Haberler

Izgara planlı antik kentte arkeolojik kazılar sürüyor

Güncelleme:

AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas ile Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu, modern toplu konut anlayışının Doğu Anadolu'daki ilk örneği olduğu düşünülen Zernaki Tepe'de devam eden arkeolojik kazıları inceledi.

AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas ile Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu, modern toplu konut anlayışının Doğu Anadolu'daki ilk örneği olduğu düşünülen Zernaki Tepe'de devam eden arkeolojik kazıları inceledi.

Van Müze Müdürü Erol Uslu'nun başkanlığında, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu'nun bilimsel danışmanlığında yürütülen kazılarda alanında uzman 20 kişi görev yapıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki toplu konut anlayışının ilk örneği olduğu değerlendirilen 270 hektar alandaki ilk çalışmalar sırasında ortaya çıkarılan surlarda, taşların harç kullanılmadan kırlangıç sistemiyle birbirlerine kilitlenerek depreme dayanıklı hale getirildiği belirlendi.

Kazı alanında incelemelerde bulunan Mehmetbeyoğlu ile Arvas, çalışmalar hakkında Uslu'dan bilgi aldı.

Arvas, AA muhabirine, Izgara Planlı Antik Kent Zernaki Tepe'nin turizm merkezi olacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığına geçen sene sundukları proje kapsamında bu yıl Zernaki Tepe'de kazı çalışması yapıldığını anlatan Arvas, şöyle konuştu:

"Kentin surları ortaya çıkmaya başladı. 2 bin 600 yıl önce Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk ve tek olma özelliğini taşıyan modern ızgara planlı kent olarak keşfedildi. Kazılar neticesinde Urartu medeniyetine dayandığı netleşirse, ızgara planlı kent anlayışının dünyaya Erciş ilçemizden yayıldığı ortaya çıkacaktır. Bu da şu ana kadar yapılan literatürü değiştirecek. Kazılarda, Urartu medeniyetinin yaşam izlerinin bulgularına rastlandı. O günkü teknoloji yapılışıyla taşların kırlangıç sistemiyle oyularak birbirine geçirilip depreme dayanıklı hale getirilmesi de hocalarımız tarafından keşfedildi. Bundan sonra da önemli bulguların elde edileceğini düşünüyoruz."

Arvas, kentin mimarisini, tarihi kalelerini ve o günkü yaşam alanlarını ortaya çıkartıp, turizme kazandırmaları gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

AK Parti Van Haberler

Bakmadan Geçme

Aldatmak canlı izle! 18 Nisan ATV Aldatmak 65. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 18 Nisan günün maçları nereden izlenir? SURVIVOR NEDEN YOK? Bu akşam Survivor yok mu? Yeni bölüm ne zaman yayınlanacak? İbrahim Hacıosmanoğlu kimdir? TFF Başkan adayı İbrahim Hacıosmanoğlu kaç yaşında, nereli? Gelinim Mutfakta çeyrek altının kim aldı? 18 Nisan Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Gelinim Mutfakta Rabia Kimdir? Gelinim Mutfakta Rabia kaç yaşında, nereli? ERZURUM DEPREM SON DAKİKA | Erzurum'da deprem nerede oldu? Erzurum'da deprem kaç şiddetinde deprem oldu? Kate Middleton nerede? Kate Middleton tedavi görüyor mü, saraydan ayrılıyor mu? Fenerbahçe Beko - Beşiktaş Emlakjet Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Fenerbahçe Beko - Beşiktaş Emlakjet Basket maçı ne zaman? Kızını taciz eden baba kim? Baba tutuklandı mı? Olay nerede oldu? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 18 Nisan İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Prens William ve Kate nerede yaşıyor? Kate Middleton yeni eve taşınıyor! Fenerbahçe- Beşiktaş derbisi ne zaman oynanacak? Derbi ne zaman, hangi gün? Kızılcık Şerbeti Görkem kimdir? Kızılcık Şerbeti Görkem karakteri gerçek hayatta kim? Özge Özacar kimdir? CANLI ALTIN FİYATLARI | Bugün altın fiyatları yükseldi mi? Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title