Haberler

"17 Ekim 1961 Katliamı"nın 60. yılında Fransa'ya tepkiler yükseldi

Güncelleme:

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: Cezayir parlamentosunun alt kanadı Ulusal Halk Meclisi'nde düzenlenen oturum Oturuma katılanlar ve konuşma yapılması Muhammed Hani ile röportaj Mücahitler Bakanı El-Iyd Rabiga ile röportaj Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cezayir'deki sömürge dönemine yönelik...

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Cezayir parlamentosunun alt kanadı Ulusal Halk Meclisi'nde düzenlenen oturum

Oturuma katılanlar ve konuşma yapılması

Muhammed Hani ile röportaj

Mücahitler Bakanı El-Iyd Rabiga ile röportaj Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cezayir'deki sömürge dönemine yönelik tartışmalı ifadeleri nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkiler gergin seyrederken, Paris'teki "17 Ekim 1961 Katliamı"nın 60. yılında Cezayir makamlarından Fransa'ya tepkiler geldi.

Cezayir parlamentosunun alt kanadı Ulusal Halk Meclisi'nde, ülkelerindeki bağımsızlık hareketine destek için Paris'te barışçıl gösteri yapan 300'den fazla Cezayirlinin, 17 Ekim 1961'de Fransız polisi tarafından katledilmesinin 60. yılı nedeniyle özel oturum düzenlendi.

Katliamın anıldığı oturumda Meclis Başkanı İbrahim Bugali, "Bu katliamlar, Fransız sömürgesinin alnında bir utanç lekesi olarak kalacak. İnsanlık suçları zaman aşımına uğramaz." ifadelerini kullandı.

Cezayir Enformasyon Bakanlığı'ndan katliamla alakalı yapılan yazılı açıklamada, Fransa'daki Cezayirli sivil göstericilerin, vahşet, işkence ve suikasta maruz kaldığı belirtildi.

Açıklamada, "Kendini yalandan insan hakları savunucusu diye pazarlayan bir ülkede, göstericilere müdahale geride aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da olduğu 300 şehit bıraktı." denildi.

Öte yandan Mücahitler Bakanı El-Iyd Rabiga da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "17 Ekim gösterilerinin 60. yılında halkımıza yapılan bu insanlığa karşı suçu anıyoruz. Yaşananlar, Fransız sömürgeciliğinin insani değerlerini yitirdiğinin tanıklarından biri, ataları direnişçi olan halkımızın da direniş mücadelelerinden biridir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Togo Cumhuriyeti Cezayir Fransa Güncel Haberler

title