Haberler

Bayındır Han kimdir? Dede Korkut'ta Bayındır Han var mı? Bayındır Han Dede Korkut Hikayelerinde geçiyor mu?

Kim Milyoner Olmak İster'de milyonluk soruda yer alan 'Bayındır Han' ismi büyük merak uyandırdı. "Hangisi Dede Korkut Hikayeleri'ndeki karakterlerden biri değildir?" sorusunda cevap şıkları arasında yer alan Bayındır Han, Dede Korkut Hikayeleri'nde yer alan bir karakter midir? Peki, Bayındır Han kimdir? Bayındır Han Dede Korkut Hikayelerinde geçiyor mu?

Tarihte Bayındır Bey'in kim olduğu merak ediliyor. Tarihi diziler ve filmlerde Bayındır Bey ismi sıkça geçer. Peki, Bayındır Bey kimdir?Bayındır Han Dede Korkut Hikayelerinde geçiyor mu? İşte detaylar haberimizde...

BAYINDIR HAN KİMDİR?

Bayındır Han - Türk söylencelerinde adı geçen efsanevi kağan. Bayundur Han olarak da bilinir. Korkut Ata (Dede Korkut) öykülerinde Han'lar Han'ı olarak tanımlanır. Bayındır Han hükmettiği halka her sene büyük şölen düzenler, yiyecek ve içecek yağma ettirir. İsminin anlamına bakıldığında Ülkeyi dirlik ve düzen içinde tutan, geliştiren, uygarlığı yayan bir kişi olduğu ve bu ismin belki de bir unvan olarak verildiği akla gelmektedir.

Etimoloji

(Bay) kökünden türemiştir. Memleketler inşa eden demektir. İmar etmek, bakıp güzelleştirmek anlamını taşır. Moğolcada Bayı/Bayıh fiili olmak ve bir yerde bulunmak, Mançuca Ba sözcüğü yer manasına gelir.

BAYINDIR HAN HİKAYESİ NEDİR?

Dirse Han Oğlu Boğaç Han, Dede Korkut Kitabı'nın bölümlerinden birini oluşturan öykü.

Bayındır Han'ın şölenine giden Dirse Han'ın kara çadıra oturtulduğu için hissettiklerini, sonrasında bir oğlu olmasını, oğlu Boğaç Han'ın kahramanlıklarını ve iftiraya uğrayışını anlatan Dede Korkut hikâyesi.

Bayındır Han, Oğuz beylerine her sene büyük bir şölen düzenler. Yine bir sene gelecek konukların üç ayrı çadırda ağırlanmasını emreder. Bunlar ak, kızıl ve kara çadırlardır. Ak çadır oğlan çocuğu olanlar için, kızıl çadır kız çocuğu olanlar için, kara çadır ise hiç çocuğu olmayanlar içindir. Bayındır Han, çocuğu olmayanları Tanrı'nın lanetledikleri olarak görür. Dirse Han'ın ise çocuğu yoktur ve gördüğü muameleden hoşnutsuz olur. Hanımından hesap sorar. Hanımı, bir ziyafet vermeyi önerir. Bu ziyafete gelen birinin duası tutarsa Tanrı onlara bir çocuk verecektir. Dirse Han bu öğüdü tutar ve büyük bir ziyafet verir. Hayır duası alır ve sonunda sağlıklı bir oğlu olur. Oğlan büyür ve Bayındır Han'ın büyük boğasıyla güreşir, kuvvetli yumruğuyla boğayı dizginler ve yener. Böylece Boğaç adını alır. Şan kazanıp Dede Korkut'un iltifatlarına nail olur, babası tarafından beylik verilerek ödüllendirilir.

Dirse Han'ın kırk yiğidi Boğaç'ı kıskanır. Bir fesatlık düşünürler ve babasını Boğaç Han'a karşı doldururlar. Bir av düzenlenir ve yiğitlerinin baskısına boyun eğen Dirse Han, oğlu Boğaç'ı okla vurur. Öldüğünü sanıp evine döner. Boğaç'ın anası kocasının yanında oğlunu göremeyince telaşlanır. Yanına kırk ince kız alıp oğlunu aramaya çıkar. Onu kırda kanlar içinde bulur. Boğaç, yardımına Hızır İlyas'ın yetişmesi sayesinde hayatta kalmıştır. Boğaç Han'ın yarasına anasının sütüyle dağ çiçeğinden yaptıkları merhemi sürerler. Oğlan şifa bulunca babasına haber vermezler ama hain kırk yiğidin bundan haberi olur. Düzenleri ortaya çıkacak diye Dirse Han'ı tutsak edip kaçırırlar. Boğaç'ın anası, Dirse Han'ın kaçırıldığını duyunca oğlundan babasını kurtarmasını ister. Boğaç Han babasına kin bağlamaz ve onu kırk yiğidin elinden kurtarır. Hanlar Hanı Bayındır Han oğlana taht verir.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Dede Korkut Korkut Gündem Magazin Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title