Haberler

2028 Cumhurbaşkanı Seçimi ne zaman? Bir sonraki Cumhurbaşkanlığı Seçimi ne zaman yapılacak?

Güncelleme:

14 Mayıs ve 28 Mayıs Cumhurbaşkanı Seçimleri'nin ardından gözler 5 yıl sonra yani erken seçim olmaz ise 2028 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi'ne çevrildi. Peki 2028 Cumhurbaşkanı seçimi ne zaman? Bir sonraki Cumhurbaşkanlığı Seçimi ne zaman yapılacak? İşte 2028 Cumhurbaşkanlığı Seçimi tarihi!

2028 Cumhurbaşkanı Seçimi ne zaman? 14 Mayıs ve 28 Mayıs Cumhurbaşkanı Seçimleri'nin ardından gözler 5 yıl sonra yani erken seçim olmaz ise 2028 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi'ne çevrildi. Peki 2028 Cumhurbaşkanı seçimi ne zaman? Bir sonraki Cumhurbaşkanlığı Seçimi ne zaman yapılacak? İşte 2028 Cumhurbaşkanlığı Seçimi tarihi haberimizde...

2028 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ NE ZAMAN?

2028 Cumhurbaşkanlığı Seçimi yani bir sonraki Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, 13. Türkiye cumhurbaşkanını belirlemek için en geç 14 Mayıs 2028 tarihinde yapılacaktır. Cumhurbaşkanı Seçimi ile birlikte Milletvekili Genel Seçimleri de aynı gün yapılacaktır.

Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu Madde 3 Şu Şekildedir:

Seçim dönemi, seçim döneminin başlangıcı ve seçimlerin tamamlanması

MADDE 3 – (Değişik: 25/4/2018-7140/3 md.)

(1) Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılır.

(2) Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Ancak Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.

(3) Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev sürelerinin dolmasından önceki son Pazar günü oy verme günüdür. Görev süresi, birlikte yapılan bir önceki seçim tarihi esas alınarak belirlenir. Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak altmış günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç tarihidir.

(4) Seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde bu karar kırksekiz saat içinde Resmî Gazete'de yayımlanarak ilân olunur. Bu kararın verildiği günden sonra gelen altmışıncı günü takip eden ilk Pazar günü Cumhurbaşkanı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi birlikte yapılır.

(5) Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması ve Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimine bir yıl veya daha az süre kalması hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi, makamın boşaldığı günden sonra gelen altmışıncı günü takip eden ilk Pazar günü Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimiyle birlikte yapılır.

(6) Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması ve Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimine bir yıldan fazla süre kalması hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi, makamın boşaldığı günden sonra gelen kırkbeş gün içindeki son Pazar günü yapılır. Bu şekilde seçilen Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi seçim tarihine kadar görevine devam eder. Kalan süreyi tamamlayan Cumhurbaşkanı açısından bu süre dönemden sayılmaz.

(7) Yukarıdaki fıkralarda öngörülen süreler içinde seçimin tamamlanması amacıyla, Yüksek Seçim Kurulu tarafından, seçim takvimi resen belirlenir ve ilân edilir.

Haberler.com / Onur Bayram - Gündem

Cumhurbaşkanlığı Seçimi Gündem Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title