Haberler

Çeyizi İçin Dokumaya Başladığı Halıları Dünyaya Tanıttı

Çeyizi için dokumaya başladığı halıları dünyaya tanıttı

Ümmühan ninenin 57 yıldır dokuduğu halıların ünü Türkiye sınırlarını aştı

MUĞLA - Muğla'nın Bodrum ilçesi Etrim köyünde 57 yıldır Halı dokumacılığı yapan Ümmühan ninenin halıları dünyaya tanıtılıyor. Çeyizi içi dokumaya başladığı halılar krallara, prenslere ve Hollywood yıldızlarına satılıyor.

Anadolu Selçuklu Devleti zamanından günümüze kadar gelen halı dokuma sanatını annesinden öğrenen 64 yaşındaki Ümmühan Başol 6 yaşından berri halı dokuyor. 57 yıldır halı dokuyan Ümmühan nine çeyizine dokuduğu halılarla dünya ya ün saldı. 1981 yılında Mehmet Başol ile evlenen Ümmühan nine eşi ile beraber dokuduğu halıları satmaya başladı. Dokuduğu halılar Dünya'nın dört bir yanından ün salmaya başlayınca 2 göz odası olan evinin bir odasını da yaptığı halıları sergiledi. Dokuduğu halılar o kadar ünlü oldu ki, Bodrum'a tatile gelen Oscar Ödüllü sinema oyuncusu Michael Douglas bile halıları 1988 yılında görmeye geldi. Halılara hayran kalan Douglas, 25 yıl sonra İtalya'da bir dergiye verdiği röportajda Etrim köyünü, Ümmühan nine ve eşi Mehmet Başol'u unutamadığını anlattı.

Sırtında torunuyla halı dokumaya devam ediyor

Ümmühan ninenin dokuduğu halılar zaman içerisinde Türkiye sınırlarını aşarak Dünyada tanınmaya başladı. Krallara, prenslere ve dünya yıldızları Bodrum ziyaretlerinde Etrim köyünü de ziyaret ederek dokuma halılarla ilgilenmeye başladı. Yurt içi ve yurt dışında satılan el emeği göz nuru halılar, yabancı turistler tarafından da yoğun ilgi görüyor. Bitkilerden elde edilen kökboyası ile yapılan ve bin lira ile 500 bin liraya kadar satılan halıların bazılarına ise paha biçilemiyor. Etrim köyünde 2 bin 500 yıldır anneden kızına geçen halı dokumacılığını devam ettiren Ümmühan nine bir yandan torunlarına bakarken bir yandan ise halı dokuyor. 2 çocuk annesi 5 torun sahibi olan Ümmühan nine kızı Belgin Başol'a ve torunlarına da halı dokuması öğretiyor. Ümmühan nine bu mesleğin kaybolmamasını istiyor.

Halı dokumaya halen devam eden Ümmühan Başol 6 yaşında halı dokumayı öğrenmeye başladığını anlatarak "6 yaşında annemin yanında başladım halı dokumaya. 6 yaşından berri dokurum halı. İlk halıları çeyizim için yaptım. Evlendikten sonra halı dokuma işini ticarete dönüştürdük. Dünyanın her tarafından gelip halı alıyorlar benden bende çok mutlu oluyorum. Ben halı dokumayı kızıma öğrettim. Kızımda inşallah çocuklarına ve torunlarına öğretir. Bu işi kuşaklarca yürütmeye devam ederiz inşallah. Dünya'nın her yerinden buraya halı almaya geliyorlar. Bende çok mutlu oluyorum dokuduğum halıları alıyorlar diye" ifadelerini kullandı.

Türk halısını Dünya'ya tanıttık

Eşinin ilk dokuduğu halıya ve eşi Ümmühan'a halen aşık olduğunu söyleyen Mehmet Başol ise "eşim çok küçük yaşlarda halı dokumaya başladı. Hanımımın bu kadar güzel dokuduğu halıları, çeyizlik olarak kendisine yaptığı halıları görmeye gelen Krallar, prensesler ve ünlüler bu halıları bu kadar çok beğeneceğini düşünmemişti. Onun sayesinden tüm dünyaya Türk halısını - Milas ve Bodrum halılarını hanımımın dokuduğu halılarla birlikte tanıtmış olduk" dedi.

Annesinde halı dokumasını öğrendiğini ifade eden Belgin Başol ise "Bende annem gibi 6 yaşında başladım halı dokumasını öğrenmeye. Annem öğretti bana halı dokumasını. Anneme ise ananem öğretmiş halı dokumacılığını. Benimde 3 kızım var onlara da halı dokumasını ben öğretiyorum. Onlarda alacaklar bu halıları çeyizlerine koyacaklar. Benim en büyük kızım 6 yaşında halıya düğüm atılmasını öğrettim. Halı dokumasını da yavaş yavaş öğrenecek. Halı dokumasını öğrenmesini istiyorum ve kuşaklar boyu devam etmesini istiyorum. Bizim köydeki bir çok genç kız bu halı dokumasını bilmiyor. Öğrensinler ve bu yıllar boyunca sürsün. Bu bize kalan en güzel miras" şeklinde konuştu.

Çeyizine ördüğü ilk halıyı gösteren Ümmühan nine ve eşi Mehmet halının isminin Çıngıllı Cafer olduğunu söyleyerek bu halıyı ömür boyu satmayacaklarını ve her şeyin bu halı ile başladığını anlattı. Mehmet Başol eşine aşık olduğu kadar dokuduğu halılara da aşık olduğunu söyledi.

Bodrum'un ve Türkiye'nin en ünlü halıcılarından biri olmayı başaran Başol ailesi oğulları Engin Başol sayesinde Dünya'nın dört bir tarafına Türk halısı satıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Mehmet Başol Türkiye Bodrum Muğla Genel Haberler

Bakmadan Geçme

Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title