Haberler

Güvenlik mi Hukuk mu Tercihi Geride Kaldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Güvenliğiyle Demokrasisi ve Güvenliğiyle Hukuk ve Adaleti Arasında Tercih Yapma Dönemini Geride Bıraktığını Söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin güvenliğiyle demokrasisi ve güvenliğiyle hukuk ve adaleti arasında tercih yapma dönemini geride bıraktığını söyledi. Erdoğan, "Türkiye her ikisini birden yaşatabilecek bir seviyeye bir olgunluğa ulaştı. Adeta başarılı bir model ortaya koydu. Öyle ki bu model sadece bizim için geçerli olmaktan çıkarak benzer durumdaki ülkelere de hamdolsun örnek olur hale geldi" dedi.

Başbakan Erdoğan, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Yemeğe Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, üst düzey emniyet amirleri ve polis memurları katıldı. Başbakan Erdoğan'ın gelişi öncesinde binanın etrafında çevik kuvvet geniş güvenlik önlemi alırken Genel Müdürlük bahçesindeki polislere ait arabalar dahil tüm araçlar çekiciler tarafından parka çekildi. Yemekte davetlilere, iftar tabağı, bademli çorba, etli pilav, hoşaf, meyve ve tatlı ikram edildi.

Yemeğin ardından bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, AB uyum sürecinde yürütülen projelerle polisin hizmet anlayışı ve uygulamalarının fevkalade ileri bir düzeye ulaştığını belirterek, "Türkiye'de demokratik ortamın gelişiminde emniyet mensuplarının büyük bir payı olduğuna ben inanıyor ve kabul ediyorum" dedi. Polislerin bir yandan fedakarca ve can siperhane bir şekilde görevlerini yerine getirirken diğer taraftan da adalete, hakka, hukuka riayet konusunda da azami dikkat ve riayet gösterdiklerini ifade ederek, "Bu iki hassasiyeti aynı anda yürütmenin şüphesiz ki bazı zorlukları taşıdığını biliyoruz. Ama bu dengeyi sağlamadan ne ülke ve millet olarak ne de polis teşkilatı olarak geleceğe ilişkin hedeflerimize ulaşamayacağımız da açıktır" diye konuştu.

-"TÜRKİYE MODEL OLDU"-

"Türkiye güvenliğiyle demokrasisi arasında güvenliğiyle hukuk ve adaleti arasında tercih yapma dönemini çoktan geride bıraktı" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye her ikisini birden yaşatabilecek bir seviyeye bir olgunluğa ulaştı. Adeta başarılı bir model ortaya koydu. Öyle ki bu model sadece bizim için geçerli olmaktan çıkarak benzer durumdaki ülkelere de hamdolsun örnek olur hale geldi. Küresel terörün en demokratik ülkelerde bile bu çerçevede tereddütlere yol açtığı bir dönemde Türkiye'nin ortaya koyduğu başarı gerçekten takdire şayandır. Birçok gelişmiş ülke, terör olayları karşısında şaşkınlık yaşarken ve demokratik hukuk devleti normlarını esnetmek durumunda kalırken Türkiye evrensel değerlerden ve güvenlik gereklerinden sapmadan mücadelesini sürdürmektedir. Askerimiz, polisimiz, jandarmamız bir bütün olarak güvenlik güçlerimiz terörle mücadelede ulaştığı tecrübe ve donanımla başarılı bir performans sergilemektedir. Bu süreçte ortaya koyduğumuz cesaret ve disiplin için ben hepinizi kutluyorum."

Başbakan Erdoğan, terörün Türkiye'de de zaman zaman çirkin yüzünü gösterebildiğini ve amacının da kitleler üzerinde korku ve ümitsizlik dalgası oluşturmak olduğunu kaydederek, illerde ve ilçelerde Emniyet teşkilatının yakaladığı başarının beldelerde de başaracaklarını söyledi. Bunun için polis teşkilatının sayısal olarak daha da artırılması ve daha da güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan şunları söyledi:

"Bugüne kadar pek büyük terör eylemi polislerimizin çalışkanlığı dikkati fedakarlığı ve cesareti sayesinde önlendi. Bu konudaki hassasiyetimizi her an canlı tutmak karalılık ve azmimizi her daim göstermek zorundayız. Sadece terör eylemleri değil kapkaç ve organize suçlar başta olmak üzere pek çok konuda da polisimiz kayda değer başarılar ortaya koydu."

-POLİS MAAŞI 2002'DEN BU YANA YÜZDE 167 ARTARAK BİN 776 YTL OLDU

Göreve geldikleri 2002 yılının sonunda en düşük polis maaşının 662 YTL olduğunu belirten Erdoğan, bu rakamın yüzde 167 oranında artarak bin 776 YTL'ya yükseldiğine işaret ederek, "Dönemimizde memurlar içerisinde en yüksek maaş artışını polislerimize yaptık. Elbette bu seviyeleri de biz yeterli görmüyoruz. İmkanlarımız geliştikçe polis kardeşlerimizin durumlarını daha da iyileştirmenin gayreti içerisinde olacağız" dedi. Polislerin lojman sıkıntısını çözmek için TOKİ aracılığıyla 10 bin konutun yapımına başlandığını bunun da 5 bin 880'inin teslim edildiğini açıklayan Erdoğan, Emniyet teşkilatını kadro yönünden de güçlendirmek için 2003 yılından bu yana 52 bin 358 polis alımı yaptıklarını söyledi.

Erdoğan, kadro ve mevzuat düzenlemeleri yanında suçla ve suçluyla mücadele stratejisinde köklü değişiklikler olduğunu, bu çerçevede özellikle önleyici kolluk hizmetlerine ağırlık verildiğini belirterek, "Güvenli okul, özellikle toplum destekli polislik, güvenlik timleri gibi projelerle asayiş suçlarında hissedilebilir, görülebilir büyük bir azalma oldu. Örneğin kapkaçtaki azalma yüzde 63'ü bulmuş durumda" dedi. (ANKA)

(İG/ÜNS/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title