Haberler

Ankara: Dünya Bankası'ndan Kobi'lerin Finansmana Erişimi Projesi'ne 150 Milyon Euro Kredi

Dünya Bankası, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) Finansmana Erişimi Projesi için Türkiye'ye sağlanacak 150 milyon Euro (yaklaşık 190 milyon dolar) tutarındaki krediyi onayladı.

Dünya Bankası, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) Finansmana Erişimi Projesi için Türkiye'ye sağlanacak 150 milyon Euro (yaklaşık 190 milyon dolar) tutarındaki krediyi onayladı.

KOBİ'lerin Finansmana Erişimi Projesi'nin ana gelişim hedefini, bir taraftan Türkiye'deki KOBİ'lerin gelişimine katkı sağlamak, diğer taraftan da bu işletmelerin krediye erişimini sağlamak oluşturuyor. Proje, KOBİ'lerin krediye erişimini sağlamakla bu işletmelerin satışlarını ve verimliliklerini artırmalarına yardımcı olmayı da amaçlıyor.

Aynı zamanda, Türkiye'nin kredi sisteminin daha az gelişmiş olduğu Doğu, Güneydoğu ve Orta Bölgeleri'ne de kredi sağlanacak proje sayesinde, daha çok ve daha az gelişmiş bölgeler arasındaki kredi ve verimlilik farklarının azaltılmasının sağlanmasına da yardımcı olunacak. Proje KOBİ'lere 2 kredi hattı çerçevesinde finansman sağlayacak.

Birincisinde Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) aracılığıyla perakende bankalar ve leasing şirketleri üzerinden sağlanacak ve sonuç olarak KOBİ'lere ulaştırılacak 100 milyon Euro tutarındaki kredi hattı; ikincisi ise Halk Bankası aracılığıyla doğrudan KOBİ'lere sağlanacak 50 milyon Euro tutarındaki kredi hattı olacak.

Söz konusu proje için Dünya Bankası tarafından Türkiye'ye sağlanacak 15 yıllık vade ve 5 yıllık geri ödemesiz dönem içeren kredi, Euro cinsinden Sabit Fiyat Marjlı (FSL) bir kredi olacak ve borç alanların talebi halinde kredinin YTL'ye dönüştürülmesi imkanı da sunulacak.

Konu hakkında bir açıklama yapan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, KOBİ'lerin kalkınmasının, özel sektörün verimliliğinin arttırılması ve Türkiye'nin rekabet gücünün yükseltilmesi hedefi çerçevesinde, Türk ekonomisinin en önemli kısımlarından birini oluşturduğunu kaydetti. Türk KOBİ'lerinin Türkiye'nin büyümesinin sürdürülebilirliği, istihdam olanaklarının yaratılması, sosyal istikrarın korunması ve Türk üretim sektörünün AB ve küresel ekonomiyle bütünleştirilmesinde güçlü bir itici güç oluşturabileceğini ifade eden Vorkink, "Ancak KOBİ'lere bugüne dek yeterli kredi sağlanmamış ve bu nedenle de potansiyellerine ulaşmaları engellenmiş. Bu krediyle Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri de dahil olmak üzere, söz konusu durumun iyileştirilmesi gerekiyor" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title