Haberler

Gençler tarıma başladı, teknoloji tarlaya girdi

Güncelleme:

Tarım arazilerinin üzerinde drone uçuran üniversiteli gençler; rekolte tahmini de yapıyor, hastalık tespiti de... Gebze Teknik Üniversitesi öğrencileri teknolojiyi tarımda verimli kullanmak adına başlattıkları çalışma ile pek çok yeniliğe imza atıyor.

Tarım arazilerinin üzerinde drone uçuran üniversiteli gençler; rekolte tahmini de yapıyor, hastalık tespiti de… Gebze Teknik Üniversitesi öğrencileri teknolojiyi tarımda verimli kullanmak adına başlattıkları çalışma ile pek çok yeniliğe imza atıyor. Tarımda verimi artırmaya yönelik projeler geliştiren gençler geliştirdikleri yapay zeka tabanlı sistem sayesinde yüzde 90 doğruluk payıyla hastalıkları tespit ediyor. Gebze Teknik Üniversitesinde (GTÜ) tarımda insansız hava araçlarının (İHA) kullanımına yönelik çalışmalar yapan Tespit Odaklı Analiz Faaliyetleri (TOAF) Takımı öğrencileri, arazilerin havadan çekilen görüntülerini işleyerek üründe hastalık tespiti ve rekolte tahmini yapabilen sistemlerini çiftçinin kullanımına sunmak istiyor.

Tarımda verimi artırmak ve üreticilerin maliyetlerini düşürmeye yönelik projeler geliştirmek için bir araya gelen mühendislik öğrencileri, yaklaşık 3 yıl önce 5 kişilik TOAF Takımı adıyla çalışmalarına başladı.

Geçen sürede çalışmalarını tarımsal İHA'lar üzerine yoğunlaştıran öğrenciler, bu kapsamda son 1 yılda tarım arazilerinin havadan çekilen görüntülerini işleyerek tanımlı hastalıkları tespit edebilen ve rekolte tahmini yapabilen sistemi hayata geçirdi.

Pilot bölge olarak belirlenen arazideki denemelere göre, İHA'lar üzerinde bulunan standart RGB kamerayla araziden alınan görüntüler, birleştirilerek yüksek çözünürlüklü arazi haritasına dönüştürülüyor. Bulut ağa aktarılan veriler yapay zeka algoritmasıyla analiz edilerek tarım ürünlerindeki tanımlı hastalıklar noktasal olarak tespit ediliyor, rekolte tahmini yapılıyor.

Takım kaptanı ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Yakup Ablak, AA muhabirine, görüntü alma ve ilaçlama İHA'sından oluşan sistemde, çiftçiler için en verimli ilaçlama ve hasat takvimini oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Yazılımını yaptıkları yapay zeka modelini oluşturdukları veri setleriyle desteklediklerini aktaran Ablak, "Mesela bir domateste tespit edeceğimiz hastalıklarla ilgili veri setleri oluşturuyoruz. Bu verilerle de algoritmamızı eğitip sonuç elde ediyoruz. " dedi.

Ablak, geliştirdikleri yapay zeka tabanlı sistemin nasıl çalıştığını şöyle anlattı: "Küçük drone ile arazi üzerinden görüntüler alıyoruz. Bu aldığımız görüntüleri bilgisayardan veya bulut ağ sistemi üzerinden işliyoruz ve bir sonuç elde ediyoruz. Bu sonuca göre de otonom uçuş kartını programlayıp doğru koordinatlarla ilaçlamayı gerçekleştiriyoruz. Şu an sisteme tanımlı domates üzerine 5 hastalık var. Mısır üzerinde de 5 hastalığı tespit edebiliyoruz. Bu hastalıkları yüzde 90'ın üzerinde doğruluk oranıyla tespit edebiliyoruz. Diğer hastalıklarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. "

Takım üyelerinden Endüstri Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Enes Ergül de tarımda verimi artırma hedefiyle çıktıkları yolda yapay zeka tabanlı görüntü işleme algoritmaları geliştirdiklerini ifade etti.

Geliştirdikleri sistemin çiftçinin yetiştirdiği üründeki hastalığın tarlanın hangi kısmında ve ne kadar büyüklükte olduğuyla ilgili bilgiler sağladığını aktaran Ergül, yaptıkları pilot bölge çalışmalarında yüksek verim elde ettiklerini, bu sayede hem aşırı ilaçlamanın bitkiye zararını azalttıklarını hem de ilaçlama maliyetlerini düşürdüklerini vurguladı.

Ergül, rekolte tahminiyle çiftçinin yıl sonunda ne kadar ürün hasat edeceğini de tespit edebildiklerini belirterek, şöyle devam etti: "Çiftçi normalde nerede hastalık var, nerede yok ayırt etmeksizin tarlanın tamamına ilaçlama yapıyor. Bu da maliyetin çok önemli kısmını oluşturuyor. Dahası fazla ilaçlama bitkilere zarar vererek verimi de düşürüyor. Burada çiftçinin uygun yerlere uygun miktarda ilaçlama yapmasını sağlıyoruz. Bu sistem küçük tarlalarda kullanılabildiği gibi büyük arazilerde çok daha verimli oluyor. 20 dakika gibi bir sürede yaklaşık 100 dönümlük araziyi tarayabiliyoruz. Taradığımız alanda hangi bölgede ne hastalık olduğunu belirliyoruz. Bu şekilde daha verimli ilaçlama yapılmasını hedefliyoruz. "

Şu an ticarileşme kapsamında bazı şirketlerle görüşme halinde olduklarını dile getiren Ergül, "Demo çalışmalarıyla şirketlere gidiyoruz, onların da ilgisi oluyor. Tarım sektöründe bu alanda ilaçlama yapanlar var ama birebir tespit yapan herhangi bir çalışma bulunmuyor. " ifadelerini kullandı. gebze üniversite drone iha toaf proje tarım teknoloji hastalık

Kaynak: Habermetre / Toplum

Haberler

Bakmadan Geçme

Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title