Haberler

Ankara: Bakan Gül-alman Dışişleri Bakanı Steinmeier Görüşmesi

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Viyana'daki toplantı sonrasında İran'ın nükleer soruna ilişkin hazırlanan paketle ilgili olarak, İran tarafının sorumluluk duygusu ve titizlik içinde değerlendirmesini beklediklerini belirterek, "İran Hükümeti'nden olumlu bir cevap geleceğini ümit ediyoruz" dedi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise sorunun demokratik yollarla çözümü konusundaki görüşlerini yineledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Viyana'daki toplantı sonrasında İran'ın nükleer soruna ilişkin hazırlanan paketle ilgili olarak, İran tarafının sorumluluk duygusu ve titizlik içinde değerlendirmesini beklediklerini belirterek, "İran Hükümeti'nden olumlu bir cevap geleceğini ümit ediyoruz" dedi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise sorunun demokratik yollarla çözümü konusundaki görüşlerini yineledi.

Dışişleri Bakanı Gül, resmi ziyaret çerçevesinde Ankara'da bulunan Alman meslektaşı Frank-Walter Steinmeier ile yaklaşık 2 saat görüştü. Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen görüşmenin ardından 2 Bakan ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Gül, Alman meslektaşının Viyana'da İran'ın nükleer konusuyla ilgili toplantıya katıldığını ve toplantının hemen ardından Türkiye'ye geldiğini belirterek, ziyarette Türkiye ve Almanya arasındaki ikili ilişkilerin gözden geçirildiğini ve bölgesel ilişkileri görüştüklerini söyledi.

"Türkiye Almanya ilişkileri çok özeldir" diyen Gül, Almanya'da milyonlarca Türk asıllı vatandaşın yaşadığını ifade etti. Gül, 2 ülkenin ticaret hacminin 25 milyar doları aştığını ve 2 binin üzerinde Alman firmanın Türkiye'de faaliyet gösterdiğini, bunun yanı sıra Türkiye'ye en çok turistin Almanya'dan geldiğini hatırlatarak, bu ilişkileri daha da ileri götürmek istediklerini kaydetti. Gül, Almanya'da yaşayan Türk asıllı vatandaşların oraya entegrasyonu konusunda çalışmalara da destek verdiklerini belirtti.

Gül, Almanya'nın AB sürecinde Türkiye'ye verdiği desteğin müzakere süreci içerisinde de devam edeceğinden emin olduklarını belirterek, Alman meslektaşıyla Türkiye AB ilişkileri de görüştüklerini söyledi. Ziyarette Kıbrıs konusunda bilgi alışverişinde bulunduklarını belirten Gül, İran'ın nükleer meselesi konusu kapsamlı olarak ele aldıklarını vurguladı. Söz konusu sorunda Almanya'nın önemli rol oynadığını ve Türkiye'nin de bu konuda daha aktif olması yönünde talepler olduğuna dikkat çeken Gül, "Zaten biz de komşumuzun sorunlarının daha demokratik yollarla çözümü konusundaki görüşlerimizi dile getirmiştik" diye konuştu.

"BUGÜN TÜRKİYE'DE UYKUSUZ BİR ALMAN HEYETİ GÖRÜYORSUNUZ"

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier ise görevde bulunduğu 6 ay içerisinde 2 defa Türkiye'ye geldiğini ve Bakan Gül ile sık aralıklarla telefonla görüştüklerini hatırlatarak, bu vesileyle sağlam dostluk duyguları oluşturmaktan mutluk duyduğunu ifade etti. "Bugün Türkiye'de uykusuz bir Alman heyeti görüyorsunuz" diyen Alman Dışişleri Bakanı, dün gece Viyana'da 4 saatlik bir toplantının hemen ardından 2 saatlik uykuyla Türkiye'ye geldiklerini hatırlattı. Viyana'daki toplantıda, İran'ın nükleer programı konusunda çözüm çabalarının olumlu ilerlemesi için bu görüşmelerin gerekli olduğuna dikkat çeken Steinmeier, toplantının ardından görüşmelerin başarılı olacağına dair çok güçlü sinyaller olduğunu kaydetti. Viyanada'ki görüşmelerin sorunun diplomatik çözüm çabalarını çok güçlü şekilde sürdürdüğünü ortaya çıkardığını vurgulayan Alman Dışişleri Bakanı, ABD'nin İran'la masaya oturabileceği kararının da bunda büyük önem taşıdığını vurguladı.

Rusya ve Çin'in ABD'nin önerisi doğrultusunda görüşmelerde masaya oturacakları yönünde bir karar çıkmadığını ama bu iki ülkenin böyle bir karar alacakları yönünde ümitli olduğunu belirten Steinmeier, şöyle konuştu:

"Dünkü görüşmelerde hazırlanan pakete İran tarafının sorumluluk duygusu ve titizlik içinde değerlendirmesini bekliyoruz. İran Hükümet'inden olumlu bir cevap geleceğini ümit ediyoruz."

Alman Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin AB ile tüm üyelik müzakerelerinde sürecin olumlu ilerlemesi konusunda görüşlerini ifade ettiğini belirterek, Ek Protokol'ün onayı konusunda Türkiye'den talepte bulunduğunu söyledi. Steinmeier, "Ek Protokol'ün onaylanması konusunda ilerleme yok. Bu konunu ucu açık. Biz Almanya'nın AB dönem başkanlığından önce, yanı yıl sonuna kadar bu konunun halledilmesini istiyoruz ve bu konudaki çabaları sürdürmek yönünde kararlıyız" diye konuştu.

Steinmeier, Karikatür Krizi'nin ardından Türkiye ile Almanya'nın ortaklaşa başlattıkları girişimlerin başarıya ulaştığını belirterek, bu girişimlerin devamı niteliğinde, 2 ülke arası kültürel teması devam ettirmek için bir konsept hazırlayarak yaz sonuna kadar kamuoyuna açıklayacaklarını duyurdu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title