Haberler

Güreş Ağasından Şike Uyarısı

Güncelleme:

Seyfettin Selim, pehlivanları şikeye karşı uyardı.

Geleneksel 650'nci Tarihi Kırkpınar Güreşleri'nin çayırdaki açılışında konuşan Kırkpınar Ağası işadamı Seyfettin Selim, pehlivanları şikeye karşı uyararak, ôPehlivanlarımızın kendilerine yakışır şekilde güreşeceklerine inanmak istiyorum. Şaibe olmasına, federasyonda bizde başkalarının da izin vereceğine inanmıyorum" dedi.

Edirne Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen 650'nci Tarihi Kırkpınar Güreşleri'nin resmi açılış töreni, güreşlerin yapıldığı Sarayiçi Er meydanı'nda yapıldı. Törene Edirne Valisi Gökhan Sözer, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Güreş Federasyonu Başkan Vekili Mehmet Akif Karaosmanoğlu, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim ve çok sayıda güreşsever katıldı.

Bu yıl dopingle mücadele konusunda yoğun çalışma yapacaklarını belirten Güreş Federasyonu Başkan Vekili Mehmet Akif Karaosmanoğlu, güreşlerde şaibe olmamasını temenni ederek şöyle konuştu: ôBu yıl 650'nci yıl ve altın kemer yılı. Kırkpınar'ın özüne uygun şaibe ve şüphe olmadan tertemiz şekilde bu yılı bitireceğiz. Doping konusunda federasyonumuz son derece hassastır. Her boyun ilk sekiz güreşçilerinden doping numunesi alınacak. Başpehlivanlık ve Başaltı da ilk turda rast gele altı kura çekilerek ve kura hangi pehlivana çıkarsa o pehlivanlardan doping numunesi alınacak. Federasyonumuz ve organizasyon komitesi olarak bu konuda taviz vermeyeceğiz. Güreşlerimizin kazasız, sorunsuz geçmesini diliyorumö dedi.

ŞAİBEYİ KİMSE İSTEMEZ

Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, pehlivanların kendilerine yakışır şekilde güreşeceklerini inanmak istediğini belirterek, ôTüm pehlivanlarımızın kendilerine yakışır şekilde güreşeceklerine inanmak istiyorum. Bu bizim ata sporumuz, şaibe olmasına asla ne federasyon, ne biz, ne de başkalarının izin vereceğine inanmıyorum. Pehlivan; yiğit, delikanlı insana söylenir. Benim kitabımdaki pehlivan aslanlar gibi güreş yapar, aslanlar gibi başpehlivan olur. Hangi boydan olursa olsun hepsi bizim pehlivanımız. Kırkpınar'a tarihimize yakışır güreş olsun istiyoruzö diye konuştu.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi de 650 yıllık geçmişi olan Ermeydanı'nda yiğitçe güreş yapıldığını ifade ederek bu yıl 650'nci organizasyon ile tarihe yeni bir sayfa açacaklarını söyledi. Sedefçi, ôKırkpınar bir gelenek. Türk insanının mertliği, yiğitliği, alınteri ve gücüdür. 650 yıldır Türk insanı bu meydanlarda yiğitçe güreş tutmuş ve yiğitliğini onurunu korumuş yüceltmiştir. Bu sene özel bir sene. Bu sene tarihe bir sayfa daha ekliyoruz. Görkemli, bembeyaz olmasını ve yıllarca hatırlanmasını istiyorum. Ağamız Seyfettin Selim'e altın kemeri vermekten büyük onur duyacağız. Ağam helal olsun! Bu yıl yine başpehlivanlıkta sevgili Mehmet Yeşilyeşil kardeşimizin altı kemer alma yılı. Sevgili Mehmet kardeşim, sevgili pehlivan kardeşlerim, yiğitçe güreşin, alın teri dökün, Türklüğün mertliğini yiğitliğini bozmayın, o kemer size helal olsun. Hep beraber bu geleneği yaşamaktan onur duyduk duymaya da devam edeceğizö dedi.

Edirne Valisi Gökhan Sözer ise Kırkpınar Güreşleri'nin çok daha önemli olduğunu belirterek ôPehlivanlarımız bu güreşleri yapmaya ve güreşlere layık olmaya Türk sporuna bu güreşi yaparken, bu güreşi yaparken son nefesini veren insanlara layık olmaya uygun bir davranış ve güreş anlayışıyla elbette mertlikle bu meydanda güreşecekler. Hak eden başpehlivan olup altın kemeri de alacaktır. Nice 650'li yılları bu meydanlarda kutlayacağız, Kırkpınar'ınız Kırkpınarlarınız kutlu olsunö diye konuştu.

Sarayiçi Er meydanı'nda bulunan pehlivanlar, saha ve masa hakemleri resmi geçit töreninde yürüyerek seyircileri selamladı. Törenlerin ardından küçük boylara ait güreşlere devam edildi.

100 BİN LİRAYA VERDİ, HEYKELİ AÇILDI

Edirne Belediye Başkanlığı tarafından yaptırılan Kırkpınar Güreşleri'nde son 3 yılın ağası olan işadamı Seyfettin Selim heykeli törenle açıldı. Edirne Valisi Gökhan Sözer, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim'in katıldığı açılışta Türk bayrağına sarılı heykelin açılışı yapıldı. Burada bir açıklama yapan Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Kırkpınar da üst üste 3 yıl ağalık yapan ve Edirne'ye kalıcı eser yapan ağaların heykelinin dikildiğini hatırlattı. Edirne Belediye Başkanlığı daha öncede üst üste 3 yıl ağalık yapan Alper Yazoğlu ile Hüseyin Şahin'in heykelini dikmişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Yerel Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title