Haberler

Adana: Tüsiad Başkanı Ömer Sabancı Adana'da...(2)

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, uluslararası gelişmelerin ekonomiyi kontrol dışında olumsuz etkilemesinin önüne geçilebilmesi için Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu döviz kaynaklarının, doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile karşılanması gerektiğini söyledi.

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, uluslararası gelişmelerin ekonomiyi kontrol dışında olumsuz etkilemesinin önüne geçilebilmesi için Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu döviz kaynaklarının, doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile karşılanması gerektiğini söyledi.

Adana Genç İşadamları Derneği'nin (AGİAD) "01 İş Meslek Ödülleri" törenine katılan Sabancı, Türkiye'de son günlerde yaşanan ekonomik olumsuzlukları ile ilgili yaptığı açıklamasında, Türk ekonomisinin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Türkiye'nin önünde çok önemli bir fırsat bulunduğunu belirten Sabancı, "Uluslararası gelişmelerin ekonomimizi kontrolümüz dışında olumsuz biçimde etkilemesinin önüne geçilebilmesi için Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu döviz kaynaklarını, doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile karşılaması gerekmektedir. Tabi bunun için de Türkiye'de yatırım yapmanın cazip hale getirilmesi elzemdir. Yalnız yabancı sermaye değil, yerli sermaye yatırımları önündeki en büyük engelin kayıt dışı ekonomi olduğunu her fırsatta belirtiyorum. Kayıt dışı ekonomi bir taraftan, haksız rekabet ortamı yaratarak, yeni yatırımların ve buna bağlı olarak oluşacak yeni istihdam olanaklarının önünde engel teşkil ederken, diğer taraftan da kayıt dışı istihdam yaratmaktadır" dedi.

Yabancı sermayenin ülkeye girişinin daha çok büyük sanayileri ilgilendirdiğini düşünenler olduğunu savunan Sabancı, "Asıl üzerinde durmak istediğim nokta, bazılarımızın, yabancı sermayenin Türkiye'ye gelmesinden veya AB'ye entegrasyonun öneminden söz ettiğimizde, bunun daha çok sanayiyi ilgilendiren bir konu olduğunu sanmasıdır. Oysa burada asıl önemli olan KOBİ'lerdir. TÜSİAD olarak uluslararası iş geliştirme faaliyetleri ile ilgilenen birimimiz, TÜSİAD international aracılığıyla yurtdışındaki şirketler ile iş ilişkilerini geliştirmek ve bunu özellikle KOBİ'ler zemininde gerçekleştirmek üzere faaliyet göstermekteyiz. Bu çerçevede, Avrupa'dan Çin'e kadar çok geniş bir coğrafyada bir çok ülkeyle temaslar gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

KOBİ'lerin gelişmesinin önünün açılmasının devlet destekli veya KOBİ sermayesiyle mümkün olmadığına dikkat çeken Sabancı şunları söyledi: "Yapılacak şey, yabancı sermayeyi KOBİ'lere çekecek özel programlar uygulanarak, Türk KOBİ'lerinin AB KOBİ'leriyle entegrasyonunu sağlamaktır. Bu konuda iki tarafta da yeterince istek olduğunu görüyoruz. Önemli olan zemini bu ilişkilerle uygun hale getirmek. Türkiye'nin Lizbon Stratejisi'yle uyumlu bir sanayi stratejisi geliştirmesi, bunun kalbine KOBİ'leri oturtması, ülkenin yatırım ve istihdam sorununa etkili bir çare üretecektir. Öte yandan farklı büyüklükteki sermaye gruplarının ve girişimlerin birbirlerini tamamladıkları gerçeğini görerek, büyük sermaye, küçük sermaye ayrımına dayalı bakış açısını terk edip, güçlü bir işbirliği zemininin yaratılması gerekiyor. TÜSİAD olarak bu mesele bizi, ülkedeki istikrarın ve büyümenin sürdürülebilmesi, bu yolla işsizlik ve gelir dağılımındaki bozukluğun giderilmesi açısından birinci derecede ilgilendiriyor"

Devlet Planlama Teşkilatı (DTP) tarafından 2007-2013 dönemini kapsayan 9. Kalkınma Planı'nı çık başarılı bulduklarını dile getiren Sabancı, "Bu plan, stratejisinin bir an önce detaylandırılarak uygulamaya geçilmesi, KOBİ'ler için özendirici politikalar oluşturulması, kayıt dışı ekonominin peşinin kovalanması, bölgesel ve sektörel önceliklerin belirlenerek kalkınma politikalarının oluşturulması ve büyük yatırımların Türkiye'ye çekilmesi şimdi daha fazla önem kazanmıştır. 9. Kalkınma Planı, stratejisinin bir toplumsal uzlaşma belgesi haline getirilerek, tartışılması, benimsenmesi ve benimsetilmesi gerekmektedir. Bu plan stratejisi, doğru uygulamalara dönüştürülürse bizi öngörülen yıllarda AB üyeliğinin eşine getirme kapasitesine sahiptir" dedi.

Konuşmanın ardından Sabancı'ya AGİAD'dın Onur Ödülü verildi. Ödülü almaktan mutluluk duyduğunu belirten Sabancı, Adanalı işadamlarına meslek hayatlarında başarılar diledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title