Haberler

Afyonkarahisar: İlaç Ve Eczacılık Genel Müdürü, Afyonkarahisar'da

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Dr. Mahmut Tokaç, denetim sürecinde, bakanlığın merkez teşkilatı, genel müdürlük ile il sağlık müdürlüklerinin işbirliği ve koordinasyon içinde kontrol zincirinin yürütülmesi gerektiğini belirterek, "Zincirimizde zayıf halka olmaması gerekiyor" dedi.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Dr. Mahmut Tokaç, denetim sürecinde, bakanlığın merkez teşkilatı, genel müdürlük ile il sağlık müdürlüklerinin işbirliği ve koordinasyon içinde kontrol zincirinin yürütülmesi gerektiğini belirterek, "Zincirimizde zayıf halka olmaması gerekiyor" dedi.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından 21-24 Haziran tarihleri arasında Afyonkarahisar'da düzenlenen "Piyasa Gözetimi ve Denetimi Çerçevesinde Yeni Mevzuat ve Uygulamalar" konulu eğitim toplantısı başladı. İkbal Termal Otel'de düzenlenen toplantıya, 81 ildeki Sağlık Müdürlüğü Eczacılık Şube müdürlükleri temsilcileri katılıyor. Eğitim toplantısında bir konuşma yapan İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Dr. Mahmut Tokaç, çok hızlı bir değişimin içinde olduklarını söyledi. Avrupa Birliği uyum süreci içinde bütün mevzuatın yeni baştan elden geçirildiğini ifade eden Tokaç, "Tıbbi ürünler halen bakanlığın ve genel müdürlüğün kontrolü altında. Ciddi bir ruhsatlandırma süreci geçirerek piyasaya arz olunuyorlar. Son değişikliklerle tamamen Avrupa Birliği ile bire bir uyumlu ve gerçekten zor bir süreçle piyasaya arz olunuyorlar. Bu nedenle tıbbi ürünlerin piyasada gözetim ve denetimi sadece market kontrolü anlamındadır. Ancak kozmetikler bu şekilde değil. Sadece bildirim ile piyasaya çıkabiliyorlar. Bu da piyasada zaten yaygın olan kozmetiklerin daha fazla yayılmasını getirdi. Bu durumda da kontrolünün, piyasa takibinin, piyasa gözetim ve denetiminin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Sorumluluk her ne kadar üretici ve dağıtıcıda ise de halkımızın sağlığının sorumluluğu da bizim üzerimizde" diye konuştu.

Uyuşturucu ve psikotrop maddelerin hem ithalini veya ihracını hem de imal edilip piyasaya arzını, ithalatçı ya da imalatçıdan depolar ya da eczacılar aracılığıyla son tüketiciye ulaşıncaya kadar olan bütün süreçte incelenmesi gerektiğini kaydeden Tokaç, "Bu süreci izlerken, bakanlığın merkez teşkilatı, genel müdürlük ile il sağlık müdürlükleri işbirliği ve koordinasyon içinde bu kontrol zincirini yürütmemiz gerekiyor. Zincirimizde zayıf halka olmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Afyonkarahisar Sağlık İl Müdürü Hasan Hüsnü Eren ise, İl Sağlık Müdürlükleri olarak asıl görevlerinin eğitim ve denetim olduğunu vurgulayarak, "Denetim asli görevimiz. Fakat uygulamakta zorlandığımız bir görev. Bunu yaparken de tam donanımlı olmamız şart. Bunun için önce kendimizi donanımlı hale getirmemiz lazım. Ülkemiz yönünü Avrupa'ya çevirmiştir. Avrupa ile entegrasyon için her alanda çalışmaya başlamış bir ülkeyiz. Piyasa denetiminin ve gözetiminin günümüz şartlarında geçmişe göre değişiklik gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Kozmetikler Daire Başkanı Münevver Kerküklü, piyasaya arz edilecek ithal ve yerli tüm ürünlerin ilgili mevzuata uygun ve güvenli olabilmeleriyle üretici ve ithalatçının bu zorunluluğu yerine getirebilmeleri için etkin bir piyasa gözetim ve denetimi sistemi ile mümkün olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Kamu kaynaklarının kısıtlı olması nedeniyle, ülke piyasası piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri açısından oldukça kapsamlı düzensiz bir dağılım göstermektedir. Özel sektör mevzuatı çerçevesindeki yükümlülüklerini bilmesi ve kamu kuruluşları ile işbirliği içinde hareket etmesi gerekmektedir"

4 gün sürecek olan "Piyasa Gözetimi ve Denetimi Çerçevesinde Yeni Mevzuat ve Uygulamalar" konulu eğitim toplantısında, eczacılık ve ilaçlarla ilgili çeşitli konular ele alınacak.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title