Haberler

Abbas, Siyasi Krizden Çıkış İçin Referandumda Kararlı

Filistin lideri Mahmud Abbas, siyasi ve mali krizden çıkabilmek amacıyla referandum düzenlemekte kararlı göründü ve iktidardaki Hamas'ın eleştirilerini reddetti.

Filistin lideri Mahmud Abbas, siyasi ve mali krizden çıkabilmek amacıyla referandum düzenlemekte kararlı göründü ve iktidardaki Hamas'ın eleştirilerini reddetti.

Batı Şeria'daki Ramallah kentinde dün akşam bütün Filistinli grupların temsilcilerini bir araya getiren ''yüksek kurula'' başkanlık eden Abbas, Hamas hareketine El Fetih örgütüyle siyasi program konusunda uzlaşması için geçen perşembe 10 gün süre vermiş olduğunu hatırlattı ve uzlaşma sağlanamazsa, krizden çıkış için referanduma gideceğini tekrarladı.

Abbas, ''Bütün Filistinliler adına konuşuyorum. Filistinlilerin tutumu, benim için partilerin tutumundan çok daha önemli. El Fetih ve Hamas'ın tutumu mühim değil'' dedi. Diyalog kapısı kapanmadan herhangi bir karar almayacağını belirten Abbas, diyalog girişiminin başarılı olabilmesi için 10 günün yeterli olacağını söyledi.

Katılımcılardan biri, AFP muhabirine, toplantıdan girişimin müzakere edilmesi yönünde karar çıktığını ve temsilcilerin, Abbas'ın ültimatomu sona erene kadar her gün bir araya geleceğini söyledi.

Abbas'ın gerekirse referanduma götüreceğini söylediği girişim, İsrail cezaevlerindeki Filistinli siyasiler tarafından hazırlandığı için ''mahkumların girişimi'' olarak anılıyor. Belgede, Filistin'deki siyasi ve mali krizden çıkışı yolu olarak ''İsrail'i hedef alan saldırıların durdurulması, ulusal birlik hükümeti kurulması, ardından da 1967'de İsrail tarafından işgal edilen topraklarda devlet ilan edilmesi'' öngörülüyor.

Girişim, son nabız yoklamalarına göre halkın yüzde 89'u tarafından destekleniyor.

İktidar partisi Hamas ise Abbas'ın ültimatomunu kendisine yönelik ''tehdit'' olarak görüyor. Hareketin sözcülerinden Sami Ebuzühre, ''Filistinliler arasındaki bütün diyaloglar, seçim sonuçlarına saygı esasına göre cereyan etmeli, hükümeti görevden alma girişimlerine göre değil...'' dedi.

Siyasi kaynaklara göre, 1967'deki İsrail işgalinden önceki sınırlara dönmek, Hamas'la müzakerelerde en dikenli konu. Zira 1967'deki sınırlarından söz etmek İsrail'in zımnen de olsa tanınması anlamına geliyor, radikal Hamas ise böyle bir şeyi kabullenmekten yana değil.

Sözcü Ebuzühre, ''mahkumların girişiminde'' çok önemli sorunlar içeren maddeler bulunduğunu söyledi, ancak ayrıntıya girmedi.

İçişleri Bakanı Sait Siyem de taviz koparmak için Hamas'a baskı yapılmasına karşı çıktı ve ''Filistinlilerin acısını dindirmeye yönelik her girişime şapka çıkarırız, lakin kendimize fikir ve takvim dayatılmasını kabullenemeyiz'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title