Haberler

Haaretz: Askeri Anlaşmalar Kararı, Sınırlı Zarar Verecek

Haaretz gazetesi, Türkiye ile İsrail arasındaki askeri ilişkilerin son üç yılda çok azaltıldığını belirterek Türkiye'nin askeri anlaşmaları askıya alma kararın "sınırlı zarar" vereceğini öne sürdü. Türkiye ile İsrail arasındaki askeri ilişkilerin son üç yılda azaldığına dikkat çekilerek, Türkiye'nin ikili askeri anlaşmaları askıya alma kararın "sınırlı bir zarar" vereceği öne sürüldü.

Haaret gazetesi, İsrail'in dokuz Türk öldürüldüğü filo baskınından dolayı özür dilemeyi reddetmesi üzerine Türkiye'nin açıkladığı yaptırım paketinin bir unsuru olan ikili askeri anlaşmaların askıya alınması kararını değerlendirdiği analizinde, 1990 yıllarının başında "gerçekten" gelişmeye başlayan ikili askeri bağların aynı yılların sonunda zirve yaptığını yazdı.

Askeri ilişkilerdeki aşağı yönlü hareketin ise, AKP'nin 2007 yılında yeniden iktidara getirilmesinden sonra başladığı, filo baskınından önce, 2008 yılında İsrail'in Gazze operasyonunu başlatması ile iyice kötüleştiği yorumunun yapıldığı analizde Gazze operasyonunun ardından Türkiye'nin, askeri bağlarını önemli ölçüde azalttığına işaret edildi.

-"İSTİHBARAT İŞBİRLİĞİ DE AZALTILDI"-

Haaretz, İsrailli uçakların, Türk hava sahasının artık eğitim yapmadığına, Türkiye'nin de ABD ve İsrail ile ortak deniz tatbikatlarına katılmayı reddettiğine dikkat çekildiği analizinde "Aynı zamanda İran ile yakın bağları olduğuna inanılan radikal İslamcı bir aktivistin, Türk istihbarat örgütü başına atanması üzerinde İsrail'in, Ankara ile istihbarat işbirliğini azalttığı" iddialarına da yer verdi.

İki ülke arasında genel askeri işbirliği ve karşılıklı heyet ziyaretlerinin çok düşük düzeyde tutulduğu belirtildiği analizde İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın ve Genelkurmay Başkanı General Benny Gantz'ın, Türkiye'den özür dilenmesine verdikleri desteğin, "ikili bağların bir gün onarılabileceği inancından çok, ikili ilişkileri tümüyle batırmama arzusundan kaynaklandığı" görüşü de dile getirildi.

Haaretz, "Esasen, Türkiye'nin İsrail ile askeri bağları kesme kararı, sadece sınırlı bir zarar verecek çünkü bu bağlar zaten son üç yılda önemli ölçüde azaltıldı" diye yazdı.

-ORDU HUKUKÇULARI, DAVA TEHDİDİNİ DEĞERLENDİRECEK-

Öte yandan Haaretz, İsrail ordusunun hukukçularının önümüzdeki günlerde toplanarak filo baskını gerçekleştiren subaylar ve komandoların, haklarındaki yargı yollarına başvurma "tehdidi"nden en iyi biçimde nasıl korunacaklarını görüşeceklerini de duyurdu.

Türkiye'nin, İsrail'e yönelik olarak açıkladığı beş yatırımdan birini, İsrail'in saldırısının tüm mağdurlarının mahkemelerdeki hak arama girişimlerine destek verilmesi oluşturuyor. - Ankara

Kaynak: ANKA / Dünya

Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title