatandaşları gerçekleştirecekleri seyahatlerde 90 gün süre ile vizeden muaf.

Kanada: Kuzey Amerika kıtasının en kuzeyindeki ülke. Amerika Birleşik Devletleri ile Kanada'nın ortak sınırı dünyanın en uzun kara sınırını oluşturuyor. Kanada'ya seyahat etmek isteyen Bordo, Gri, Yeşil ve Siyah pasaportlardan birine sahip Türk vatandaşları vize alma zorunluluğu var.

Kosta Rika: Orta Amerika ülkesi. Kuzeyde Nikaragua, güneydoğuda Panama ile komşudur. Batısında Büyük Okyanus, doğusunda ise Karayip Denizi vardır. Başkenti San Jose. Kosta Rika'ya seyahat etmeyi planlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlar 6 ay içerisinde 90 gün süre ile yapacakları ziyaretlerde vizeden muaftır.

Küba: Resmi adıyla Küba Cumhuriyeti Karayipler'de yer alan bir ada ülkesi. Başkenti Havana. Küba'ya seyahat etmeyi planlayan Siyah, Gri ve Yeşil pasaporta sahip Türk vatandaşları vizeden muaf, Bordo pasaporta sahip Türk vatandaşlarının ise vize almaları mecburi.

Meksika: Resmi adıyla Meksika Birleşik Devletleri, kuzeyde Amerika Birleşik Devletleri; güney ve batıda Büyük Okyanusu; güneydoğuda Guatemala, Belize ve Karayip Denizi; doğuda ise Meksika Körfezi ile komşu. Başkenti Meksiko. Meksika'ya seyahat edecek kişiler Bordo, Yeşil, Gri pasaporta sahip Türk vatandaşları vizeye tabi, Siyah pasaporta sahip Türk vatandaşlarının ise Meksika'ya vizesiz seyahat edebiliyor.

Nikaragua: Resmi adıyla Nikaragua Cumhuriyeti, Orta Amerika'nın en büyük ülkesi. Ülke, kuzeyde Honduras, güneyde Kosta Rika ile komşu. Ülkenin batısı Büyük Okyanus, doğusu ise Karayip Denizi ile çevrili. Başkenti Managua. Nikaragua Cumhuriyeti'ne seyahat etmek isteyen Bordo, Yeşil, Gri, Siyah pasaporta sahip tüm Türk vatandaşları 90 günlük turistik amaçlı seyahatlerinde vizeden muaf.

Panama: Resmi adıyla Panama Cumhuriyeti, Orta Amerika'da, Karayip Denizi ve Kuzey Büyük Okyanus kıyısında, Kolombiya ve Kosta Rika arasında yer alıyor. Başkenti Panama. Panama Cumhuriyeti'ne seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Bordo Yeşil, Gri ve Siyah pasaport sahibi Türkiye vatandaşlarının altı ay süreli seyahat planlarında vize almalarına gerek yok.

Saint Kitts ve Nevis: Saint Kitts ve Nevis Federasyonu, Karayipler'deki Rüzgâraltı Adalarında bulunan iki adadan oluşan federal bir ülke. Başkent, ülkenin en büyük adası olan Saint Kitts üzerindeki Basseterre. St. Kitts And Nevis'e gitmek isteyen Bordo, Yeşil, Gri, Siyah pasaporta sahip Türk vatandaşları 180 gün içerisinde 90 gün süre ile vizeden muaf bir şekilde seyahatlerini gerçekleştirebiliyorlar.

Saint Lucia: Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda. Coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen ada ülkesi. Karayip Denizi ile Atlas Okyanusu arasında, Trinidad ve Tobago'nun kuzeyinde kalıyor. Başkenti Castries. St. Lucia'ya gitmek isteyen Yeşil, Bordo, Siyah, Gri pasaporta sahip Türk vatandaşları 180 gün içerisinde 90 gün süre ile vizesiz olarak seyahatlerini gerçekleştirebiliyor.

Saint Vincent ve Grenadinler: Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda. Coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen ada ülkesi. Ülkenin başkenti Kingstown. Saint Vincent ve Grenadinler'e seyahat edecek olan Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus , Diplomatik, Hizmet ve Hususi pasaport sahipleri 30 günü aşmayan ziyaretleri için vizeden muaf tutuluyor.

Trinidad ve Tobago: Karayipler'de yer alan, Trinidad ve Tobago adlı iki farklı adadan oluşan ülke. Ülke, Karayipler, Karayip Denizi ve Kuzey Atlas Okyanusu arasında adalar, Venezuela'nın kuzeydoğusunda yer alıyor. Başkenti Port of Spain. Trinidad ve Tobago'ya seyahat etmeyi planlayan Siyah, Gri, Yeşil ve Bordo pasaporta sahip tüm Türk vatandaşları 30 güne kadar yapacakları seyahatlerde vizeden muaf bir şekilde seyahatlerini gerçekleştirebiliyor.

5. OKYANUSYA (14)

Avustralya: Resmi adıyla Avustralya Milletler Topluluğu Güney Yarım Kürede yer alan kıta ülkesi. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında uzanır. Okyanusya kıtasında bulunur ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplar. Başkenti Canberra. Türkiye'den Avustralya'ya seyahate gidecek olan Umumi, Hususi, Hizmet Pasaport ve Diplomatik Pasaport sahiplerinin tümü vizeye tabidir.

Fiji: Resmi adı ile Fiji Cumhuriyeti Okyanusya'da bulunan bir ada ülkesi. Fiji Adaları Cumhuriyeti, Pasifik okyanusunun güneyinde bulunan bir dizi adadan oluşuyor. Başkenti Suva. Fiji'ye seyahat etmek isteyen Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) ve Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport sahibi Türk vatandaşları 90 gün süreli ziyaretlerde vizeye tabi değildir.

Kiribati: Resmi adıyla Kiribati Cumhuriyeti, Büyük Okyanus'ta Mikronezya ada öbeği içerisinde yer alıyor. Büyük Okyanus'un orta kesiminde, takımadalardan oluşan bir ada ülkesi. Başkenti Güney Tarava. Kiribati Cumhuriyeti'ne seyahat etmeyi planlayan Gri, Yeşil ve Bordo pasaporta sahip Türk vatandaşlarının vize alması mecburiyken, Siyah pasaporta sahip Türk vatandaşları vizeden muaf bir şekilde seyahatlerini gerçekleştirebilir.

Marşal Adaları: Resmi adı ile Marshall Adaları Cumhuriyeti, Mikronezya ada öbeği içerisinde yer alıyor. Okyanusya'da Kuzey Pasifik Okyanusu'nda Hawaii ve Papua Yeni Gine arasında bulunan 31 adet yuvarlak ada grubu, 5 ada ve 1152 adet adacıktan oluşan ada devleti. Başkenti Majuro. Marshall Adaları'na seyahat edecek diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vizeye tabi.

Mikronezya: Resmi adı ile Mikronezya Federal Devletleri, Okyanusya içerisinde Büyük Okyanus'un batı kesiminde yer alıyor. Toplam 607 adadan oluşan ülkenin başkenti Palikir. Mikronezya'ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) ve Diplomatik (Siyah) pasaport sahiplerinin tümü vize almak zorunda.

Nauru: Resmi adıyla Nauru Cumhuriyeti ve eskiden Pleasant Adası olarak bilinen, Güney Pasifik'te bulunan bir Mikronezya ada ülkesi. Başkenti Yaren. Nauru ile Türkiye arasında herhangi bir vize anlaşması bulunmamaktadır. Bu nedenle Nauru Cumhuriyetine seyahat etmeyi planlayan Bordo, Yeşil, Gri, Siyah Pasaporta sahip tüm Türk vatandaşlarının seyahat öncesi vize almaları gerekiyor.

Palau: Resmi adı ile Palau Cumhuriyeti, bir Okyanusya ülkesi. Papua Yeni Gine'nin kuzeyinde, Büyük Okyanus'un güneyinde kalıyor. Başkenti Melekeok. Palau' ya seyahat etmek isteyen Umuma Bordo, Yeşil, Gri ve Siyah pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 30 günü aşmayan seyahatleri için Palau için vize alması gerekmiyor.

Papua Yeni Gine: Güneybatı Pasifik'te, Avustralya kıtasının kuzeyinde ve ekvatorun güneyinde yer alıyor. Batısında Endonezya, güneyinde Avustralya bulunur. Başkenti Port Moresby. Papua Yeni Gine seyahat planı olan ve Bordo, Yeşil, Gri, Siyah pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize almaları gerekiyor.

Samoa: Resmi adı ile Bağımsız Samoa Devleti, Güney Büyük Okyanus'unda, Polinezya'da bulunan, adalar topluluğundan oluşan bir ülke. Başkenti Apia. Samoa Devleti'ne seyahat etmeyi planlayan Bordo (Umumi), Hususi (Yeşil), Hizmet(Gri), Diplomatik (Siyah) pasaporta sahip tüm Türk vatandaşları 90 günlük seyahatlerinde vizeden muaf tutuluyor.

Solomon Adaları: Büyük Okyanus'un güneyinde, Papua Yeni Gine'nin doğusundaki 990 adadan oluşuyor. Başkenti Honiara. Solomon Adaları'na seyahat edecek Türk vatandaşlar Umuma Mahsus (Bordo), Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) pasaport hamili olmaları fark etmeksizin vizeden muaftır.

Tonga: Resmi adı ile Tonga Krallığı, Büyük Okyanus'ta Polinezya ada öbeği içerisinde yer alan ve coğrafi olarak Okyanusya kıtasına dahil edilen bir ada ülkesi. Başkenti Nulu'alofa. Tonga'ya seyahat edecek Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus pasaport sahipleri 30 gün süreli ziyaretleri için vizeden muaf iken, Hususi, Hizmet ve Diplomatik pasaport sahipleri 90 güne kadar olan ziyaretlerinde vizeden muaflar.

Tuvalu: Büyük Okyanus'ta, dokuz adet mercan adasından oluşan Polinezya ülkesi. Ülke Avustralya ve Hawaii'nin arasında yer alıyor. Başkenti Funafuti. Tuvalu'ya seyahat etmeyi planlayan Siyah, Gri, Yeşil pasaporta sahip Türk vatandaşları 90 gün süreyle vizeden muaf. Bordo pasaporta sahip Türk vatandaşları ise 30 güne kadar yapacakları seyahatlerde vizeden muaf bir şekilde seyahatlerini gerçekleştirebiliyor.

Vanuatu: Resmi adıyla Vanuatu Cumhuriyeti, Güney Büyük Okyanus'ta yer alan bir ada ülkesi. Başkenti Port Vila. Avustralya'nın doğusunda, Yeni Kaledonya'nın güneydoğusunda, Fiji'nin batısında, Solomon Adaları'nın güneydoğusunda, Yeni Gine adası yakınlarında bulunuyor. Vanuatu'ya seyahat edecek olan Türk vatandaşlarının Bordo, Hususi Yeşil, Gri ve Siyah pasaport sahibi olmaları fark etmeksizin 30 gün süreli ziyaretleri için vize almalarına gerek yok.

Yeni Zelanda: Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesi. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık güneydoğusunda yer alıyor. Başkenti Wellington. Umumi (Bordo), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) pasaporta sahip Türk vatandaşları vizeye tabi.

6. GÜNEY AMERİKA (12)

Arjantin: Resmi ismi ile Arjantin Cumhuriyeti Güney Amerika'nın güneyinde yer alıyor. Şili, Bolivya, Paraguay, Brezilya ve Uruguay'la ile komşu. Başkenti Buenos Aires. Arjantin, Türkiye'den seyahat edecek Bordo, Yeşil, Gri ve Siyah Pasaport sahiplerinden ülkeye giriş tarihinden itibaren 6 ay içerisinde 90 güne kadar kalış süresi için vize talep etmiyor.

Bolivya: Resmi adıyla Bolivya Çokuluslu Devleti Güney Amerika'nın orta batısında yer alıyor. Ülke Arjantin, Brezilya, Şili, Paraguay ve Peru ile komşu. Başkenti Sucre. Bolivya'ya seyahat edecek Diplomatik (Siyah), Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Umumi (Bordo) pasaporta sahip tüm Türk vatandaşları 90 gün süre ile vizeden muaf tutuluyor.

Brezilya: Resmi adıyla Brezilya Federal Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın orta doğusunda yer alıyor. Başkenti Brasilia. Komşuları Uruguay, Arjantin, Paraguay, Bolivya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Guyana, Surinam, Fransız Guyanası. Brezilya'ya seyahat etmek isteyen; Umumi, Hususi, Hizmet, Diplomatik pasaporta sahip Türk vatandaşları 90 gün süre ile vizeden muaf bir şekilde seyahatlerini gerçekleştirebilirler.

Ekvador: Resmi adıyla Ekvador Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın kuzeybatısında yer alıyor. Başkenti Ouito. Kuzeyde Kolombiya, doğu ve güneyde Peru ile komşudur ve batısında Büyük Okyanus var. Ekvator Ginesi Cumhuriyeti'ne seyahat etmek isteyen Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil), Diplomatik ( Siyah) ve Umumi (Bordo) pasaporta sahip Türk vatandaşlarının vize alması gerekiyor.

Guyana: Resmi adıyla Guyana Kooperatif Cumhuriyeti, kıtanın kuzeyinde yer alıyor. Başkenti Georgetown. Kıtanın kuzeyinde yer alan ülkenin batısında Venezuela, doğusunda Surinam, güneyinde Brezilya yer alırken; kuzey taraflarının Karayip Denizi'ne kıyısı var. Guyana'ya seyahat edecek Türk vatandaşlarından Bordo pasaport sahiplerinin vize almaları gerekiyor. Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahipleri ise Guyana ziyaretleri için 180 gün içerisinde 90 gün vizeden muaf tutuluyor.

Kolombiya: Resmi adı ile Kolombiya Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın kuzeyinde yer alıyor. Başkenti Bogota. Ülke Panama, kuzeyinde Karayip Denizi, doğusunda Venezuela ve Brezilya, güneyinde Ekvador ve Peru, batısında Büyük Okyanus ile çevrili. Kolombiya Cumhuriyeti'ne seyahat etmeyi planlayan Diplomatik, hizmet, hususi ve Umuma Mahsus pasaporta sahip Türk vatandaşları 90 güne kadar yapacakları seyahatlerde vizeden muaf bir şekilde seyahatlerini gerçekleştirebiliyor.

Paraguay: Güney Amerika'nın ortasında yer alıyor. Denize kıyısı olmayan ülke, güneyi ile güneybatısında Arjantin, kuzeyi ile kuzeydoğusunda Brezilya, kuzeybatısında ise, Bolivya ile çevrelenmiş. Başkenti Asuncion. Paraguay'a seyahat edecek Türk vatandaşları Umuma Mahsus, Hususi, Hizmet ve Diplomatik pasaport sahibi olmaları fark etmeksizin 180 gün içerisinde 90 güne kadar olan ziyaretlerinde vizeden muaf tutuluyor.

Peru: Resmi adıyla Peru Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın batısında yer alıyor. Başkenti Lima. Kuzeyde Ekvador ve Kolombiya, doğuda Brezilya, güneydoğuda Bolivya, güneyde Şili ve batıda Büyük Okyanus'la sınırlı. Peru'ya seyahat edecek Türk vatandaşları Bordo, Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahibi olmaları fark etmeksizin 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.

Surinam: Resmi adıyla Surinam Cumhuriyeti Güney Amerika'nın kuzeydoğusunda yer alıyor. Güneyde Brezilya, batıda Guyana ve doğuda Fransız Guyanası ile sınırı var. Başkenti Paramabiro. Surinam'a seyahat edecek Türk vatandaşlarından Bordo pasaport sahiplerinin vize almaları gerekmektedir. Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahibi Türk vatandaşları ise Surinam'a ilk girişlerinden itibaren 90 gün süreyle vizeden muaftır.

Şili: Resmi adıyla Şili Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın güneybatısında yer alıyor. Başkenti Santiago. Kuzeyinde Peru, kuzeydoğusunda Bolivya ve doğusunda Arjantin ile komşu. Şili'ye seyahat edecek Türk vatandaşlarının Bordo, Yeşil, Gri ve Siyah pasaport sahibi olmaları fark etmeksizin 90 günü aşmayacak ziyaretleri için vize almalarına gerek yok.

Uruguay: Resmi adıyla Uruguay Doğu Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın doğusunda yer alıyor. Başkenti Montevidio. Kuzeyinde Brezilya, batısında Uruguay ırmağı ile Arjantin, doğusunda ise Atlas Okyanusu ile komşu. Uruguay'a seyahat edecek olan Türk vatandaşlarından Bordo, Yeşil, Gri ve Siyah pasaport hamilleri 90 güne kadar olan ziyaretlerinde vizeden muaftır.

Venezuela: Güney Amerika'nın kuzeyinde yer alıyor. Başkenti Caracas. Kuzeyinde Karayip Denizi, doğusunda Guyana, güneyinde Brezilya ve batısında Kolombiya ile komşu. Venezuela'ya seyahat edecek olan Türk vatandaşlarından Bordo, Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahiplerinin 90 günlük ziyaretleri için vize almalarına gerek yok.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Dünya Armağan Gündem Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500

Yorumlar (1)

cemal karadağlı:

çin'in başkentinin tibet olduğunu da öğrenmiş olduk

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title