Haberler

Bankalar kredileri durdurdu iddiası doğru mu? Bankalar kredileri durdurdu iddiası gerçek mi? Bankalar kredileri durdurdu mu?

Güncelleme:

Bankalardan edinilen bilgiye göre TCMB, belirli bir limitin üzerinde olan kredi kartlarında nakit çekim ve kuyum harcamaları için düzenlemeye gitti. Sosyal medya üzerinde bu konu farklı şekillerde ele alındı ve gündemde Bankalar kredileri durdurdu iddiası doğru mu? Sorusu yer aldı. Peki, Bankalar kredileri durdurdu iddiası doğru mu? Bankalar kredileri durdurdu iddiası gerçek mi? Bankalar kredileri durdurdu mu?

BANKALAR KREDİLERİ DURDURDU İDDİASI DOĞRU MU?

Alınan karara göre göre, menkul kıymet tesisi uygulaması kapsamında, müşteri bazında kredi kartı limiti belirli bir tutarın üzerinde olanlar için bireysel kredi kartları vasıtasıyla yapılan nakit çekimi ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına ve bugün itibarıyla uygulamaya alınmasına karar verildi.

KREDİ KARTINA NAKİT AVANS KAPANDI MI?

Dünya Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre, nakit avans devri sona erdi. Merkez Bankası, 16 Mayıs'ta yayımladığı yeni regülasyonla ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet zorunluluğu getirmiştir. Bundan dolayı Merkez Bankası, kredi kartı belirli bir limitin üzerinde olanlar için kredi kartı üzerinden yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarının kredi türüne % 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasını kararlaştırmıştır.

NAKİT AVANS NEDEN KAPATILDI?

Bununla birlikte bankacılık kaynakları, "Tüketiciler bu nakit avansla ihtiyacını karşılıyordu. Kredi kartından nakit avans çekiyordu. 1,36 faiz oranıyla. Menkul kıymet zorunluluğuyla birlikte çoğu banka, pazartesi gününden itibaren kredi kartından nakit avansı kapattı" ifadelerine yer verdi.

TARİH ARALIĞINA DİKKAT

Kredi türüne göre menkul kıymet tesisine tabi olan ticari nitelikli krediler için getirilen kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi uygulamasının kapsamı genişletilerek diğer ticari nitelikli krediler ile tüketici kredileri de dahil edilmiş oldu. Belirlenen kredi türleri bazında ayrı ayrı olmak üzere bir önceki hesaplama tarihine göre büyüme oranlarının yüzde 3'ün üzerinde olması halinde bu oranı aşan kredi tutarı kadar menkul kıymetin bir yıl boyunca bloke olarak tesis edilmesine karar verildi. Söz konusu değişiklik, 26 Mayıs hesaplama tarihinde ve 28 Mayıs hesaplama tarihine göre hesaplanan büyüme oranından itibaren geçerli olacak.

Bankalar kredileri durdurdu iddiası doğru mu? Bankalar kredileri durdurdu iddiası gerçek mi? Bankalar kredileri durdurdu mu?

Dönüşüm oranına göre menkul kıymet tesisi uygulamasında mevcut olmayan ancak fiziki altın karşılığı açılan dönüşüm hesaplarının da pay kısmına dahil edilmesine karar verilirken, payda kısmında ise TCMB tarafından yayımlanan tebliğler kapsamında 31 Mart itibarıyla dönüşümü yapılabilecek mevcut ABD doları, avro, İngiliz sterlini ve altın cinsinden yabancı para mevduat/katılım fonu hesabı bakiyeleri dikkate alınacak.

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM

Bu kararın ardından aylık faizi 1,36 olduğu için bireysel talebin en yüksek olduğu borçlanma kanalı haline gelen kredi kartı nakit avans için işlemlerin pazartesi gününden itibaren çoğu bankada durdurulduğu iddia edildi. Sosyal medya kullanıcıları konuyla ilgili tepkilerine dile getirirken; avans, banka, Merkez Bankası kelimeleri Twitter'da gündem oldu.Bankalardan ise henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Emir Ceran
Haberler.com - Gündem

Gündem Finans Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title