Haberler

Gurbetçi Türk İşçilerine Türk İşveren Eziyeti

Rusya'nın Başkenti Moskova'ya Çalışmaya Giden ve Türk İşverenlerin Haftalarca Süren Baskı ve Eziyetleriyle Karşı Karşıya Kaldıklarını Öne Süren Manisalı İsmail Çoban, Kırkağaç Kaymakamı Aykut Pekmez'in Girişimleriyle Geldiği Memleketinde Gurbette Yaşadığı Acı Günleri Anlattı.

Rusya'nın başkenti Moskova'ya çalışmaya giden ve Türk işverenlerin haftalarca süren baskı ve eziyetleriyle karşı karşıya kaldıklarını öne süren Manisalı İsmail Çoban, Kırkağaç Kaymakamı Aykut Pekmez'in girişimleriyle geldiği memleketinde gurbette yaşadığı acı günleri anlattı.

Manisa'nın Kırkağaç İlçesi'nden Moskova'ya çalışmaya giden 29 işçiden biri olan İsmail Çoban, daha önce de 1.5 yıl Moskova'da çalıştığını ifade ederek, "Sözlü anlaşma yaptığımız bir inşaat firmasının sahipleri O.D. ve E.K. bizi 3 ay önce Moskova'ya götürdü. Orada işe başlar başlamaz başımıza kötü şeylerin geleceğini tahmin etmeye başlamıştım. Çünkü patronlardan alacağını isteyen gurbetçi işçilerin işten kovularak, valizlerinin de kaldıkları otelden dışarıya atıldığını duydum. Orada birkaç hafta sonra bize yapılan baskılar artmaya başladı. Olmayacak zor işler yapmamız istendi. 27 iş günü sonrası yazılı anlaşma yapmaya hazırlanıyorduk ki işverenler bu anlaşmaya yanaşmadı. Maaşlarımızı alamayınca işi bırakmak zorunda kaldık. 27 işçi Türkiye'ye gönderilirken, işçi sorumluları olarak ben ve arkadaşım Bayram Ali Onum orada kaldık. Önceden vize bahanesiyle bizden alınan pasaportlarımız geri verilmeyince de ülkeden çıkış yapamadık" dedi.

İşverenlerin yerleştirdiği bir otelde kalmaya başladıklarını ve haftalarca Türkiye'ye gönderilme hayaliyle yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına hakim olamayan Çoban, "Patronlarımız bizi ülkemize göndereceklerini söyledikleri halde göndermediler. Haftalarca oyaladılar. Defalarca telefon etmemize rağmen karşılığında hakaret gördük. Alacağımı istediğimde tekmelerle dövüldüm. Günlerce ağzımıza bir lokma koymadan, uyku uyuyamadan yaşadık. Orada bulunan başka bir Türk inşaat firması bize yardım ederek yiyecek verdi. Türk Konsolosluğu'na gidemiyorduk. Telefon ettiğimizde konsolostakiler bizi almaya gelemeyeceklerini söylüyordu, ancak pasaportlarımız yanımızda olmadığı için sokağa çıkamıyorduk" diye konuştu.

Rusya polisinin özellikle gurbetçi Türkler'e kötü muamele yaptığını, kimi zaman gasp yaparak işçilere baskı uyguladığını ve karşı koyanları darp ederek hapse attıklarını iddia eden İsmail Çoban, "Rus polisinden korktuğumuz için 43 gün otelimizde hapsedilmiş gibi yaşadık. Orada pasaportu olmayıp polisin eline düşen kişinin işi bitti. O yüzden kaçaklar gibi saklanmak zorunda bırakıldık" şeklinde konuştu.

Kırkağaç'ta eşinin yardımıyla devreye giren Kaymakam Aykut Pekmez'in girişimleriyle başlatılan diplomatik görüşmeler sonucu Türkiye'ye dönebildiklerini söyleyen 3 çocuk babası İsmail Çoban, şimdi hakkını aramak için hukuk mücadelesine başlayacağını belirterek, "Oradayken artık Türkiye'ye hiç dönemeyeceğimi düşünmeye başlamıştım. Çok şükür buradayım ve ailemle beraberim. Orada türlü eziyetler yapan, hakaret eden ve darp etmekten çekinmeyen, ayrıca 3 bin dolar alacağımı vermeyen Türk patronlarıma dava açacağım. Hakkımı sonuna kadar arayacağım" dedi.

(ÖA-Mİ-CC-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title