Haberler

Bakan Süleyman Soylu, "Dünyada Benzerimiz Yoktur.

Bakan Süleyman Soylu, "Dünyada benzerimiz yoktur.

Bakan Süleyman Soylu, "Dünyada benzerimiz yoktur. Biz istiklal mücadelemizi sivil toplum yapısıyla kazanmış bir ülkeyiz"

ANKARA - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Dünyada benzerimiz yoktur veya çok azdır. Biz istiklal mücadelemizi sivil toplum yapısıyla kazanmış bir ülkeyiz" dedi.

Vilayetler Evi'nde düzenlenen Kamu-STK İşbirliği Projesi açılış konferansında konuşan Bakan Süleyman Soylu, "21. yüzyıl, artık hayatımızın her alanında kendi yeni normalini ortaya koymuştur. Bir taraftan göç, bir taraftan küresel terör, diğer taraftan uluslararası ilişkilerdeki farklılıklar ve asla hiç birimizin 21. yüzyılda hesap edemediği oransızlıklar, insanlara karşı işlenen suçlar ve bütün bunların hayal edemediği bir 21. yüzyıl yaşıyoruz" ifadesini kullandı.

"Dünya, sivil toplumu yeni keşfetmiş değildir"

"Kendi özgür iradesi ile Birleşmiş Millet'lerde oy kullandığında, dünyanın büyük küresel gücü tarafından sorgulanan ve ne için özgür oyunuzu kullandınız diye tehdit edilen bir dünyada yaşıyoruz" diyen Bakan Soylu sözlerine şöyle sürdürdü:

"Nasıl bir durum içerisinde olduğumuzu şaşkınlıkla izliyor ve takip ediyoruz. Bunun nasıl bir normal olduğunu da aslında hem vicdanlarımızla hem birikimlerimizle hem de aklımızla kabul etmiyoruz. Bize demokrasiyi güzelleştirerek anlatmaya çalışanlar aslında demokrasinin kendi güçlerinin meşrutiyet alanları olduğunu bize dayatmaya çalışıyorlar. Bu yaptığımız organizasyonun önemi bugün biraz daha fazla anlaşılmakta. Dünya, sivil toplumu yeni keşfetmiş değildir. Çok değişik şekillerde olsa bile insanların aileleri haricinde bir araya gelme ihtiyacı birbirlerine destek olma ihtiyacı her daim vardır."

"İstiklal mücadelemizi sivil toplum yapısıyla kazanmış bir ülkeyiz"

Bakan soylu, Sivil toplum olgusunun yeni tanıştığımız bir şey olmadığını belirterek, "Tanımlamasını yeniden yaptığımız, geliştirilmesi yönünde derli toplu bir şeyler yapmaya yeni yeni başladığımız bir olgudur. Sivil toplum hadisesinden bahsediyoruz. Peki Suriye'yi nereye koyacağız, Irak'ta yaşananları nereye koyacağız, dünyanın başka ülkelerinde açlık çeken ve suya bile hasret kalan çocukları nereye koyacağız. Biz sivil toplum hadisesini iyi bilen bir milletiz. Bakınız, dünyada benzerimiz yoktur veya çok azdır. Biz istiklal mücadelemizi sivil toplum yapısıyla kazanmış bir ülkeyiz. Ülkemizin her noktasında vatandaşlarımızın örgütlendiği ve kendi istiklalini koruyabilmek için dernekler marifetiyle bunu sağlayan ve yine bir sivil toplum unsuru olan Türkiye Büyük Millet Meclisi ile kendi kuruluş mücadelesini yöneten bir anlayışın insanlarıyız" diye konuştu.

"En önemli sivil toplum hadisesi, 15 Temmuz direnişi"

15 Temmuz hain darbe kalkışmasına da değinen Bakan Soylu şunları dedi:

"21. asrın en önemli sivil toplum hadiselerinden bir tanesi de, bu milletin silahsız 15 Temmuz'a karşı yapmış olduğu direniştir. Eğer sivil toplumun önemli ayaklarından bir tanesini demokrasi olarak nitelendiriyor isek işte 15 Temmuz bunun en önemli örneklerinden bir tanesidir."

"Bazı dernekler terör örgütlerine destek verdi"

Dernek sayısının 2004 yılından bugüne kadar yüzde 56 artığını belirten Soylu, "Dernek üye sayısında ise yüzde 121 artış söz konusudur. Bugün Türkiye'de 10 milyon 920 bin 23 kişi dernek üyesidir. Yani bizim toplam nüfusumuzun 8'de 1'i, ama 18 yaş dediğiniz zaman ise neredeyse 5'te 1'ine tekabül eden bir yapıyı oluşturmaktadır. Derneklerimiz gelir toplamında 2010 yılından bugüne kadar yüzde 167 artış yaşamış 2016 yılından itibaren de 13 milyar 226 milyon 913 bin liralık bir büyüklüğe ulaşmıştır. Bizim bu özgürlükçü yaklaşımımız maalesef bazı istismarlara da dayanak teşkil etmiştir. Bazı derneklerin Türkiye'nin birliğini, beraberliğini, kardeşliğini ve Türkiye'nin hedeflerini ortadan kaldırabilmek için terör örgütlerine destek verdiklerini yakın dönemde hep birlikte gördük. Bazı dernekler terör örgütüne insan kaynağı kazandırma unsuru haline gelmiştir. Bazıları ise, terör örgütüne lojistik kazandırma bazıları da finans imkanı sağlamıştır. Bunları hep beraber gördük" ifadelerine yer verdi.

"Artık bambaşka bir tablo ile karşı karşıyayız"

Avrupa'daki terör olayları ile ilgili ise Bakan Soylu, "Avrupa'nın birçok ülkesinin Başkent'inde şehir merkezlerinde teröre karşı ciddi bir tedbir olmak maksadıyla ağır makineli silahlı özel harekat polisleri dolaşmaktadır. Hiç birimiz bundan 15 yıl önce Paris'in, Londra'nın, Hamburg'un hatta Amerika'nın birçok vilayetinde bu işlerin olabileceğini düşünemezdik. Artık bambaşka bir tablo ile karşı karşıyayız" değerlendirmesini yaptı.

"Televizyonda savaş bile izledik"

"Bizim nesil her şeyi gördü" diyen Bakan Soylu sözlerine şöyle devam etti:

"Televizyondan savaş bile izledik. Nasıl bir takım mazeretlerle ülkenin işgal edildiğini ve sonrada pardon bile denilmediğini hep beraber gördük. Darbeler gördük, ekonomik krizler gördük. Bebeklerin nasıl denizlerde tüm vicdanlarımızı karartarak ölüme terk edildiğini gördük. Sınırlara yığılan insanların çaresizlik içerisinde namuslarını kurtarabilmek adına her şeyini kurtarabilmek adına emin bir yere sığınma gayreti gösterdiler. Avrupa'nın ortasında insan katliamının nasıl olduğunu ve herkesin lal olduğunu, gözlerini kapadığını gördük. Bunun için toplumsal katmanları güçlendirmek bir milletin en büyük hedefi olmalı."

Açılış Konferansına, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Mehmet Cangir, Hazine Müsteşarı Merkezi Finans ve İhale Başkanı Mehmet Selim Uslu ve çok sayıda bürokrat katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Süleyman Soylu Avrupa Birliği Türkiye Genel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title