Haberler

Güney Kore, Japonya ile Askeri İstihbarat Paylaşımı İstemiyor

Geçen yıl Japonya ile askeri istihbarat paylaşım anlaşması imzalamasına rağmen Güney Kore’nin Japonya ile yalnızca Kuzey Kore’nin nükleer ve füze programıyla ilgili istihbarat paylaşmak istediği kaydedildi.

Geçen yıl Japonya ile askeri istihbarat paylaşım anlaşması imzalamasına rağmen Güney Kore'nin Japonya ile yalnızca Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programıyla ilgili istihbarat paylaşmak istediği kaydedildi.

Adı açıklanmayan bir askeri kaynağa dayandırılan haberde, Moon Jae-in yönetiminin, Japonya'ya Kuzey Kore'nin son balistik füze fırlatmaları konusundaki kendi analizleri dışında askeri istihbarat paylaşmayı reddettiği belirtildi.

Seul ve Tokyo 2016 yılında ABD aracılığına gidilmeden doğrudan istihbarat paylaşımına imkan tanıyan "Askeri İstihbarat Anlaşması Genel Güvenliği" imzalamıştı. Anlaşmanın önce 2012'de imzalanması planlanmıştı. Ancak istihbarat anlaşması, ülkenin Japon'yanın kolonisi olmasından kaynaklanan halkın Japonya düşmanlığı sebebiyle geçen yıla kadar imzalanmamıştı.

Güney Kore'nin, Japonya ile Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetleri konusunda istihbarat paylaşmasına rağmen, Çin'in Güney Çin denizindeki askeri faaliyetleri konusunda aynı istihbarat paylaşımı yapmak istemediği kaydedildi.

Kuzey Kore'ye karşı caydırıcı olması bakımından Japonya ile daha güçlü ilişkiler kurulmasını kabul etmesine rağmen Güney Kore Devlet Başkanı Moon'un ABD, Japonya ve Güney Kore arasında askeri bir ittifak kurmak istemediği kaydedildi.

Moon daha önce yaptığı bir açıklamada "Üçlü bir askeri ittifak seviyesinde bir işbirliğinin uygun olduğunu düşünmüyoruz" demişti. Moon, işbirliğinin Kuzey Kore'nin Nükleer ve füze kışkırtmalarına karşı durmayı hedef aldığını belirtmişti.

Anlaşmayla Güney Kore, Japonya'ya ait altı Aegis destroyeri ve gelişmiş radar teknolojisi ve anti denizaltı gözetleme donanımı gibi istihbarat varlıklarından yararlanmayı düşünmüştü.

Güney Kore ve Japonya, ABD ile 2014 yılında imzalanan Üçlü İstihbarat Paylaşım anlaşmasıyla dolaylı olarak bilgi paylaşımı yapıyordu. Ancak askeri yetkililer o zaman daha hızlı haberleşme ve doğrudan bilgi paylaşımı istemişti. - SEUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Kore Güney Kore Japonya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title