Haberler

ENGELLİ ARKADAŞINDAN ETKİLENİP HAZIRLADIĞI PROJE, GÖRME ENGELLİLERE IŞIK OLACAK

Güncelleme:

MANİSA'da ortaokul öğrencisi Taha Arben Vurgun (11), görme engelli arkadaşı İrem Akıllı'nın (12) hem sokakta güvende gezebilmesi hem de diğer öğrencilerle aynı eğitim alabilmesi için Braille alfabesi ile sesli ve dokunsal materyaller kullanarak trafik işaretlerinin de yer aldığı 'Engelsiz Eğitim Takımı' adlı proje geliştirdi. Projesi TEKNOFEST'te ilgi gören Vurgun'u, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de tebrik etti.

İstanbul'dan Manisa'ya taşınan 6'ncı sınıf öğrencisi Taha Arben Vurgun, görme engelli arkadaşı İrem Akıllı'nın hem hayatını kolaylaştırmak hem de diğer öğrencilerle aynı sınıfta eğitim almasını sağlamak için çalışma yapmaya karar verdi. İstanbul'dan taşınmadan önce hazırlık yapan Taha, İrem'in tek kaldığında özellikle dışarıda zorlandığını fark etti. İrem'in güçlük yaşadığı durumları belirleyen Taha, Braille alfabesi ile sesli ve dokunsal materyaller kullanarak trafik işaretlerinin de yer aldığı 'Engelsiz Eğitim Takımı' adlı bir proje geliştirdi. TEKNOFEST'e katılan Taha'nın projesi ilgi gördü. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile İletişim Başkanı Fahrettin Altun, projesinden dolayı Taha Arben Vurgun'u tebrik etti.

'YANINDA BİRİ YOKSA HAYATI RİSK ALTINDA'

Projesi ile ilgili bilgi veren Taha Arben Vurgun, "En yakın arkadaşlarımdan biri olan İrem, görme engelli. İrem sokağa çıktığında yanındaysam, rahat bir şekilde gezebiliyor. Yönlendirmelerim sokakta rahat bir şekilde dolaşmasını sağlıyor ama eğer yanında biri yoksa hayatı her an risk altında. Görme engelli bireylerin en çok yaşadığı sorunlardan biri de yolda önlerine çıkan engeller. İrem de bu konuda çok sorun yaşıyordu. Bunlardan yola çıkarak bir proje geliştirmeye karar verdim. Ben de konuşan trafik eğitim materyalleri geliştirdim" dedi.

'HER BUTON SESLİ KOMUT VERİYOR'

Proje ile ilk kez görme engeli olan ve olmayan öğrencilerin aynı materyali kullanarak aynı anda eğitim fırsatı yakalayacaklarını belirten Vurgun, "Hazırladığım proje ile gören ve görmeyen çocukların beraber eğitim alabileceği bir ortam sağlamak istedim. Bu materyallerin en önemli özelliği; yüzeyinin farklı dokularla kaplı olması ve üzerindeki herhangi bir butona basıldığında sesli komut vermesi. Projede Manisa Tren İstasyonu, Akhisar Gölet ve İstanbul Ataşehir gibi konumların krokilerini de hazırladık. Proje sayesinde İrem, kendi başına sokakta güvenle dolaşabilecek" diye konuştu.

Devlet büyüklerinin kendisine gösterdiği ilgiden dolayı da mutlu olduğunu söyleyen Vurgun, "TEKNOFEST, farklıların bir arada, eşit, erişilebilir ve engelsiz bir dünyada yaşayabilmesi için sesimizin tüm dünyaya duyurulmasına imkan sağladı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mahmut Özer Ziya Selçuk Manisa Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title