Haberler

Gysb Başkanı Beyarslan: "Amacımız Suyun Verimli Kullanımını Sağlamak"

Kanada Yerel Girişimler Fonu (CFLI) tarafından hayata geçirilen “Bilinçli Anne-Babalar, Çiftçiler, Çevreye Duyarlı Nesiller” projesinin tanıtımı Güney Yüreğir Sulama Birliği’nde (GYSB) yapıldı.

Kanada Yerel Girişimler Fonu (CFLI) tarafından hayata geçirilen "Bilinçli Anne-Babalar, Çiftçiler, Çevreye Duyarlı Nesiller" projesinin tanıtımı Güney Yüreğir Sulama Birliği'nde (GYSB) yapıldı. İklim değişikliği ve kuraklıkla mücadele konularında bilinç düzeyinin arttırılması amacıyla geliştirilen proje kapsamında, Adana'da sulama birliklerine üye en az 500 çiftçi eğitime alınacak.

345 bin dekarı sulanabilen 400 bin dekarlık görev alanı ile Adana'nın önde gelen sulama birliklerinden GYSB, iklim değişikliği, kuraklıkla mücadele bilincinin yerleşmesi, suyun etkin ve verimli kullanımını sağlamak amacıyla eğitim seferberliği başlattı. Geçtiğimiz hafta Çukurova Kalkınma Ajansı'nın (ÇKA) desteği ile gerçekleştirilen, 'İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadelede Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri Eğitimi Projesi"ni tamamlayan GYSB yine önemli bir projeye ev sahipliği yaptı.

Avrupa Birliği'ne Uyum, Gelişim, Kültür ve Çağdaş Yaşam Derneği (EURODER) tarafından uygulanan ve Kanada Büyükelçiliği bünyesindeki, Kanada Yerel Girişimler Fonu programı kapsamında desteklenen "Bilinçli Anne-Babalar, Çiftçiler, Çevreye Duyarlı Nesiller" isimli projesi GYSB Meclis salonunda çiftçilere tanıtıldı.

Adana'da sulama birliklerine üye olup, tarımsal üretim yapan en az 500 çiftçinin iklim değişikliği, küresel ısınma, kuraklığa dayanıklı ürünler konusunda bilinçlendirilmesinin planlandığı proje sayesinde iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden korunarak sürdürülebilir tarımsal üretim yapılması hedefleniyor.

Kuraklıkla mücadelede eğitim önemli

Projenin tanıtım toplantısının açılışında konuşan GYSB Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, iklim değişikliği ve kuraklıkla mücadelede en önemli olgunun eğitimin olduğunu söyledi. Birlik olarak tarımın olmazsa olmazı suyun etkin ve verimli kullanımını sağlamak için mücadele verdiklerini dile getiren Başkan Beyarslan, "Birlik çalışanlarımıza yönelik, 15 - 24 Kasım 2017 tarihleri arasında Çukurova Kalkınma Ajansı'nın desteği ile gerçekleştirdiğimiz projemizi tamamladık. Hem birlik çalışanlarımız hem de bölgemiz için oldukça verimli bir eğitim çalışması oldu" dedi.

1994 yılına kadar Türkiye'de tarımsal sulamanın Devlet Su İşleri (DSİ) eliyle yapıldığını hatırlatan Başkan Beyarslan, "1994 yılından itibaren ise sulama birlikleri kurularak görevi suyu kullananlar devraldı. 30 Aralık 1994 yılında faaliyete geçen Güney Yüreğir Sulama Birliği, çiftçimize tam 21 yıldır kesintisiz hizmet sunuyor. Devletten destek almadan kendi imkanlarımız dahilinde sorumluluk sahamızdaki üyelerimize hizmet götürürken, geliştirdiğimiz projelerle de bölge çiftçimizin bilinç düzeyini arttırmaya yönelik eğitim çalışmaları yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

Başkan Beyarslan'ın açıklamalarının ardından GYSB'nin hayata geçirdiği projeler ve yürüttüğü çalışmalar sinevizyon gösterimi eşliğinde katılımcılara tanıtıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvanlık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Birsen Ergün ise küresel ısınma ve iklim değişikliğinin su kaynakları ve tarıma etkileri konusunda açıklamalarda bulundu.

Sunumuna sera gazlarının etkisini anlatarak başlayan Ergün, yer yüzeyinin sıcaklığını dengeleyen sera gazlarının aşırı şekilde artmasının dengeleri bozarak küresel ısınma tehdidini oluşturduğunu söyledi.

Türkiye yüksek risk gurubunda

Ergün, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkeler arasında bulunan Türkiye'nin, yüksek kuraklık risk grubunda yer aldığına işaret ederek, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için, tarım alanlarının korunması, aşırı gübreleme ve ilaçlanmadan kaçınılması ve anız yakılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Aşırı sulamanın olumsuz etkilerinden de söz eden Ergün, "İhtiyaçtan fazla verilen su israfa neden olduğu gibi bitkiye ve toprağa da zararlı. Bu dengenin bozulması bitki gelişimini bozar, verim kaybına yol açar. Modern sulama sistemine geçerek, enerji ve gübre gibi üretim girdilerinin aşırı kullanımını önleyebiliriz. Toprak, su kaynaklarımızın kalite ve miktar açısından korunması ile üretimde verimin artmasına katkıda bulunabiliriz" diye konuştu.

Ergün'ün katılımcıların sorulanı da yanıtladığı seminerin sonunda Kanada'nın Ankara Büyükelçiliği Yerel Girişimler Fonu Sorumlusu Gabriela Luna tarafından Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan'a saat hediye edildi. Başkan Beyarslan ise Kanadalı konuğuna, el yapımı lavanta kokular ve GYSB'nin Suyun Elçisi dergisini takdim etti.

Toplantıya İl Gıda Tarım ve Hayvanlık Müdür Yardımcısı Gürkan Yaşar, Adana Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi (TAYEM) Uzmanlarından Dr. Fatih Barutçu, Güney Yüreğir Sulama Birliği yöneticileri ve çiftçiler katıldı. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Çukurova Yüreğir Kanada Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title