Haberler

Aygır Gölü efsanesi gibi güzelliğiyle de dikkat çekiyor

Güncelleme:

Aygır Gölü efsanesi gibi güzelliğiyle de dikkat çekiyor Sivas'ta turkuaz rengiyle bozkırın ortasındaki bir nazar boncuğunu andıran Aygır gölü, güzelliği kadar ismini aldığı efsanesiyle de dikkat çekiyor.

Aygır Gölü efsanesi gibi güzelliğiyle de dikkat çekiyor

SİVAS - Sivas'ta turkuaz rengiyle bozkırın ortasındaki bir nazar boncuğunu andıran Aygır gölü, güzelliği kadar ismini aldığı efsanesiyle de dikkat çekiyor.

Sivas'ın Ulaş ilçesine bağlı Kertmekaracaören köyünde bulunan Aygır gölü doğal güzelliğinin yanı sıra rivayetiyle de dillerde. Doğa severlerin, kuş gözlemcilerinin ve fotoğrafçıların uğrak mekanı olan göl bir çok kuş ve balık türüne ev sahipliği yapıyor.

İsmini bu efsaneden aldı

Kertmekaracaören köy sakinlerinden Doğan Çipil, gölün isminin efsaneden aldığını söyleyerek, "Rivayete göre zamanın birinde bir adam atını getirip bu gölün çayırına bağlıyor. Gölün içinden bir aygır çıkıp at ile çiftleşip tekrar suyun içine giriyor. Aradan bir sene geçtikten sonra at doğum yapıyor ve yavrusu da aygır oluyor. Yeniden bu gölün kenarına gelince aynı aygır sudan çıkıp yavrusunu alıp gölün içirisinde kayboluyor. Bu efsaneden sonra gölün ismi 'Aygır gölü' olarak kalıyor" şeklinde konuştu.

Göle gelen isminin nedenini soruyor

Çipil, göle balık avına gelen vatandaşların gölün ismini merak ettiklerini söyleyerek, "Burası aynı zamanda bir kuş cenneti çeşitli kuşlar ve balık türleri var. Sportif balıkçılık yapanlar balık avlamaya gelir. Dışarıdan gelip bu gölün isminin neden Aygır gölü olduğunu sorduklarında efsaneyi anlatıyoruz. Onlarda haliyle şaşırıyorlar. Gölde fotoğraf çekilip görüntü alıyorlar" ifadelerini kullandı.

"Çocukken gölden korkardık"

Çipil, çocukluğunda bu efsane yüzünden gölün etrafında dolaşmaya korktuklarını söyleyerek, "Bizde gölün rivayetini büyüklerimizden duyduk. Çocukluğumuzda gölün etrafında inek otlatırken aygır birden gölün içinden çıkıp bizi götürürse diye geceleri korkardık. Daha sonralarda bir şey olmadığını fark edince korkumuzu yendik. Bu göle gelenler çevreyi kirletmesinler çöplerini ve pet şişelerini atmasınlar. Nasıl buldularsa öyle bıraksınlar" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Sivas Ulaş Göle Genel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title