Haberler

Antalya - Aktüel Görüntü//Başbakan Erdoğan, 2.5 Saatte 2 Açı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Antalya İç Hatlar Terminali ve Antalya- Kemer Karayolu'ndaki 3 Ayrı Tünelin Açılışı İçin 2.5 Saatliğine Antalya'ya Geldi. Erdoğan, 100 Milyon Euro'ya Malolan İç Hatlar Terminali İçin Devletin Kasasından Kuruş Çıkmadığını Belirterek, "iş Bilenin, Kılıç Kuşananın" Dedi. Vatandaşların, 'anayasa'yı Unutma' Sözlerine İse, "anayasamız ile Yatıyor, Anayasamız ile Kalkıyoruz, Unutur Muyuz?" Diye Konuştu.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Antalya İç Hatlar Terminali ve Antalya- Kemer Karayolu'ndaki 3 ayrı tünelin açılışı için 2.5 saatliğine Antalya'ya geldi. Erdoğan, 100 milyon Euro'ya malolan iç hatlar terminali için devletin kasasından kuruş çıkmadığını belirterek, "İş bilenin, kılıç kuşananın" dedi. Vatandaşların, 'Anayasa'yı unutma' sözlerine ise, "Anayasamız ile yatıyor, Anayasamız ile kalkıyoruz, unutur muyuz?" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel 'DAP' uçağıyla saat 17.15'te İstanbul'dan Antalya'ya geldi. Beraberinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile gelen Başbakan Erdoğan'ı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel ve protokol karşıladı. Başbakan Erdoğan havalimanındaki törende olağanüstü önlemlerle korundu. Başbakan Erdoğan Antalya'ya gelmeden önce Başbakanlık Koruma Şube Müdürlüğü'ne bağlı bomba arama ekibinde görevli siyah Alman kurdu cinsi Dark isimli köpek, tören alanını didik didik aradı. Özel hareket şubesine bağlı keskin nişancı polisler, tören alanını tepeden gören terminal çatılarına yerleştirildi. Töreni takip etmek isteyen gazeteciler ise Başbakan Erdoğan'ın çıktığı VIP kapısı önünde bekletilmek yerine, direk tören alanına alındı. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Başbakan Erdoğan'ın yaptığı açılış törenlerine katılmadı. Dün Kırşehir'deki Tarihi Kentler Birliği toplantısına katılan Akaydın, bugün de dayısının eşi vefat ettiği için Çorum'a geçti.

İç Hatlar Terminali'nin açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'ya modernize edilmiş dünya standartlarında bir terminal ile zorlu sarp, sıra dağları delerek açılan üç tüneli hizmete açacaklarını söyledi. "Bu eserlerimiz hayırlı olsun, bereketler getirsin" diyen Başbakan Erdoğan, Antalya'nın tarihinde görmediği hizmetlerle 7 yıllık icraatları döneminde tanıştığını, turizmde patlamanın kendi dönemlerinde olduğunu, krize rağmen Antalya'nın 10 milyon turiste evsahipliği yapacağını belirtti. Başbakan Erdoğan, "Tümn bu yatırımlar Antalya'ya olan sevgimizdendir" dedi.

Başbakan Erdoğan, Antalya İç Hatlar Terminali'nin 25 yıldan beri turizme ve kente hizmet verdiğini, 6 kez tadilattan geçirildiğini ve 11 yılda tamamlandığını vurguladı, 2024 yılına kadar işletmeyi ICF Airport'a verirken, "Bir şart koştuk, burayı alacaksın ve işleteceksin, ama terminal Antalya'nın büyüklüğüne yakışır şekilde" dediğini hatırlattı. 100 milyon Euro'ya yapılan terminalin 11 ay gibi kısa sürede tamamlandığını ve eskisinden 3 kat daha büyük olduğunu belirten Erdoğan şöyle konuştu:

"Yepyeni bir terminal kazandırdık, hayırlı olsun. Terminal Ocak'ta bitti ve hizmet vermeye başladı. Eski terminal binası 11 yılda tamamlandı, şimdi 3 kat daha fazla kapasiteli olmasına rağmen, 11 ayda tamamlandı, işte fark bu. İş bilenin, kılıç kuşananın. Olay budur. ve işi ehline vereceksin. Ehline verdiğinizde alacağınız netice bu. Eğer siz Ankara'ya mahkum olur, Ankara'dan çıkmazsanız, fizik olarak çıkmazsanız, kimya olarak çıkmazsanız akibet bu 11 yıl. Eğer çıkarsanız 11 ay işte bu. Bu 11 ayı da 3'e bölmek lazım, yani burası 4 ayda bitti demektir. Bütün bunlar bir hesabın bir gayretin neticesidir. Bu tesise tam 100 milyon Euro yatırım yapıldı. Dikkat edin, hiç kamu kaynağı kullanılmadı. Devletin kasasından bir kuruş eksilmediği gibi, buna kaynakların çeşitlenmesi denir. Kaynak nerede, işte kaynak."

Bu sırada bir vatandaşın, 'Başbakanım Anayasayı unutma' sözlerine gülen Erdoğan, "Unuturmuyuz ya. Anayasamız ile yatıyor, Anayasamız ile kalkıyoruz. Hiç unutur muyuz?" diye yanıtladı.

Antalya'nın Türkiye'nin dünyaya açılan vitrini ve vizyonu olduğunun altını çizen Başbakan, Antalya- Kemer- Tekirova güzergahındaki yolun ölüm yolu olduğunu hatırlattı. Yola çıkarken 15 bin kilometre duble yol yapacaklarını söylediğinde, "Önce şaşırdılar, nedir bu duble yol diye. Herhalde duble meşrubat anladılar" diyen Başbakan Erdoğan, bakanına hazine arazilerinin olduğu noktalarda iki yerine 3 gidiş, 3 geliş yapılması gerektiğini söylediğini hatırlattı. Erdoğan yollarla ile ilgili konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye büyüyor, gelişiyor. Şu an her haneye hamdolusun, araç girer haline geldi. Benim vatandaşım otomobil sahibi oluyor. Şehirler arasındaki yollarda bu sıkıntıları yaşamamak için bu adımları atıyoruz. 79 yıl boyunca 2002 yılına kadar Antalya'ya yapılan bölünmüş yol toplamı 199 kilometre, 7.5 yılda bizim yaptığımız ne biliyor musun? 172 kilometre. Fark bu."

Erdoğan, Antalya- Alanya yolunun kendi dönemlerinde yapıldığını, bizzat kendinin açtığını belirtti. Antalya- Kemer- Tekirova güzergahındaki tünellerin modern teknolojilerle donatıldığını, günde 21 bin 822 aracın geçtiğini, turizm sezonunda bu rakamın 50 bini bulduğunu verilerle açıklayan Başbakan Erdoğan, "Antalya bir turizm şehri, bir tatil beldesi olabilir, ama bizim için Antalya dünyaya açılan kapımız, vizyonumuz. Herkes Antalya'ya tatil beldesi olarak bakabilir, biz Antalya'ya geleceğin şehri olarak bakıyoruz. Sadece deniz, kum, güneş olarak bakmıyoruz. Antalya yeşili, golf alanların, sportif tesisleri ve kongre merkezleri, yayla turizmi ile çok etkin hale geliyor. 4 mevsim çalışan etkinlikler alanı, destinasyon olarak görev ifa edecek, ben çok umutluyum, ben bunu Antalya'da görüyorum. Antalya dediğinizde not bellidir" şeklinde konuştu.

"Eğitimden, sağlıktan bahsetmeyeceğim, zaten siz yaşıyorsunuz" diyen Erdoğan, Ziya Paşa'nın sözünü hatırlattı, "Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Olay bu. Bunları zaten siz biliyorsunuz" diye konuştu.

BAKAN YILDIRIM'IN KONUŞMASI

Törende Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise "Sayın Başbakan 'Yol medeniyettir, su medeniyettir' dedi, talimat verdi. Türkiye'yi baştan başa bölünmüş yollarla kuşattık. Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine artık 63 vilayetimiz bölünmüş yollarla birleşiyor. Antalya da doğusuyla batısıyla, hatta denizleriyle Toroslar'ıyla birlikte, Korkuteli'den Denizli'ye, Aydın'a ve Isparta üzerinden Ankara'ya bölünmüş yollarla bağlandı. 'Türkiye'de havayolunu halkın yolu yapacağız' dediniz, talimat verdiniz ve bugün Türk insanı uçuyor Sayın Başbakanım. Türkiye'de 8 milyon vatandaşımız uçağa binerken, 36 milyon vatandaşımızı uçakla tanıştırdık. Türk insanı uçmayı bir alışkanlık haline getirdi, hayat tarzı haline getirdi. Bu da sizlerin talimatıyla yaptığımız havaalanlarıyla oldu. Sayın Başbakanım bölünmüş yollar, demiryolları, havayolları ve iletişimde iletişim otoyollarıyla Türkiye medeniyet yolunda hızla, kararlı adımlarla yürümeye devam ediyor. Bunun arkasında 72 milyon insanımızın desteği var" diye konuştu.

VALİ YÜKSEL'İN SÖZLERİ

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Antalya'ya özel önem verdiğini belirterek, çağdaş bir dünya şehri yaratma konusunda Antalya'ya desteklerinden dolayı Başbakan Erdoğan'a "şükranlarını sunduğunu" bildirdi.

İnsanların ihtiyaçlarını zamanında tespit eden ve karşılayan şehirlerin dünya şehri olarak nitelendirildiğini ifade eden Vali Yüksel, bu bağlamda Antalya'nın da bir dünya şehri olduğunu vurguladı. Vali Yüksel, "Antalya altyapısını geliştirmesiyle yaklaşık 10 milyon insanı Toroslar'ın eteklerinde ağırlayabilmektedir. Destinasyon kalitesinin artırılmasıyla Antalya turistler için daha cazip olacaktır" dedi.

'KKTC'DEKİ SEÇİMİ BARIŞ İÇİNDE SONUÇLANSIN'

Başbakan Erdoğan, Antalya Havalimanı İç Hatlar Terminali açılışı sonrası yarın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yarın yapılacak Cumhurbaşkanı seçimine soru üzerine "Yarın yapılacak olan KKTC'deki cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili olarak tabi temennimiz barış içerisinde herhangi bir sıkıntıya neden olmayacak şekilde bu seçimlerin sonuçlandırılmasıdır" dedi.

KKTC'deki seçim sürecini hassasiyetle izlediklerini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnanıyorum ki Kuzey Kıbrıs'taki kardeşlerimiz, soydaşlarımız, Kuzey Kıbrıs'ın geleceği için en ideal olan demokratik takdirlerini kullanacaklardır. Farklı bir sürecin içerisindeyiz. Devam etmekte olan görüşmeler var, ve bu görüşmelerle birlikte de tabii Kuzey Kıbrıs'ın geleceğine yönelik bir kararlı duruşun devamı da şart. Bu konuda tabii, Türkiye'nin zaten bir garantör ülke olarak tutumu bellidir. İnanıyorum ki; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin önünde, bu dönem için gerek bu görüşmeler, gerekse ekonomik noktadaki mevcut durumu daha iyiye taşımak, bütün bunlar bu seçimle birlikte çok daha farklı şekilde yönlenebilir. Hayırlı olmasını temenni ediyorum ve tüm Kuzey Kıbrıslı kardeşlerime en ideal şekilde takdirlerini kullanacakları inancımı tazeliyorum. Şimdiden hayırlı olsun."

Beraberindekilerle İç Hatlar Terminali'nin açılışını bizzat terminaldeki tören alanında, tünellerin açılışını ise sinevizyondan bağlantıyla gerçekleştiren Başbakan Erdoğan, yeni iç hatlar terminal binasını gezdi. Erdoğan daha sonra özel uçak 'DAP' ile saat 19.45'te Ankara'ya hareket etti.

----------KUTU----------

AÇILIŞI YAPILAN İKİ YATIRIMIN RAKAMLARI

11 ayda tamamlandı

Antalya İç Hatlar Terminali, IC Holding'e bağlı İçtaş A.Ş. tarafından 11 ayda tamamlandı ve 100 milyon Euro'ya mal oldu. Yeni terminal binası, modern ve konforlu yapısıyla dış hatlar terminaline entegre olarak inşaa edildi. Uluslararası yolcu trafiğinde Avrupa'da 21, tüm dünyada ise 70'inci sırada yer alan Antalya Havalimanı'nın işletmesini 2024 yılına kadar alan ICF Airport, sözleşme gereği iç hatlar terminalini yüzde 30 oranında büyütüp yenileyecekti. ICF Airport yönetimi, bunun yerine yeniden yapma kararı aldı ve geçen yıl Şubat ayında düğmeye bastı. İçtaş A.Ş., 11 ayda tamamlanan ve 100 milyon Euro'ya mal olan yeni terminal binasında yolcu güvenliği ve konforun yanı sıra, kullanım alanını da 20 binden 38 bin 500 metrekareye çıkardı. Yeni terminal binasında, eski terminalde bulunmayan dört yolcu köprüsü, köprülere özel klima sistemleri, iç hatlar binası önüne açık otopark ve apron inşa edildi. Tamamen yenilenen altyapı sistemi ile uçaklara yakıt ikmali de yeni iç hatlar terminalinde yeraltından borularla sağlanıyor. DHMİ kayıtlarında, eski terminal binasının 1974 yılında temelinin atıldığı ve 11 yıl sonra 15 Haziran 1985 tarihinde hizmete açılmıştı.

100 MİLYON LİRAYA 3 TÜNEL

Antalya- Kemer Karayolu'ndaki Adnan Sezgin (332 metre), Altan Ayağ (970 metre) ve M. Orhan Büyükalp (1.100 metre) isimleri verilen tünellerin ihalesi 14 Temmuz 2005 tarihinde yapıldı. Yer teslimi gecikmesi nedeniyle 4 Ekim 2010'da başlanan tünellerin inşaatı, yapımcı firmanın plana uymaması nedeniyle ihale fesh edilerek, bir süre durduruldu. Tünelin kalan işleri ile elektrik, elektronik ve elektromekanik işleri için 16 Şubat 2009'da yeniden ihale yapıldı. Geçen yıl içinde tünellerdeki kazı çalışmaları tamamlanarak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla 5 Eylül 2009'da 'Işık görüldü' töreni yapıldı. Antalya- Kemer- Tekirova hattında bulunan ve içinde tünellerin de yer aldığı toplam 60 kilometre uzunluğundaki yolun 12 kilometrelik kesimi 2003 yılından önce tamamlanırken, kalan 48 kilometrelik kısmı ise tünel inşaatının bitmesiyle tamamlandı. 100 milyon TL'ye mal olan toplam 2 bin 402 metre uzunluğundaki 3 tünelin bulunduğu 10 kilometrelik güzergah, toplam 100 kamerayla 24 saat izlenecek. Tünellerin açılmasıyla Antalya yönünden Kemer'e gidişlerde seyahat süresi 10 dakika kısalacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title