Haberler

Dünya Bankası Ve Dpt İstihdam Sorununu Masaya Yatırdı

" Doğu Avrupa'da Ve Orta Asya'da İş Yaratma Forumu", Devlet Bakanı Ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener Ve Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink'in Katılımı İle Başladı.

"Doğu Avrupa'da ve Orta Asya'da İş Yaratma Forumu", Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink'in katılımı ile başladı.

The Marmara Otel'de gerçekleştirilen forumda açılış konuşmaları Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink'in tarafından gerçekleştirildi. Abdüllatif Şener konuşmasında, dünyada artan işsizlik oranlarına dikkat çekti.

2001-2002 yıllarında yaşanan küresel ekonomik durgunluğa karşın 1994-2004 döneminde dünya ekonomisin yıllık ortalama yüzde 4.1 büyüme gösterdiğini belirten Şener, ancak aynı yıllar itibariyle dünya işsizlik oranının yüzde 5.5'ten yüzde 6.1'e yükseldiğini ve istihdam oranının yüzde 62.4'ten yüzde 61.8'e gerilediğini anlattı.

Son yıllardaki ekonomik performansa karşılık küresel işsizliğin arttığını vurgulayan Şener, istihdamın ise yeterli seviyede yükselmediğini kaydetti. Şener, son on yılda dünya ekonomisinin 430 milyon kişiye yeni iş yarattığını, ancak 475 milyon kişi olarak gerçekleşen işgücüne katılanlar yüzünden işsiz sayısının toplamda 45 milyon arttığını vurguladı.

VORKİNK: "2001 KRİZİNİN ARDINDAN İSTİHDAM İLERLEMEDİ"

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink konuşmasında istihdam yaratma alanında yaşanan sıkıntılara değindi. İstihdam yaratmadan sürdürülebilir büyüme veya siyasal sosyal stabilite sağlanamayacağının kaydeden Vorkink, Doğu Avrupa ve Orta Asya'daki ülkelerin bu konuya eğildiklerini söyledi.

Vorkink, Türkiye'nin 2001 krizinin ardından ekonomide yıllık ortalama yüzde 8 oranında büyüme sağladığına işaret ederek buna karşın istihdam oranının yüzde 45 olarak kaldığını vurguladı. Bu oran içinde kadınların yarıya bile yakın olmadığını belirten Vorkink, Türkiye'nin bu sorunla karşılaşan tek ülke olmadığını ifade etti.

Bazı ülkelerin ekonomik yapılanma ve özelleştirme çalışmaları nedeniyle istihdam kaybettiklerine dikkat çeken Vorkink, ekonomik geçiş için gerekli olan bu gelişmenin olumsuz yanını hatırlattı.

Vorkink, istihdam için yatırımcılara da güven verilmesi gerektiğini, eğitim kalitesinin artırılmasını, vasıfların özel sektörün ihtiyaçlarına göre geliştirilmesini, sosyal güvenlik işçileri değil işleri koruyacak şekilde yapılandırılmasını önerdi.

Basına kapalı gerçekleştirilen forumun bugünkü oturumlarında, "İstihdam Yaratma", "Gayri Resmiyet", "Dengesiz Bölgesel Büyüme", "Savunmasız Gruplar" konuları ele alınacak.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title