Haberler

Gürcistan'da Yahudi Soykırımını Anma Etkinliği

Gürcistan'ın Başkenti Tiflis'te Yahudi Soykırımı'nın 70. yılı, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliği binasında gösterilen "Türk Pasaportu" filmiyle anıldı.

Gürcistan'ın Başkenti Tiflis'te Yahudi Soykırımı'nın 70. yılı, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliği binasında gösterilen "Türk Pasaportu" filmiyle anıldı.

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliği'nin ev sahipliği yaptığı etkinliğe, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, Gürcü ve Türk İş Adamları Derneği Başkanı Kenan Yıldırım, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Tiflis Koordinatörü Mustafa Korkmaz, Gürcü ve Yahudi Ticaret Odası Başkanı İcik Moşe, Spor Yorumcusu Jamlet Khukhaşvili, Gürcistan Milli Müzesi Başkanı Davit Lortkipanidze ve Yahudi iş adamlarının katılımıyla düzenlendi.

Gürcü ve Yahudi İş Adamlari Odası Başkanı İtsiik Moşe, Türkiye'nin 2. Dünya Savaşında Yahudilere verdiği destekten ötürü teşekkürlerini Türkçe iletti. Spor Yorumcusu Khukhaşvili de Türk ve Yahudi toplumu arasındaki ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak filmin gösterimi için Büyükelçi Gümrükçü'ye teşekkür etti.

AA muhabirine konuşan Gümrükçü, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Bunu da soykırımın o vahşi yüzünü göstererek  toplama kamplarında ki o acı anları göstererek değil de belki Holokost ile ilgili sonu iyi biten tek hikayeyi konu alan bir film göstererek yaptık. Avrupa'da 2. Dünya Savaşı sırasında görev yapan Türk Diplomatların nasıl o dönemde Türk vatandaşı olan Yahudileri canla başla savunarak kurtardıklarını sonrasında da 'Kurtulma Treni' olarak adlandırılan bir trenle Türkiye'ye gönderdiklerini hikayesini beraber izledik."

2. Dünya Savaşında yaşanan büyük acının bir daha yaşanmaması için sürekli hafızalarda taze tutulması ve gerekli derslerin çıkartılması gerektiğini kaydeden Gümrükçü şunları kaydetti:

"Gürcistan, bu hoşgörünün, insanların dini etnik veya ırk özelliklerine bakılmadan rahatlıkla yaşayabildikleri belki de nadir ülkelerden bir tanesi günümüzde. O bakımdan bu filmin da burada gösterilmesini anlamlı buluyorum. İnşallah ileride bu tür acıları hiç yaşamayız ve bunları eskide kalmış bir daha yaşanmayacak anlar olarak aklımızda tutarız."

"Türk Pasaportu" filmi 2. Dünya Savaşı sırasında, Türk diplomatlarının Avrupa'da görev yaptıkları ülkelerde nüfuzlarını kullanarak, Nazi soykırımından kurtardıkları Yahudileri Türkiye'ye trenlerle getirilmelerini anlatıyor.

İlk gösterimini 2011 Mayıs ayında Cannes Film Festivali'nde yapılan "Türk Pasaportu" filmi, yıllar sonra ilk defa döneme ait çok önemli belgeleri gün yüzüne çıkarması açısından da büyük önem taşıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Gürcistan Türk İş Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title