Haberler

Çevre Ve Orman Bakanı Pepe İzmit'te... - ''Türkiye'de Kentlerin Taşıyabilecekleri Yüklerinin Doğru Dürüst Hesaplanması Lazım''

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, kentlerin taşıyabilecekleri yüklerinin iyi hesaplanması gerektiğini söyledi.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, kentlerin taşıyabilecekleri yüklerinin iyi hesaplanması gerektiğini söyledi.

Bakan Pepe, Kocaeli Sanayi Odası meclis toplantısında yaptığı konuşmada ülke sanayisinin yüzde 75 ila 80'inin, İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova ve Bursa'da olduğunu, yüzde 20'lik bölümünün ise Ege, Akdeniz, Orta Anadolu ve diğer bölgelerde yer aldığını belirtti.

Sanayinin, stratejik plan yapılmadan belirli yerlere yerleştiğini ifade eden Pepe, bunun faturasının çok ağır olduğunu ifade etti.

Sanayici ve iş adamlarının kendi planlarını kendilerinin yaptığını, Ankara'nın ise bundan sonra devreye girdiğini vurgulayan Pepe, şöyle devam etti:

''Ankara bu işin dışında olmuştur. Ankara işi arkadan takip etmiştir. Plansız sanayileşmenin maliyetinin çok ağır olduğunu görüyoruz. Bunu İstanbul'da, Kocaeli'nde yaşıyoruz.

Çevre planı yapılmadan hangi bölgede hangi sanayilerin nasıl gerçekleşeceğini görmeden, bilmeden sanayici alıp başını gitmiştir. Ankara ise bunu planına uydurabilmek için kıvrım kıvrım uğraşmıştır.

Türkiye'de kentlerin taşıyabilecekleri yüklerinin doğru dürüst hesaplanması lazım. İstanbul, kendisini taşımayacak duruma geliyor. Bazıları 22 milyon diyor ama İstanbul'un nüfusunun 17, Kocaeli'nin nüfusunun 2,5 milyonda kalması gerekir. Çünkü, ulaşımdaki, altyapıdaki, ekonomideki maliyetleri ve insan sağlığı üzerindeki riskleri görüyoruz.''

-AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİ-

Bakan Pepe, Avrupa Birliği (AB) sürecinde Türkiye'nin çevre konusunda işinin ''çok zor olduğunu'' dile getirdi.

Yaşanacak sıkıntıları çok iyi bildiklerini ifade eden Pepe, şunları kaydetti:

''Avrupa Birliği sürecinde çevre konusunda işimizin kolay olmadığını biliyoruz. Şu anda bakanlığımızdan 72 kişilik heyet Brüksel'de ayrıntılı tarama sürecini gerçekleştirmek üzere. AB'nin çevre mevzuatını inceliyoruz. 5 gün içerisinde bu taramayı bitireceğiz.

AB müzakereleri sırasında bizim iki ortağımız var. Bunlardan birisi özel sektör, diğeri ise yerel yönetimler. Yani biz yolu tek başımıza yürüyemeyiz ve bu işin altından kalkamayız. AB'ye üye olan son on ülkenin çevre bakanlarıyla görüşmeler yaptık. Bir araya geldiğimiz zaman nasıl bir süreç yaşadıklarını, sanayicilerin hangi sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını ve bunları nasıl çözdüklerini onlarla enine boyuna konuşuyoruz.''

AB sürecinde 2014 yılına kadar belediyelerin ve sanayicilerin yapması gereken çevre yatırımlarının olacağını söyleyen Pepe, ''Burada, bakanlık ve hükümet olarak sağlayacak olduğumuz uluslararası birtakım finansman destekleri olabilir. Yolu yürürken kesinlikle zorluklarımızı paylaşacağız. Birbirimize anlayış göstereceğiz'' dedi.

Bakan Pepe, konuşmasının ardından Kocaeli Sanayi Odasındaki Atatürk Fotoğrafları Sergisi'ni gezdi, ardından da Kocaeli Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title