Haberler

Gurbetçi Oyu Artacak, Parmak Mürekkebi Tarih Olacak

Yurtdışında Bulunan Vatandaşların Oy Kullanımı Artırmak Amacıyla, Yurtdışı Seçim Bürosu Kurulması ile İlgili Yasa Tasarısı Bakanlar Kurulu'nda İmzalanarak Meclis'e Gönderildi.

Yurtdışında bulunan vatandaşların oy kullanımı artırmak amacıyla, Yurtdışı Seçim Bürosu kurulması ile ilgili yasa tasarısı Bakanlar Kurulu'nda imzalanarak Meclis'e gönderildi. Tasarıda; yurtdışındaki vatandaşlar, mektup, elektronik oylama ve gümrük kapılarında oy kullanmanın yanı sıra sandık başında da oy kullanabilecek. Tasarı ile oy kullananların parmağına mürekkep sürülmesi uygulaması da sona erecek. Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesiyle ilgili değişiklik bugünkü Bakanlar Kurulu'nda görüşülmedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Çiçek, yurtdışında bulunan vatandaşların oy kullanması ile ilgili bir yasa tasarısı hazırlandığını ve Kurulda imzalanarak meclise gönderildiğini bildirdi. Çiçek, yurtdışındaki gurbetçilerin gümrüklerde oy kullanmak zorunda kalması nedeniyle, oy kullanım oranlarının düşük kaldığını ifade ederken, "60. Hükümet kurulur kurulmaz ilk aldığımız kararlardan biri buydu ve yurtdışındaki vatandaşlarımızı bu sıkıntıdan kurtaralım istedik. Bu demokratik hakkı Türkiye'deki kullanıldığı gibi yapacağız. Bu her hükümet programında vardı ama yapılamamıştı. Benim Başkanlığımda, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Adalet, İçişleri, Ulaştırma, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanları ile Yüksek Seçim Kurulu'nun da katılımında çok kapsamlı bir çalışma yapıldı. Bunun ardından kanun tasarısını Meclis'e sevk etme kararını aldık" dedi. Tasarıya göre Ankara'da İl Seçim Kuruluna bağlı Yurtdışı Seçim Kurulu oluşturulacağını, gerekmesi halinde sayısının artırılabileceğini anlatan Çiçek, yasa tasarısında birçok konuda yetkinin de Yüksek Seçim Kurulu'na bırakıldığını bildirdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin de artık halk tarafından yapılacağına işaret eden Çiçek, yurtdışındaki seçmenlerin cumhurbaşkanlığı, milletvekili ve halk oylamalarında oy kullanabileceğini bildirdi. Tasarıya göre yurtdışı seçmenleri bağımsız adaylara oy veremeyecek. Oylamanın mektup, elektronik oylama, gümrük kapılarında oy kullanma ve sandık başında yapılacağını bildiren Çiçek. "Mükerrer oy kullanılmasını engellemek için parmak boyası uygulaması bulunuyordu. Bu tasarının yasallaşması halinde bu uygulama da ortadan kaldırılacak" dedi.

-AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI KURULUYOR-

Çiçek, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın da meclise gönderildiğini bildirdi. Tasarıya göre Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Başbakanlığa bağlı Acil İşler Genel Müdürlüğü'nün kapatılacağını ve yönetimin tek bir elde toplanacağını kaydeden Çiçek, bu birleşme ile tasarruf sağlanacağını da açıkladı.

Bulgaristan'da Türkiye'ye zorunlu geçen 350 bin Türk soydaşının bir kısmına ev sağlanamadığını hatırlatan Çiçek, yaklaşık 17 bin kişinin ev almak amacıyla para yatırmasına karşın evlerine geçemediğini bildirdi. Çiçek, parasını bankaya yatırmasına karşın, yaklaşık 20 yıldır evini alamayan kişilerin; paralarının TÜFE oranına göre hesaplanarak TOKİ tarafından geri ödenmesine ilişkin kararnamenin de Meclis'e gönderildiğini açıkladı.

-BİLGİ EDİNME HAKKI YOLSUZLUKLARIN ÖNÜNE GEÇİLMESİNDE ÖNEMLİ-

Ticari banka sırrı, müşteri sırrının gizliliği ve üçüncü kişi tarafından bilinmemesi ve devlet sırrı ile ilgili yasa tasarısı da Bakanlar Kurulunda görüşülerek Meclis'e gönderildi. 58. hükümet zamanında bilgi edinme hakkı ile ilgili kanun çıkardıklarını ve bu kanunu işlediğini bildiren Çiçek, kanunda çerçevesi belli olmayan 'devlet sırrının açık bir tanımanın yapılarak Meclis'e gönderildiğini bildirdi. Çiçek, Bilgi Edinme Hakkı'nın yolsuzlukların önüne geçilmesi için önem taşıdığına da vurgu yaptı.

-ÖZELLEŞTİRME MAĞDURU YOK-

Bir gazetecinin özelleştirme mağdurları ile ilgili Bakanlar Kurulu'nda bir görüşme yapılıp yapılmadığı yönündeki soruya ise Çiçek, böyle bir mağduriyetin bulunmadığı yanıtın verdi. Çiçek, 2002 yılından bu yana özelleştirme mağdurları olmaması amacıyla çalışmalar yaptıklarını ve bu kişilerin kamuda istihdamına imkan sağlamaya çabaladıklarını kaydederken, "Mağduriyet yok, kimse telaşa kapılmasın. Bu kişiler ne zaman göreve başladılarsa ona zaman göreve başlamış sayılacaklar zaten" dedi.

Çiçek, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesiyle ilgili değişikliğin bugün yapılan Kurul Toplantısında görüşülmediğini açıkladı. Çiçek, değişikliğin kapsamlı bir çalışma gerektirmesi nedeniyle 'muhtemelen' gelecek kurul toplantısının gündeminde yer alacağını bildirdi.(ANKA)

(ONR/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title